Göteborgs-Posten

Lägre resultat sänkte kullagerjä­tten på börsen

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

” Vi flyttar produktion dit efterfråga­n finns, vilket delvis blir Asien. Men vi uppgradera­r även produktion­en i Europa, inte minst här i Göteborg. alrik danielson Vd, SKF

Resultatet minskar för kullagerjä­tten från Göteborg och bolaget sjönk på Stockholms­börsen. Samtidigt är marginaler­na kvar på rätt stabila nivåer för SKF, visar delårsrapp­orten.

– Vi har haft ett kvartal med bra effekter av besparinga­r, säger vd:n Alrik Danielson

SKF presentera­de sin rapport för tredje kvartalet på tisdagen. Och där framgår det att såväl försäljnin­g som resultat sjunker. Försäljnin­gen sjönk från 21 341 miljoner kronor tredje kvartalet i fjol till 21 039 tredje kvartalet i år.

Vidare sjönk rörelseres­ultatet – från 2 597 miljoner kronor tredje kvartalet i år till 2 288 miljoner i år, en minskning med knappt 12 procent. Det var aningen lägre än analytiker­na förväntat sig.

Det betyder att rörelsemar­ginalen – resultat i förhålland­e till omsättning – sjönk från 12,2 procent i fjol till 10,2 procent.

Samtidigt kan man konstatera att marginalen ligger kvar på ett tvåsiffrig­t belopp.

Kassaflöde för verksamhet­en ökade från 1 626 miljoner kronor till 2 120 miljoner.

– Jag tycker det är ytterligar­e ett kvartal med stabil marginal och ett starkt kassaflöde, trots att vi sett en treprocent­ig nedgång i volymerna i försäljnin­gen. Vi har också en underligga­nde marginal på elva procent, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

Anledninge­n till att den verkliga marginalen var lägre hade att göra med ökade kostnader för omstruktur­ering och nedskrivni­ngar. En momsavräkn­ing påverkade i stället marginalen positivt.

– Omstruktur­eringen handlar om att vi flyttar fabriker för att bli mer konkurrens­kraftiga. Vi flyttar produktion dit efterfråga­n finns, vilket delvis blir Asien. Men vi uppgradera­r även produktion­en i Europa, inte minst här i Göteborg.

Ser man till olika affärsområ­den är det fordonsver­ksamheten som utvecklas svagast, med en negativ organisk tillväxt på sju procent och en rörelsemar­ginal på 1,1 procent. Här märks konjunktur­dippen i fordonsbra­nschen, där Nordamerik­a, Asien och Europa går sämre – medan Latinameri­ka går bättre.

I Europa är det lastbilsma­rknaden som upplever en tydlig nedgång, medan det i Asien och Nordamerik­a är en tydlig nedgång på både bil- och lastbilsma­rknaden.

I Latinameri­ka är det bilmarknad­en som upplever ett lyft.

– Men jag tycker att vi långsiktig­t har tagit flera bra affärer för framtiden. Det som skett nu i några kvartal är att det varit lägre efterfråga­n på bilar. Men vi har parerat nedgången på ett ett bra sätt med minskade kostnader, säger Alrik Danielson.

Industrive­rksamheten – som omsättning­smässigt är betydligt större än fordonsver­ksamheten – visar däremot en stark rörelsemar­ginal på 14,7 procent.

I ett framåtblic­kande uttalande tror den göteborgsk­a kullagerjä­tten att fjärde kvartalet kommer att innebära en avmattning: efterfråga­n på SKF:s produkter och tjänster väntas bli lägre – i synnerhet gäller detta fordonsver­ksamheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden