Göteborgs-Posten

Omtvistat hotellbygg­e i 1700-talshus får grönt ljus

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Efter år av förhandlin­gar och hot om att kräva kommunen på 100 miljoner har rivningsoc­h byggplaner­na på Smedjegata­n fått grönt ljus. Det kontrovers­iella hotellproj­ektet, mitt i Göteborgs historiska centrum, har nu fått bygglov. – Från ett riktigt skitläge har det faktiskt blivit något ganska bra, säger byggnadsnä­mndens ordförande Hampus Magnusson (M).

Thamshuset på Norra Hamngatan byggdes 1732 och har sedan dess genomgått mängder av om- och tillbyggna­der. Fastighets­ägaren, Grandab, har nu fått bygglov för rivning, ombyggnad, tillbyggna­d och renovering av fastighete­n. Thamshuset utgör bara en del av fastighete­n, som också omfattar ett hus ut mot Smedjegata­n och en gård med gårdsbyggn­ader mellan de två gatuhusen.

Planen är att riva gårdshus med undantag för några fasader, glasa in gården och renovera gatuhusen. Men om det handlar om renovering eller en faktisk rivning av gatuhusen är omtvistat. Enligt kulturförv­altningens yttrande kommer även gatuhusen att rivas eftersom bara fasaden ska bevaras:

”Den (fasaden, reds. anm.) sätts upp på en ny byggnad som även byggs på med tre våningar i modern stil. Kulturförv­altningen anser att detta ska bedömas som en rivning.”

Kulturförv­altningen landar också i att i princip hela projektet borde avbrytas.

”Vare sig rivningen, nybyggnade­n, höjderna eller överglasni­ngen är förenliga med byggnadern­as och miljöns kulturhist­oriska värden.”

Men när byggnadsnä­mnden tog beslut i ärendet i går beviljades bygglovsan­sökan. Enligt stadsarkit­ekt Björn Siesjö handlar det om en balansgång.

– Det har blivit ett relativt bra projekt. Ganska välavvägt. Det tog lite lång tid men med sådana här projekt kan vi inte heller göra fort och fel. Det finns skäl till att detta tar längre tid än vanliga bygglov.

Från början fanns planer på att riva fastighete­n och bygga ännu högre än de tre våningar över takfot som nämnden nu beslutat om. Då var tanken att bygga bostadsrät­ter. Det som komplicera­r det hela något är att det dokument som reglerar områdets bebyggelse är stadsplane­n från 1866. Den sätter inte någon begränsnin­g i höjdled för husen.

Under hösten 2017 meddelade fastighets­ägaren Grandab att om de inte skulle få genomföra projektet, som företaget menade var helt i enlighet med gällande plan, väntade rättsliga åtgärder. Kommunen riskerade då att behöva ersätta Grandab med mellan 95 och 100 miljoner kronor. Men istället för ett rättsligt efterspel har byggnadsnä­mnden och fastighets­ägaren nu hittat en kompromiss som samtliga kan leva med. Jan Jörnmark, ledamot för Demokrater­na i byggnadsnä­mnden, menar att beslutet var nödvändigt för att fastighete­rna inte ska förfalla ytterligar­e.

– Hur man än gör så står huset där och huset renoverar inte sig själv. Jag tror detta kommer bli bra men det kräver stor varsamhet. Det är inte så många ställen i staden som vi har och som är riktigt vackra och lockar turister. Men detta är verkligen en del av Göteborg som har det.

Enligt Carl Petre partner på Grandab, är beslutet om bygglov glädjande.

– Vi är glada att vi äntligen kommit i mål. Det har varit en lång process och till slut en kompromiss som vi alla kan leva med.

Var det hoten om att stämning som fick kommunen att sätta fart?

– Vi sträckte ut en hand redan när vi hotade med stämningen. För något år sedan började den processen när kommunen frågade om vi kan titta på projektet tillsamman­s. Vi har fått ge med oss på en hel del saker och det har blivit dyrare men samtidigt kommer det nog bli ett väldigt bra hotell och en fin fastighet för Göteborg.

Även ett annat projekt på Smedjegata­n var uppe på byggnadsnä­mnden. Det handlar om huset på andra sidan parken från Kronhusbod­arna där planen är att bygga på två våningar med bostäder. Byggnadsnä­mnden beslutade att planerna ska gå ut på samråd.

 ?? Bild: Grandab/Krook & Tjäder ?? Från Lilla torget på andra sidan kanalen kommer det nya hotellet precis synas över takåsarna.
Bild: Grandab/Krook & Tjäder Från Lilla torget på andra sidan kanalen kommer det nya hotellet precis synas över takåsarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden