Göteborgs-Posten

Victoria Greve: Det är lätt att glömma att journalist­ers grunduppgi­ft är att kritiskt granska, även mysiga företag som bokförlag.

- Victoria Greve victoria.greve@gp.se

Ungefär en gång i månaden har vi setts. Med ett bränsle bestående av småkakor, kaffe och halvkul lunchsalla­der har jag tillsamman­s med fyra andra kritiker, bokhandlar­e och biblioteka­rier avhandlat ett tjugotal böcker åt gången för att vaska fram de sex nominering­arna till årets skönlitter­ära Augustpris. Ett litterärt maratonlop­p där vi diskuterat, argumenter­at och samstämmig­t hyllat drygt 150 böcker. Långlistan har ansats. Älsklingar har försvunnit – och blivit kvar.

Att sitta i den skönlitter­ära juryn för Augustpris­et är ett hedersuppd­rag. Men det har också inneburit att jonglera dubbla roller.

Som jurymedlem får man inte recensera färsk svensk skönlitter­atur. Bra för integritet­en, men att jag inte haft möjlighet att skriva själv på samma sätt har varit en nackdel i mitt jobb på kulturreda­ktionen. Dessutom har flera skribenter som regelbunde­t medverkar i GP kommit med starka böcker, där jag inte kunnat delta i bedömninge­n på grund av jäv. En nackdel i juryarbete­t.

Samtidigt har själva mängden böcker jag läst givit mig en unik insyn i tillstånde­t för den svenska litteratur­en. Biografier, deckare, poesisamli­ngar, egenutgive­t, autofiktio­n och episka romaner som jag inte hade valt själv, läsning som fått mig att upptäcka nya författars­kap. Ett ovärderlig­t grundarbet­e som förhoppnin­gsvis kommer att märkas på kultursida­n flera år framöver.

Men det tål att diskuteras vilken roll jag och andra kulturjour­nalister spelar i förhålland­e till Augustpris­et.

Förra veckan frågade sig Daniel Sjölin på Expressen (12/10) vad som händer när de frilansand­e kritikerna i Nobelkommi­ttén avslutar sina uppdrag och återgår till att vara just kritiker, och varnade för vad det innebär för det publicisti­ska oberoendet. Augustpris­et har inte samma upphöjda air, och ingen långlista på författars­kap som följer med från år till år som det kan ge konkurrens­fördelar att känna till. Näst Nobelprise­t är det ändå det största kommersiel­la bokpriset i Sverige, som delas ut av branschorg­anisatione­n Förläggare­föreningen.

I en enkät från 2015 uppgav Torbjörn Flygt att hans vinnarbok ”Underdog” från 2001 fortfarand­e betalar hyran. Karin Smirnoff nominerade­s och slog igenom över en natt.

Så sent som i fjol växlade Sjölin själv, tillsamman­s med kulturjour­nalisten Tara Moshizi mellan att programled­a public service-bolaget SVT:s ”Kulturnyhe­terna” och Augustpris­ets egen podd. Kritikerna Malin Ullgren, Emi-Simone Zawall, Björn Kohlström och Yukiko Duke har suttit i olika Augustjury­grupper de senaste åren.

I det kalla

draget från läskrisen är det lätt att känna att vi alla sitter i samma båt och har till uppgift att hjälpas åt och mota tonåringar och män tillbaka till böckernas värld med alla till buds stående medel. Då är det lätt att glömma att journalist­ers grunduppgi­ft är att kritiskt granska, även mysiga företag som bokförlag. Jag tror att alla ovan nämnda tar sin journalist­iska integritet på allvar. Men det borde inte vara upp till läsarna och tittarna att hålla reda på när vi är journalist­er och när vi i någon mening säljer böcker.

I det kalla draget från läskrisen är det lätt att känna att vi alla sitter i samma båt.

 ??  ??
 ?? Bild: Anders Wiklund ?? De nominerade till Augustpris­et 2019 i klassen ”Årets svenska skönlitter­ära bok”. Bakre raden från vänster: Marit Kapla, Nina Wähä. Sittande från vänster: Steve Sem-Sandberg, Daniel Gustavsson och Anna Fock. Olivia Bergdahl saknas på bilden.
Bild: Anders Wiklund De nominerade till Augustpris­et 2019 i klassen ”Årets svenska skönlitter­ära bok”. Bakre raden från vänster: Marit Kapla, Nina Wähä. Sittande från vänster: Steve Sem-Sandberg, Daniel Gustavsson och Anna Fock. Olivia Bergdahl saknas på bilden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden