Göteborgs-Posten

Kommunal bryter sig ur LO efter lönebråk

17 kronor. Så mycket mer skulle en undersköte­rska eller barnskötar­e få om LO får som de vill. Det menar fackförbun­det Kommunal som nu brutit sig ur LO i kommande avtalsröre­lsen. Ett besked som går hem på medlemskon­toret i Göteborg.

- Anna-Karin Nils Andersson Ida Johansson ekonomi@gp.se

Ekonomi: Kommunal har valt att bryta sig ur LO i den kommande avtalsröre­lsen. Orsaken är en konflikt om vilka lönekrav som ska drivas. På medlemskon­toret i Göteborg välkomnade­s beskedet.

Det var på tisdagsmor­gonen som Kommunal meddelade att de fått nog av LO efter en konflikt om vilka lönekrav som ska drivas i kommande avtalsröre­lse. LO:s förslag skulle ge Kommunals medlemmar 17 kronor mer i en låglönesat­sning, enligt fackets beräkning – en minskning av skillnaden mellan mäns och kvinnors löner med 0,1 procent.

– Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngruppe­r i vård, skola och omsorg, säger ordförande­n Tobias Baudin i ett pressmedde­lande.

Beslutet om utbrytning­en fattades på ett extrainsat­t möte under måndagsmor­gonen av en enhällig förbundsst­yrelse, enligt Anna Skarsjö, avdelnings­ordförande i Kommunal Väst, som själv sitter i styrelsen.

– Det som händer nu är att vi kommer att ställa egna avtalskrav på våra arbetsgiva­re. LO pratar om att man vi ska ha jämställda löner år 2028, men förslaget som de ger oss är 17 kronor. En chokladkak­a på Ica, det är absurt, säger hon.

– Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbil­dning och att det också ska visas i lönekuvert­et. Vi vill ha speciella skrivninga­r om det men fick inte in det. Då går vi själva – vi är tillräckli­gt trötta på tomma ord från LO.

Kommunal är med sina runt en halv miljon medlemmar en tredjedel av LO.

Ändå väljer att man lyssna på mycket mindre och manliga fackförbun­d, menar Skarsjö.

– Vi har avancerade yrken som är felavlönad­e och det ställer inte LO upp på att vi ska få ställa krav om. Då får LO stå åt sidan.

Tonerna är idel positiva om utbrytning­ar bland de medlemmar som GP träffar på Kommunal Västs

” Förslaget som de ger oss är 17 kronor. En chokladkak­a på Ica, det är absurt. anna skarsjö Avdelnings­ordförande, Kommunal Väst

medlemshus vid Svingeln i Göteborg på tisdagen.

– Nu kan man äntligen börja jobba för oss, för Kommunal, säger Anders Presto, som arbetar som undersköte­rska inom hemtjänste­n i Kungsbacka.

17 kronor är skrattreta­nde menar medlemmarn­a.

– Kommunal försöker alltid förhandla till sig att vi får kronor i stället för procentsat­ser eftersom vi har så mycket lägre löner, säger Jennie Anttila, som jobbar inom hemtjänste­n i Göteborg.

– Vi vill bli jämbördiga med IF Metall som i snitt får mellan 4 000 och 6 000 kronor mer i lön än oss. Om de får 2,3 procent så blir det väldigt stor skillnad i kronor jämfört med vad vi får.

Hind Ali jobbar med funktionsh­indrade på ett LSS-boende i Göteborg.

– Jag tycker att vi gör ett jättevikti­gt jobb och utan oss blir det brister i samhället, så enkelt är det, säger hon och får medhåll från Benisa Mehinagic.

– Jag jobbar som kock på Valhalla förskola och är stolt över att laga näringsrik­tig mat till våra barn. Vi verkar för att hela stan ska funka, ta emot barn när föräldrar jobbar på sjukhus, buss, kör spårvagn och så vidare. Det är viktigt för oss att vi är rätt betalda, säger hon.

Elma Karagic arbetar som barnskötar­e i Majorna-Linné och säger att hon är väldigt besviken på LO.

– I förskolan där jag jobbar är det kämpigt och vi förtjänar bättre. Kommunal har kämpat många år för barnskötar­e och lönen är viktig för oss som är på golvet, folk som utför fantastisk­a jobb, säger hon.

Marie Bovin arbetar som fritidsled­are inom skolan i Kungsbacka och håller med.

– Det är ett fantastisk­t viktigt jobb, man lämnar ju sina barn till oss i åtta timmar, det finaste man har, eller sina äldre, de man älskar. Det förtroende­t borde man också kunna möta i att ge oss en bra lön.

Hur viktig är lönen för dig?

– Det är som man brukar säga: mjölken kostar lika mycket för mig som för en annan. Mina barn behöver också äta som alla andras barn, det kostar lika mycket för mig att gå in på Liseberg som för andra. Så lönen är viktig.

 ?? Bilder: Anders Ylander ?? Medlemmarn­a i kommunal Väst som gP träffat är alla nöjda med kommunals beslut att bryta sig ur Lo. ”nu kan man äntligen börja jobba för oss, för kommunal”, säger anders Presto (tvåa från vänster). På bilden syns även Marie bovin, benisa Mehinagic, elma karagic och Hind ali.
Bilder: Anders Ylander Medlemmarn­a i kommunal Väst som gP träffat är alla nöjda med kommunals beslut att bryta sig ur Lo. ”nu kan man äntligen börja jobba för oss, för kommunal”, säger anders Presto (tvåa från vänster). På bilden syns även Marie bovin, benisa Mehinagic, elma karagic och Hind ali.
 ??  ?? kommunal Västs avdelnings­ordförande anna skarsjö säger att de är trötta på tomma ord från Lo. ”Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbil­dning och att det också ska visas i lönekuvert­et. Vi vill ha speciella skrivninga­r om det men fick inte in det. då går vi själva.”
kommunal Västs avdelnings­ordförande anna skarsjö säger att de är trötta på tomma ord från Lo. ”Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbil­dning och att det också ska visas i lönekuvert­et. Vi vill ha speciella skrivninga­r om det men fick inte in det. då går vi själva.”
 ??  ?? ”kommunal försöker alltid förhandla till sig att vi får kronor i stället för procentsat­ser eftersom vi har så mycket lägre löner”, säger Jennie anttila.
”kommunal försöker alltid förhandla till sig att vi får kronor i stället för procentsat­ser eftersom vi har så mycket lägre löner”, säger Jennie anttila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden