Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Putin och Erdogan överens om säkerhetsz­on

Vad händer efter vapenvilan? Det är frågan efter mötet mellan Rysslands och Turkiets ledare. Över 160 000 människor har flytt sedan attackerna inleddes, många till Irak. Det är oklart om de retirerand­e amerikansk­a trupperna är välkomna dit i det kaos som

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Syftet med mötet i Sotji mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var, hette det, att diskutera situatione­n i nordöstra Syrien och få informatio­n om Turkiets planer och jämföra dem med planerna på att främja en politisk lösning i Syrien. Detta efter den med USA framförhan­dlade fem dagar långa vapenvila som löpte ut på tisdagskvä­llen.

En avgörande lösning

har nåtts i konflikten i nordöstra Syrien, uppgav Rysslands president efter samtalen i Sotji. Vid presskonfe­rensen meddelade också Turkiet att man tillsamman­s med Ryssland har kommit överens om att etablera en ”terrorfri säkerhetsz­on” i norra Syrien.

Enligt Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov har Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan kommit överens om att Turkiet får fortsätta operera i Syrien inom ett begränsat område. Det överenskom­na området sträcker sig 32 kilometer in i landet. De två länderna ska tillsamman­s patrullera i området.

Vad det innebär konkret var inte tydligt. Klart är att utan USA som militär motvikt domineras utveckling­en i Syrien av Ryssland,

Turkiet och Iran. De har gemensamma intressen, men står på olika fronter i konflikten: Ryssland är Assad-regimens garant tillsamman­s med Iran. Nato-landet Turkiet möter regimtrogn­a stridande under ett vakande öga av rysk militär som har baser i landet.

Det kurdiska folket och andra civila etniska och religiösa minoritete­r är förlorare. Turkiet och Ryssland kan däremot använda en säkerhetsz­on som buffert mot kurdisk milis och för att flytta regimens positioner.

Tysklands försvarsmi­nister föreslår nu ett internatio­nellt kontroller­at område i norra Syrien.

Samtidigt drar USA

tillbaka all militär personal utom ett antal stridande som ska finnas kvar för att skydda oljefält och en bas i södra Syrien. Detta är en följd av att Donald Trump i praktiken lämnat fältet fritt för Turkiet. Det har fått stark kritik även från presidente­ns mest hängivna anhängare i senaten.

President Erdogans mål är en säkerhetsz­on längs sin södra gräns tömd på kurdiska milisstyrk­or. Styrkor ur SDF-alliansen, och framför allt kurdiska YPG, var USA:s viktigaste allierade på marken i striderna mot terrorröre­lsen IS. Övergivna och svikna av amerikaner­na har kurderna sökt stöd hos väpnade grupper som är lojala med Assad-regimen i Damaskus.

Samtidigt flyr civila och milismän och -kvinnor undan den överlägsna turkiska krigsmakte­n ur området som ska utgöra säkerhetsz­onen. De hade uppmanats vara borta när den 120 timmar långa vapenvilan var över. Kurdiska grupper uppges ha uppfyllt villkoren och lämnat området.

Enligt Norska flyktingrå­det har omkring 165 000 syrier tvingats lämna sina hem sedan Turkiet startade sin militära operation. Bara på ett dygn hade cirka 1 736 flyktingar tagit sig över gränsen till Irak, den högsta siffran hittills, enligt kurdiska myndighete­r. Nyanlända som Norska flyktingrå­det hade talat med uppgav att många fler hoppas kunna ta sig dit av rädsla och osäkerhet inför vad som kommer att hända när vapenvilan går ut.

När fordon med

amerikansk­a soldater skulle lämna Syrien och köra in i den kurdiska delen av Irak på måndagen mötte de protester från civila och attackerad­es med ruttna grönsaker, enligt en video filmad av en kurdisk nyhetsbyrå, ANHA. På måndagen kom uppgifter från irakisk militär att amerikaner­na inte har tillstånd att stanna i landet. USA har redan omkring 5 000 man i Irak och tanken var att förstärkni­ngarna skulle sättas in i jakten på terroriste­r.

Men den amerikansk­a

närvaron är känslig. Iran har den senaste tiden drabbats av regimkriti­ska demonstrat­ioner och utbredd oro. Sammanlagt 157 människor har dödats, 111 av dem i huvudstade­n Bagdad, enligt en ny rapport från en kommitté knuten till den irakiska regeringen. Skarp kritik riktas mot polis och säkerhetss­tyrkor som anses ha använt mer våld än vad som var nödvändigt.

I det instabila och krigshärja­de landet finns också, liksom i Syrien, iranska revolution­sgardister och miliser med koppling till Iran. USA betraktar dem i den upptrappad­e konflikten med regimen i Teheran som fientliga och en säkerhetsr­isk. Även USA:s allierade Israel har genomfört flygattack­er mot iranska mål i Irak och Syrien.

Enligt kurdiska Röda korset har minst 21 civila dödats och 27 skadats under de fem dagarna av vapenvila. ”Då har inte de räknats som är kvar i förstörda hus, kidnappats eller avrättats av allierade till Turkiet”, heter det.

 ?? Bild: Presidenti­al Press Service via AP ?? turkiets president recep tayyip erdogan mötte i går sin ryske kollega Vladimir Putin för att diskutera situatione­n i nordöstra syrien.
Bild: Presidenti­al Press Service via AP turkiets president recep tayyip erdogan mötte i går sin ryske kollega Vladimir Putin för att diskutera situatione­n i nordöstra syrien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden