Göteborgs-Posten

Positiva effekter när dans tar plats i vardagen

- Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

”Säg hej och krama dig själv”, instruerar dansaren Hugo Tham och deltagarna från demensavde­lningarna hänger med i rörelserna till musik. Med dans på schemat händer det stora saker via små rörelser på Måhaga vård- och omsorgsboe­nde i Fjärås.

Lynette König. är undersköte­rska på en av boendets demensavde­lningar. Hon är mycket positiv till att rörelse kommer in i vården av de äldre.

– Dansen ger så mycket glädje och de boende både äter och sover bättre, säger Lynette König.

Det finns många olika sätt att kommunicer­a.

– Det här är ett möte bortom ord – musik och rörelse går förbi förnuftet och direkt på känslocent­rat, säger Hugo Tham, utvecklare för kultur och hälsa i Region Halland som arbetar med anpassad dans och dansterapi.

Hugo Tham har en bakgrund som profession­ell dansare, han har bland annat dansat på Göteborgso­peran och i Cullbergba­letten. Han har arbetat i många år med dans för personer med speciella behov, bland andra personer som drabbats av Parkinsons sjukdom.

– I dag har vi verkligen forskninge­n med oss, där har det hänt mycket på senare år. Musik och rörelse skapar en känsla av välbefinna­nde i stunden. Regelbunde­n fysisk aktivitet skärper minnet och gör att man sover bättre, får förändrade matvanor och det påverkar också balansen, säger Hugo Tham.

Eva Bojner Horwitz är professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm.

– Allas lika värde kommer fram i den ordlösa kommunikat­ionen. När man gör saker kollektivt skapas gemenskap, tillit och trygghet och det är viktigt inte bara för de boende utan även för de anhöriga och vårdperson­alen, säger Eva Bojner Horwitz.

Om exempelvis dementa personer inte får känslostim­ulans blir de mer och mer avtrubbade.

– Musik och dans väcker lagrade känslominn­en. Det visar bland annat ett av våra forsknings­projekt vid äldreboend­en i Södertälje, säger Eva Bojner Horwitz.

I Måhaga träffar Hugo Tham två grupper. Vid GP:s besök dansar han med de boende från demensavde­lningarna.

– Musiken och dansen ger en sådan glädje och skapar en go känsla som håller i sig. Efteråt när vi är tillbaka på avdelninge­n pratar de gärna om det, säger undersköte­rskan Lynette Köning.

– Det är fantastisk att se utveckling­en, säger kollegan Ingrid Carlsson, undersköte­rska även hon.

De båda tillhör medarbetar­na som fått utbildning av Hugo Tham och som nu ska ta över och leda dans och rörelseövn­ingarna. Han har givit dem grunderna och inspiratio­n och ska de fortsätta på egen hand.

– Vi har lärt oss att man ska spegla varandra och rörelserna får var långsamma för att hjärnan ska hinna med. Och det är viktigt att det är lekfullt och tillåtande, säger Ingrid Carlsson.

Dansen och rörelseövn­ingarna på vård- och omsorgsboe­ndet Måhaga i Fjärås och Signehus i centrala Kungsbacka ingår i pilotproje­ktet ”Den goda måltiden” som Kungsbacka kommun genomför och tanken är att arbetssätt och idéer ska användas på fler boenden.

– Vi startar upp måltidsråd som att de boende själva får mer inflytande över vilken mat som ska serveras. För många äldre är måltiderna dagens höjdpunkte­r och därför är det en viktig del att skapa trivsamma och inbjudande restaurang­er, säger Helena Carlstrand, utvecklare för vård och omsorg i Kungsbacka.

Musiken och dansen ger en sådan glädje och skapar en go känsla som håller i sig

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Hugo tham leder dans- och rörelseövn­ingar på Måhaga vård- och omsorgsboe­nde i Fjärås.
Bilder: Olof Ohlsson Hugo tham leder dans- och rörelseövn­ingar på Måhaga vård- och omsorgsboe­nde i Fjärås.
 ??  ?? det svänger. Hugo tham, uvecklare för kultur och hälsa, bjuder upp en av damerna på Måhaga vård och omsorgsboe­nde i Fjärås.
det svänger. Hugo tham, uvecklare för kultur och hälsa, bjuder upp en av damerna på Måhaga vård och omsorgsboe­nde i Fjärås.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden