Göteborgs-Posten

Kapad ambulans körde på barnvagn i centrala Oslo

En beväpnad man stal en ambulans i Oslo vid lunchtid i går och körde på en barnvagn innan han kunde gripas av polis efter skottlossn­ing. Två små barn som låg i barnvagnen fördes till sjukhus. Polisen grep senare även en kvinna som misstänks vara inblandad

-

Världen: Vid lunchtid i går kapade en beväpnad man en ambulans i området Torshov i Oslo innan han kunde gripas av polis. Under vansinnesf­ärden körde han på två barn som fick föras till sjukhus. GP har besökt Torshov och pratat med chockade grannar. ”Jag såg en krossad barnvagn och massa bildelar och skrot på gatan”, säger Atle Berven som bor i området.

En omfattande polisinsat­s inleddes i centrala Oslo i går efter att en beväpnad man strax efter klockan 11.30 kapade och körde iväg med en ambulans. Med den kapade ambulansen körde mannen sedan på flera personer. Bland annat träffades en barnvagn där ett sju månader gammalt tvillingpa­r låg. Barnen fick föras till sjukhus, tillsamman­s med mamman som lyckades slänga sig ur vägen i sista sekund.

– Lyckligtvi­s är båda barnen lindrigt skadade, säger Anders Bayer, pressansva­rig vid Oslo universite­tssjukhus.

Kapningen skedde i samband med att ambulansen anlände till en bilolycka. I bilen som voltat satt en kvinna samt mannen som tvingade till sig ambulansen. Mannen kunde kort därefter gripas när polisen lyckades stoppa ambulansen genom att avlossa skott mot fordonet, men kvinnan flydde platsen.

En stor sökinsats inleddes efter kvinnan innan hon senare under eftermidda­gen greps i en butik i köpcentret Sandaker center. Enligt NRK ska kvinnan ha befunnit sig i butiken i över en timme när personal kontaktade polisen.

I den kapade ambulansen hittades ett hagelgevär och ett automatvap­en. Även narkotika ska ha funnits i bilen. När polisen kallade till presskonfe­rens under eftermidda­gen var motivet bakom händelsen fortfarand­e oklart.

– Vi har flera hypoteser, men en förklaring kan vara att det har varit en trafikolyc­ka och att man inte vill ha polis eller sjukvård till platsen med tanke på vad som fanns i bilen. Men det är för tidigt att uttala sig om motiv, säger Grete Lien Metlid, förundersö­kningsleda­re under presskonfe­rensen.

Tre personer befann sig i ambulansen som kapades. Men ingen skadades fysiskt.

– Tre av ambulanspe­rsonalen blev hotade med vapen när de fråntogs ambulansen, säger Anders Bayer.

Mannen är i 30-årsåldern och kvinnan något yngre. Båda är kända av norsk polis sedan tidigare, enligt

NRK ska mannen bland annat vara dömd för att ha hotat en polis och rån. Han misstänks nu för dråpförsök medan kvinnan misstänks för vapenbrott.

Såväl den voltade bilen som den kapade ambulansen har tagits in för teknisk undersökni­ng av polis.

– Vi undersöker vad motivet kan vara och bakgrunden till det som hänt. Det kan ju vara en impulshand­ling men det vet vi inte i nuläget, säger Tor Grøttum, inre befäl vid Oslopolise­n.

Enligt honom är det i nuläget inget som tyder på att det rör sig om ett terrorbrot­t.

Vilken typ av vapen hade kaparen?

– Det håller vi för oss själva, säger han.

På grund av händelsen är nu samtliga poliser i Oslo beväpnade.

En läsarfilm som

NRK publicerat visar när polisen öppnar eld mot ambulansen. Ingen skadades i skottlossn­ingen och mannen var då ensam i ambulansen.

Flera områden i Oslo har varit avspärrade under dagen i samband med insatsen och man har bland annat haft en polishelik­opter i luften. Elever på en skola i området hölls inne under polisinsat­sen, uppger NRK.

 ??  ??
 ??  ?? Polistekni­ker jobbade i går med att säkra bevis vid den krockade ambulansen.
Polistekni­ker jobbade i går med att säkra bevis vid den krockade ambulansen.
 ??  ?? Text: Michaela Karlén Bild: Robin Aron
Text: Michaela Karlén Bild: Robin Aron

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden