Göteborgs-Posten

Eva Wieselgren:

Rapporten har fått många att dra slutsatsen att vi håller på att tröttna på sociala medier. Men det är nog inte riktigt så.

-

Har barn och barnbarn slutat lägga ut bilder på Facebook? Börjar du tro att de har blockat dig? Nej, de hänger nog bara någon annanstans.

Nära hälften av svenskarna tycker inte det är meningsful­lt att vara på sociala medier. Facebook ökar inte längre och de unga är inte särskilt aktiva där. Rapporten Svenskarna och internet 2019 har fått många att dra slutsatsen att vi håller på att tröttna på sociala medier. Men det är nog inte riktigt så.

83 procent av svenska internetan­vändare över 12 år använder sociala medier. 65 procent gör det dagligen.

Att Facebookan­vändandet planat ut är kanske inte konstigt med tanke på att de flesta redan använder Facebook. Det är inte så att många hoppar av. Men troligen kommer Facebooks dominans att minska framöver. De yngre föredrar andra tjänster.

Bland unga upp till 25 år är det fler som är inne på Snapchat och Instagram dagligen än på Facebook.

79 procent av ungdomar mellan 12 och 15 år använder Snapchat dagligen, bara 7 procent av dem använder Facebook dagligen.

I årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet finns bara de största sociala medierna med. Det kommer ofta nya sociala tjänster och chattappar. Några blir populära ett tag och glöms sen bort. Andra växer. Reddit är ett exempel på social tjänst som funnits länge och som många unga föredrar framför Facebooks diskussion­sgrupper. Tiktok är en kinesisk app där användarna spelar in lustiga videoklipp. Den har blivit jättestor bland barn och unga senaste åren.

Frågan hur meningsful­lt vi tycker det är på sociala medier ställdes i år för första gången i undersökni­ngen. Det går alltså inte att veta om det skett någon förändring.

24 procent av internetan­vändare över 16 år tycker att deras tid på sociala medier är meningsful­l. 40 procent tycker inte att tiden är meningsful­l. 36 procent svarar ”varken eller”.

Att spela spel tycker vi är ännu mindre meningsful­lt än att vara på sociala medier. Att använda nyhetsappa­r tycker däremot de flesta är meningsful­lt.

Kanske tänker de fyrtio procenten i undersökni­ngen lite lutherskt att det som är ett roligt tidsfördri­v inte samtidigt kan vara meningsful­lt, att de borde ägnat tiden åt att städa köket eller kratta löv i stället. Eller kanske har scrollande­t på Facebook och Instagram blivit en trist rutin.

Känner du så, och inte tycker köksstädni­ngen är akut, så testa något nytt. Lägg ut en galen video på Tiktok kanske?

Bland unga upp till 25 år är det fler som är inne på Snapchat och Instagram dagligen än på Facebook.

Fotnot: Hela rapporten hittar du på svenskarna­ochinterne­t.se

 ??  ??
 ?? Bild: Skärmbilde­r ?? Tre sociala medier där många ungdomar hänger. Snapchat, till vänster, är mycket mer än att skicka bilder på sig själv med kaninöron. Reddit, i mitten, har diskussion­sgrupper för olika ämnesområd­en. I Tiktok, till höger, gör du videoklipp med musik och olika effekter.
Bild: Skärmbilde­r Tre sociala medier där många ungdomar hänger. Snapchat, till vänster, är mycket mer än att skicka bilder på sig själv med kaninöron. Reddit, i mitten, har diskussion­sgrupper för olika ämnesområd­en. I Tiktok, till höger, gör du videoklipp med musik och olika effekter.
 ??  ?? Eva Wieselgren @wieselgren på twitter
Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden