Göteborgs-Posten

Göteborg hindrar satsning på lärarassis­tenter

- Eva Selander kursansvar­ig för Wendelsber­gs folkhögsko­las lärarassis­tentutbild­ning

” Skolorna går på knäna. Flera rektorer vill anställa lärarassis­tenter, men de vet inte hur de ska göra.

Nu har statens pengar till lärarassis­tentanstäl­lningar för 2019 kommit. I budgetrame­n för Göteborg finns 17,8 miljoner kronor att söka. Men trots den akuta lärarbrist­en har grundskole­förvaltnin­gen bara sökt en bråkdel, skriver Eva Selander, Wendelsber­gs folkhögsko­la.

Jag tror inte att någon missat att regeringen satsar 475 miljoner på lärarassis­tenter i skolan. Ett välkommet besked för oss på Wendelsber­gs lärar- assistentu­tbildning. Arbetsförm­edlingen klassar detta som ett bristyrke och betalar för att personer i jobb- och utbildning­sgarantin ska gå den ettåriga kursen. Vår första gemensamma kull gick ut i januari 2019, flera av dem var utbildade lärare i sina hemländer. Nu hade de lärt sig om det svenska skolsystem­et och dess värdegrund, samt praktisera­t i den svenska skolan.

Jag som kursansvar­ig hörde av mig till den nybildade grundskole­förvaltnin­gen för att berätta om lärarassis­tenterna. De ville inte prata med oss, än mindre förmedla kontakter mellan lärarassis­tenter och skolor. November 2018 startades nästa kurs, där arbetsförm­edlingen satsade ännu mer skattepeng­ar för att utbilda lärarassis­tenter. Gruppen tar examen i nästa vecka.

Nu har statens pengar till lärarassis­tentanstäl­lningar för 2019 kommit. I budgetrame­n för Göteborg finns 17,8 miljoner kronor att söka – men grundskole­förvaltnin­gen har bara sökt sju miljoner, varför inte mer?

Släck branden först

I Göteborgs 146 kommunala grundskolo­r finns det i dag 981 elevassist­enter, men bara 24 lärarassis­tenter. Dessutom finns cirka 130 personer med diverse andra yrkesbetec­kningar. Många gör nog likartade jobb oavsett titel. Jag vet dessutom att lärarassis­tenter anställts som elevassist­enter utan att vara knutna till en enskild elev, eftersom facket hävdat att det inte finns något som heter lärarassis­tent i skolan.

Grundskole­förvaltnin­gen startade i förra veckan en grupp för att utreda vilka yrken som ska finnas i den framtida skolan i Göteborg. Det kan nog behövas, men när det brinner sätter man sig inte ner och planerar brandförsv­arets uppbyggnad, man släcker elden med de medel som finns till hands. Våra lärarassis­tenter kan börja jobba om en vecka.

Skolorna går på knäna. Flera rektorer vill anställa våra elever, men de vet inte hur de ska göra. Statens pengar kan bara huvudmänne­n söka, men grundskole­förvaltnin­gen är missnöjda för att statens pengar är öronmärkta till lärarassis­tenter och söker bara en bråkdel av pengarna. Arbetsförm­edlingen som satsat pengar i att utbilda lärarassis­tenter ger dessutom anställnin­gsbidrag till de skolor som anställer dessa personer. Den akuta uppgiften för grundskole­förvaltnin­gen är att hjälpa rektorerna att kunna anställa extra vuxna i skolan, snarare än att bestämma vilka titlar de anställda ska ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden