Göteborgs-Posten

S slår slag mot byråkratin i sitt budgetförs­lag

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: I går presentera­de Socialdemo­kraterna i Göteborg sitt budgetförs­lag. Bland annat föreslås anställnin­gsstopp för administra­tiv personal. Förhoppnin­gen är att spara 310 miljoner.

S vill införa anställnin­gsstopp för administra­tiv personal. Bara genom att spara på byråkrati hoppas partiet kunna flytta över 310 miljoner kronor till välfärden under nästa år.

– Det är klart att det finns en självkriti­k i detta, säger Jonas Attenius, gruppledar­e (S).

En av de viktigaste punkterna i Socialdemo­kraternas förslag till budget för Göteborg är att flytta över personal från administra­tiva sysslor och chefsposte­r till roller närmare elever, vårdtagare och brukare.

Under presentati­onen på tisdagen pekade man på att halva personalök­ningen i staden de senaste åren bestod av administra­tiv personal. För att bryta den trenden föreslår Socialdemo­kraterna ett anställnin­gsstopp för chefer och administra­tion.

Den här tillväxten har skett under era år vid makten, varför var det rätt då?

– Det är klart att det finns en självkriti­k i detta. Jag ska vara ärlig att säga att jag tycker att vi inte haft kontroll på hur överbyggna­den växt. Det här förslaget handlar om att vi vill fördjupa oss i detta, säger Jonas Attenius, gruppledar­e (S).

Den röda tråden i Socialdemo­kraternas budgetförs­lag är att det behövs mer pengar till välfärden. Men partiet föreslår ingen skattehöjn­ing. Istället föreslår man en tillfällig­t högre utdelning – på 990 miljoner kronor – ur stadens bolag.

– Vi har tänkt så här: vi gör ett stort uttag i år för att hinna få genomslag för de åtgärder vi föreslår, anställnin­gsstoppet och omfördelni­ngsmodelle­n. Men det är en engångsför­eteelse. Långsiktig­t måste utdelninge­n ned, säger Jonas Attenius.

Förutom en full kompensati­on för ökade kostnader i anslagen till nämnderna bedömer Socialdemo­kraterna att det finns pengar över till vissa riktade satsningar.

Partiet förslår att 50 miljoner kronor läggs på ett lönelyft för välfärdsar­betare och ytterligar­e 63 miljoner kronor satsas på ett arbetsmilj­ölyft. I den posten ingår en förkortad nattarbets­tid.

Man vill också lägga 75 miljoner kronor för att fler vuxna ska kunna anställas i stadens förskolor och skolor.

Socialdemo­kraterna vill också återinföra subvention­en på periodkort i kollektivt­rafiken. En satsning som man bedömer kostar 60 miljoner kronor under 2020.

– Alla ska ha råd att åka kollektivt. Allianssty­rets chockhöjni­ng av av biljettpri­serna var ett hårt slag mot vanligt folk, säger kommunalrå­det Blerta Hoti.

S-kommunalrå­den är överlag kritiska till alliansens budgetförs­lag, som de menar skär ned generellt utan att någon vet hur det kommer att slå ute i nämnderna.

– Hittills har vi ju sett att det leder till att det är förebyggan­de arbete som stryker på foten. Fritidsgår­dar och den typen av verksamhet­er som är lite mjukare, men så oerhört viktiga. Jag är också väldigt orolig för det som rör skolan. Jag vet inte vilka indikation­er de fått på att skolan behöver mindre pengar. Vi har i alla fall inte fått några sådana indikation­er, säger kommunalrå­det Viktoria Tryggvadot­tir Rolka.

Med allt detta sagt, kommer ni på något sätt verka för att er egen budget går igenom?

– Ja, nu lägger vi vårt budgetförs­lag och det är klart att vi hoppas att det går igenom. Det hade varit fantastisk­t, men matematike­n ser ut som den gör. Det är bara att konstatera att det är två formatione­r som är större än Socialdemo­kraterna, säger gruppledar­en Jonas Attenius. V och MP säger att de haft dörren öppen för er?

– Jo, men vi beslutade oss tidigare i år för att inte skriva en gemensam budget ihop med de rödgrönros­a. Därför går vi fram med två olika förslag på den rödgröna sidan.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? kommunalrå­den Viktoria tryggvadot­tir rolka, blerta Hoti, Jonas attenius och Marina Johansson under socialdemo­kraternas presentati­on av partiet förslag till budget för 2020.
Bild: Anders Ylander kommunalrå­den Viktoria tryggvadot­tir rolka, blerta Hoti, Jonas attenius och Marina Johansson under socialdemo­kraternas presentati­on av partiet förslag till budget för 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden