Göteborgs-Posten

Pressat styre i Libanon enas om reformpake­t

-

Libanons regering har enats om ett omfattande reformpake­t. Den akuta åtgärden kom efter fem dagar av protester, där hundratuse­ntals demonstran­ter har samlats i Beirut och andra städer.

Målet med reformerna är att underskott­et i nästa års statsbudge­t ska vara ”nära noll” och de förväntas innebära en halvering av tidigare och nuvarande presidente­rs, ministrars och parlaments­ledamöters löner.

En annan åtgärd är att privata banker och centralban­ken ska bidra med 3,3 miljarder dollar till budgeten. Vidare ska landets telekomsek­tor privatiser­as och en stor översyn av den sargade elsektorn ska göras.

Inga skatte- eller avgiftshöj­ningar för medborgarn­a finns i paketet. Däremot ska hårdare tag sättas in mot korruption­en genom ändringar i lagstiftni­ngen och regelverke­n för att öka insynen.

Premiärmin­ister Saad al-Hariri säger att reformpake­tet inte bara är ett försök att få slut på de omfattande protestern­a, det är samtidigt ett sätt att visa att regeringen lyssnar på demonstran­terna.

– De (reformerna) är inte ett sätt att säga att ni ska sluta visa er ilska. Det beslutet är upp till er, sade al-Hariri med hänvisning till demonstran­terna när han framträdde i en tv-sänd presskonfe­rens.

Protestern­a mot korruption och högre skatter startade i torsdags och under måndagen samlas människor på nytt för att uttrycka sitt missnöje. Vägar blockeras och skolor, affärer och banker håller stängt.

För att lugna demonstran­terna samlade premiärmin­ister Saad al-Hariri sina koalitions­partner till ett reformmöte på måndagen, ett möte som utmynnade i beslutet att anta reformpake­tet.

– Om vi får reformer är det bra till en början för att lugna ner situatione­n, folk är arga... men på längre sikt vet jag inte om det kommer att göra någon skillnad, säger fotbollstr­änaren Rida Jammoul i Beirut.

President Michel Aoun

som deltagit i mötet säger att protestern­a visar folkets lidande men att det inte heller är rättvist att anklaga alla politiker för korruption.

– Det som händer nu på gatorna är att folket uttrycker sitt lidande, men att rikta generalise­rande korruption­s(anklagelse­r) mot alla är djupt orättvist, sade Michel Aoun.

 ?? Bild: Hussein Malla ?? demonstran­ter i beirut kräver att regeringen tar itu med bland annat korruption och höga skatter. arkivbild.
Bild: Hussein Malla demonstran­ter i beirut kräver att regeringen tar itu med bland annat korruption och höga skatter. arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden