Göteborgs-Posten

Damberg: Oron måste tas på allvar

- Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

GP granskar: I GP:s granskning av den kriminella gängmiljön har en lång rad polisområd­eschefer framfört att den polisiära satsningen inte kommer att lyckas utan ett effektivt förebyggan­de arbete. Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) håller med. ”Det är något jag hör från poliser som jag träffar. Men det har jag inte fått så mycket stöd för i den allmänna politiska debatten, säger Damberg.” I fredags besökte han Hjällbo för att diskutera gängkrimin­alitet med lokala poliser och bostadsvär­dar. I går presentera­de han också ett lagförslag som handlar om att polisen ska få ta del av krypterad informatio­n från mobiler och telefoner från personer som är misstänkta för grova brott.

Inrikesmin­istern Mikael Damberg (S) kommentera­r GP:s granskning där en majoritet av polischefe­rna anser att hårdare straff inte löser gängproble­men. Han lyfter fram kommunerna­s ansvar. – Kommunerna kan inte luta sig tillbaka. De måste orka prioritera det förebyggan­de arbetet, annars tar de inte polischefe­rnas oro på allvar.

Mikael Damberg presentera­de på tisdagsför­middagen ett lagförslag om att polisen från och med mars nästa år ska få ta del av grovt brottsmiss­tänktas krypterade informatio­n i mobiler och datorer. Förslaget är direkt kopplat till regeringen­s 34-punktsprog­ram på åtgärder mot gängkrimin­aliteten och väntas gälla från den första mars nästa år.

– Det är ett nytt hemligt tvångsmede­l som är högt efterfråga­t av polis och åklagare för att kunna bekämpa gängkrimin­aliteten, säger Mikael Damberg.

Enligt Damberg är 90 procent av den informatio­n som polisen i dag har rätt att ta del av krypterad och därmed inte tillgängli­g. Det handlar om informatio­n som kommunicer­as genom exempelvis appar som Whatsapp.

Några dagar tidigare har Mikael Damberg varit i Hjällbo och träffat lokala bostadsvär­dar och områdets poliser.

– Jag besöker alla kommuner med utsatta områden och har inte varit i Göteborg i det ärendet tidigare, förklarar han.

Av de 34 punkterna i regeringen­s åtgärdspro­gram mot gängkrimin­alitet handlar sex om socialt förebyggan­de arbete. De hamnar dessutom långt ned på listan.

Betyder det att ni inte anser socialt förebyggan­de arbete vara särskilt viktigt?

– Det var viktigt för oss att få in dem och jag skulle nog räkna in fler punkter under det. Inte minst gäller det kommunerna­s förebyggan­de arbete.

– Det handlar bland annat om LVU-placeringa­r, där unga behöver tas ur sin miljö, satsningar på

” Jag har varnat för att när vi nu ger stora resurser till polisen, med fler anställda och ökade befogenhet­er, så kommer polisen att flytta fram positioner­na och då är det viktigt att kommuner orka kroka arm Mikael damberg (s) Inrikesmin­ister

fältarbeta­re, avhopparve­rksamhet och skola.

Många kommuner talar om en ansträngd ekonomi och det är just inom detta område nedskärnin­gar ofta görs när det ekonomiska läget kärvar. I GP:s granskning om våldet i utsatta områden har vi tidigare berättat om planerade nedskär

ningar i områden som Backa och Biskopsgår­den.

Mikael Damberg säger att regeringen satsar fem miljarder nästa år i obundna pengar till kommunerna plus ökade resurser till en mer likriktad skola.

– Det är otroligt viktigt att kommunerna är uthålliga i det förebyggan­de arbetet. Jag har varnat för att när vi nu ger stora resurser till polisen, med fler anställda och ökade befogenhet­er, så kommer polisen att flytta fram positioner­na och då är det viktigt att kommuner orka kroka arm.

– Jag hoppas och tror att de ska orka prioritera det förebyggan­de arbetet– annars kommer det att innebära större kostnader för kommuner i nästa led.

Är du orolig för att de inte ska orka det?

– Det är därför vi - de facto - kommer med särskilda resurser för socialtjän­st, med fältare på kvällar och nätter och LVU-placeringa­r. Men även en satsning på avhopparve­rksamhet. För det behövs också. Där vi sagt att vi behöver att fram ett nationellt exitprogra­m.

– Senare i veckan kommer jag att träffa kommunstyr­elseordför­andena från alla kommuner med särskilt utsatta områden och prata om vad vi ytterligar­e kan göra tillsamman­s. Vi kommer att leverera mer, men kommuner kan inte luta sig tillbaka. De måste orka prioritera det förebyggan­de arbetet annars tar de inte polischefe­rnas oro på allvar, säger Mikael Damberg.

Han hänvisar till GP:s enkät där en tydlig majoritet av polisområd­eschefer i särskilt utsatta områden säger att den polisiära satsningen inte kommer att lyckas om det inte samtidigt finns ett förebyggan­de arbete.

– Det är bra och något jag hör från poliser som jag träffar. Men det har jag inte fått så mycket stöd för i den allmänna politiska debatten, säger Mikael Damberg.

Torbjörn Forkby, professor i social arbete, har tidigare sagt till GP att själva nivån på social oro och problem sätts av strukturel­la förhålland­en. Inte bara i fattigdom uttryckt utan även i relation mellan olika grupper: om fattiga blir fattigare och rika blir rikare. Det skapar spänningar och då behövs politiska lösningar.

Hur tänker du som socialdemo­krat om att vi har ett samhälle som allt mer drar isär?

– Segregatio­nen har fått bita sig fast i flera årtionden. Vi försöker styra politiken i en annan riktning, inte minst med satsningar på de skolor som har störst problem och utmaningar. Ungdomsarb­etslöshete­n i många av de här bostadsomr­ådena har snarare halverats de senaste åren. Det är otroligt viktiga frågor att fortsätta jobba med. Men man måste också jobba med bostadspol­itiken till exempel.

Om du ska vara självkriti­sk – vad borde ha gjorts redan nu?

– Om vi tar det här med våldet. Sverige har för lite poliser. De flyttade ut ur de här områdena. Nu träffar jag människor som säger att de för en gång skulle ser poliser på torget och bygger relationer. Det behövs. Staten får inte flytta ut. Det måste vara lika tryggt där som andra ställen.

Mikael Damberg säger att han är helt övertygad om att fler poliser löser fler brott och därmed ökar tryggheten. Men enligt forskare som GP talat med finns inga vetenskapl­iga belägg för att fler poliser och strängare straff långsiktig­t leder till minskad organisera­d brottsligh­et. Damberg tycker att det är en förenklad bild.

– Jag träffar boende i områdena som är glada över att det nu finns poliser på torget som jobbar med att störa ut narkotikah­andeln. De ser att kameraöver­vakning, som för några år sedan var något kontrovers­iellt, har betydelse för tryggheten. Om den basala tryggheten inte finns – då vill inte föreningar, företag, eller affärer etablera sig i området.

– Så det hänger ihop. Vi måste gör båda delar samtidigt. Det som nu skapar en lite positiv trend är att tryggheten går åt rätt håll eftersom polisen flyttar tillbaka. Poliser i områden ser en verklighet som de facto går lite åt rätt håll, men vi måste göra mer för att knäcka gängen, säger Mikael Damberg.

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ??  ?? Inrikesmin­ister Mikael damberg (s) besökte Hjällbo i fredags. I går höll han en presskonfe­rens i rosenbad om gängvåldet.
Inrikesmin­ister Mikael damberg (s) besökte Hjällbo i fredags. I går höll han en presskonfe­rens i rosenbad om gängvåldet.
 ??  ??
 ?? Bilder: Anders Ylander och Henrik Montgomery ??
Bilder: Anders Ylander och Henrik Montgomery
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden