Göteborgs-Posten

Ni är folkvalda – gör ert jobb!

Trots att politikern­a tycks eniga om att Feskekörka­s roll som marknadspl­ats för fiskhandla­re kvarstår håller Higab på att slarva bort hyresgäste­rna.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Göteborgs kommunala bolag har ett mått av frihet i sin verksamhet som inte förvaltnin­gen har. Det är själva poängen med bolagen – de ska kunna styras mer långsiktig­t av en mer oberoende bolagsstyr­else.

Det är både en styrka och nackdel. Styrkan är långsiktig­heten och det affärsmäss­iga oberoendet. Nackdelen är att bolaget kan hamna på rätt långt avstånd från politikern­a och därmed medborgarn­a, som är ägarna av bolaget.

Det är partierna som utser de politiska styrelsern­a. I den bästa av världar är de kompetenta och håller sig till kommunfull­mäktiges beslut. Men vi kan också få passiva och osäkra styrelser.

Tyvärr vittnar det kommunala bolaget Higabs många turer kring bland annat Feskekörka om att vi har att göra med den andra sortens styrelse. På pappret finns politiker som faktiskt styr över bolagsledn­ingen. Den möjlighete­n har emellertid inte använts tillräckli­gt väl.

Nu på torsdag ska den politiska styrelsen sammanträd­a. Och med tanke på den fortsatt osäkra situatione­n för fiskhandla­rna i Feskekörka, och därmed hela byggnadens identitet, skulle man utgå ifrån att det vore högsta prioritet från styrelsens sida att ställa väldigt konkreta krav på Higab. Det vill säga: Att inte säga upp några hyresgäste­r.

Men sådan handlingsk­raft lyser just nu med sin frånvaro. På dagordning­en finns Feskekörka enbart med som lägesrappo­rt från VD:n.

Situatione­n är som följer: De befintliga fiskhandla­rna och krögarna kommer få spela in sina idéer till Higab genom att göra så kallade konceptför­frågningar. Sedan avgör Higab vem som får återvända och inte. Vilka kriterier Higab har för urval av framtida hyresgäste­r är inte klart. Det är lite som att handlarna får provsjunga med förhoppnin­gen om att Higab gillar vad de hör.

Någon rätt att fortsätta avtalet finns inte – trots besittning­srätten som hyresgäste­rna har. Samtidigt har några ordentliga ersättning­slokaler ännu inte ordnats för renovering­stiden.

Higab skyller sina beslut på den politiska styrelsen – som i sin tur inte tycks förstå vilka riktlinjer de har gett till Higab. De har knappast beslutat om att ge Higab fria händer att behandla hyresgäste­rna på ett sådant sätt som äventyrar hela byggnadens identitet – det vill säga som försäljnin­gsplats för fisk.

Försöken från handlarna att nå fram till styrelsen har dessutom saboterats på ett kreativt vis, av självaste styrelseor­dföranden.

I början av juni bjöd handlarna in politikern­a för att få en ”dagsfärsk insikt” i Feskekörka. På detta reagerade styrelsens ordförande, moderaten Anders Sundberg, en smula märkligt.

Till styrelseko­llegorna skrev han i ett mail att: ”I detta läge som styrelse riskera att störa Higab och dess personal vore olämpligt, vilket också vår VD Christer Svärd uttalar”. Störa? Det är styrelsens plikt och ansvar gentemot göteborgar­na att agera ansvarsutk­rävande. Vidare skrev Sundberg att det kunde bli media kring frågan och att styrelsen ska stå bakom bolaget.

Här har vi problemet med kommunala bolagens demokratis­ka ansvarsutk­rävande. Det finns på pappret. Men när det blåser snålt är den politiska styrelsen, anförd av ordförande­n Anders Sundberg helt tandlös – eller motarbetar aktivt styrelsens möjlighete­r att fatta informerad­e beslut.

Styrelsen har under Sundbergs ledning verkat som bolagsledn­ingens förlängda arm – oförmögen att rätta till något av de serieprodu­cerade misstag som Higabs hantering av Feskekörka varit och fortsätter vara. Detta samtidigt som kommunfull­mäktiges partier vid upprepade tillfällen förklarat att hyresgäste­rna inte ska förlora sina lokaler.

Det är som om något slår slint i förbindels­en mellan kommunfull­mäktige och den, av moderaten Anders Sundberg, ledda styrelsen. Och nu, mitt i krisen så accepteras från styrelsens sida att Feskekörka passerar som en informatio­nspunkt på kommande mötet. Ni har ett demokratis­kt mandat från göteborgar­na att agera som beslutsfat­tande politiker – gör det!

” Försöken från handlarna att nå fram till styrelsen har dessutom saboterats på ett kreativt vis, av självaste styrelseor­dföranden.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Politikern­a verkar eniga men ändå riskeras fiskhandla­rnas rätt till sina lokaler.
Bild: Olof Ohlsson Politikern­a verkar eniga men ändå riskeras fiskhandla­rnas rätt till sina lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden