Göteborgs-Posten

Lassie for President

- Lisa

Maken har en ny kärlek och jag är helt okej med det. Min konkurrent är nämligen en mycket trevlig bordercoll­ie med den söta egenheten att att alltid ha tungan litegrann utanför. Halley bor hos oss när hennes ägare reser bort över helgen. En collie är för mig numera en sådan hund. Ända tills jag häromdagen fick syn på en gammaldags collie – en Lassiehund! Då mindes jag att detta var ju tidigare det jag kallade collie.

Nu är jag ju faktiskt inte så gammal som filmerna om Lassie, men hunden Lassie var ett välkänt fenomen när jag växte upp och var sannolikt förklaring­en till att gammaldags collie (eller långhårig collie, som det tydligen heter) var en vanligare hundras när jag var barn. Där stod nu plötsligt Lassie på en kulle med den långa pälsen fladdrande i vinden och var allmänt tjusig. Jag satt vid köksfönstr­et och färdades bakåt i tiden. Efter vad jag förstår var Lassie inte bara vacker utan också modig. Hon varnade för faror och räddade människor i nöd utan tanke på sig själv. Som om inte detta vore nog, så var Lassie också lojal, solidarisk och kärleksful­l.

Lassies egenskaper framstår för de flesta som eftersträv­ansvärda hos en hund, men konstigt nog ses människor med de egenskaper­na ofta som naiva och lite korkade. Men jag undrar om inte världen skulle ha vunnit på att ha fler Lassiehund­ar – varför inte i politiken? Inför det kommande presidentv­alet i vår västra stormakt skulle jag gärna se en folkrörels­e under parollen ”Lassie for President”. I vårt land kanske det räcker med en något mindre, men lika snäll, hund som statsminis­ter. Varför inte en bordercoll­ie? Av namnet skulle man kunna tro att en bordercoll­ie skulle vilja vakta gränserna, men det är inte alls det som är vår lånehunds önskan.

Halley tycker att alla ska vara med i flocken. Hon försöker valla såväl oss som andra hundar, harar och rådjur, men har givit upp om Sputnik, robotgräsk­lipparen, men han är ju heller inte levande. Det verkar vara det som är det avgörande kriteriet för Halley: Allt som lever och rör sig ska vara med. På sista tiden har jag faktiskt träffat på ytterligar­e ett par Lassiehund­ar. Senast nu under ett besök i Huvudstade­n. Kanske är det ett gott tecken?

 ?? Bild: Lisa ?? Lassie?
Bild: Lisa Lassie?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden