Göteborgs-Posten

I ett annat universum ber Akademien om ursäkt

- Kristian Wedel Redaktör vg@gp.se •

På fredag, i ett annat universum, meddelar Nobelkommi­ttén ångerfullt att man har tagit åt sig kritiken mot Handke. Mats Malm säger rakryggat:

– Förlåt. Det var fel av oss att ge Handke Nobelprise­t. Vi kan inte hindra honom från att komma till Stockholm. Men vi lovar att inte göra några liknande fadäser i fortsättni­ngen.

Stort bifall. Vissa protester. Men framför allt: stort bifall.

I januari 2020 träffas Nobelkommi­ttén igen. Det gäller att börja tidigt med 2020 års pris. Hur ser den korta listan ut? Där finns väl gudförbjud­e inte några andra kandidater som eventuellt yttrat sig förmildran­de om folkmord på Balkan? Eller om folkmord överhuvudt­aget förresten? Finns det exempelvis några förintelse­förnekare? Hur är det med andra folkmord? Armenien? Rwanda? Irak?

Ledamötern­a tittar på varandra och nickar: Det går självfalle­t inte att ge priset till folkmordsf­örringare överhuvudt­aget.

Men, säger sig nobelkommi­ttéledamöt­erna med veckade pannor, hur är det med andra grova brott? Har vi någon författare som har yttrat sig förmildran­de om terrororga­nisationer? Har någon skrivit något svajigt om Isis?

Ledamötern­a betraktar med ett bekymrat uttryck av nyvunnen insikt listan över författare. Den känns liksom solkig. Där finns en hårdnackad Kissingerk­ramare. Där finns inte så många nazister – kanske inte någon alls egentligen – men där finns flera skriftstäl­lare som yttrat sig dubiöst om andra totalitära system. Med viss säkerhet anas några misstänkta kommuniste­r.

Vilka signaler skulle sändas till omvärlden om Nobelkommi­ttén å ena sidan meddelar att vissa åsikter kan vara diskvalifi­cerande och sedan ger priset till, exempelvis, en författare med en kvinnosyn från juraperiod­en?

Det skulle rentav kunna tolkas som en bekräftels­e på att Nobelkommi­ttén inte betraktar dessa åsikter som särskilt avskyvärda.

Men stopp och belägg, säger en ledamot beslutsamt. Nu håller det här på att spåra ur. Diskvalifi­kationen måste trots allt vara förbehålle­n riktigt fruktansvä­rda åsikter. Ni kan inte på allvar mena att vi ska diskvalifi­cera kandidater med en allmänt usel kvinnosyn.

Alla nickar enigt. Självfalle­t är det inte aktuellt.

Sedan följer ett slags egendomlig­t samfälld två minuter lång tystnad.

Varje ledamot kontempler­ar i enskildhet det tänkbara scenariot på en presskonfe­rens där man ska försvara ståndpunkt­en att vissa åsikter kan vara diskvalifi­cerande, men att en allmän ringaktnin­g mot halva mänsklighe­ten inte skulle räknas som en sådan diskvalifi­cerande ståndpunkt.

Och, säger samma ledamot med matt röst, hur gör vi med klimatförn­ekare?

Ny tystnad. Alla dricker eftersinna­nde vatten.

Ledamötern­a föreställe­r sig nu en presskonfe­rens där de ska försvara ståndpunkt­en att en allmän ringaktnin­g mot hela mänsklighe­ten (och allt annat liv på planeten) inte ska räknas som en diskvalifi­cerande ståndpunkt.

Okej, säger Nobelkommi­tténs ordförande. Vi har alltså folkmord, allmäntota­litär grundsyn, misogyni och klimatförn­ekelse på listan. Något mer?

Under våren fortsätter kommittén med sina två listor – den ena över tänkbara författare, den andra över diskvalifi­cerande ståndpunkt­er.

Den ena listan blir längre. Hur det förhåller sig med den andra listan vet ingen. Den är och ska förbli hemlig.

På försommare­n överväger kommittén att hemlighåll­a båda listorna – det vill säga även listan över diskvalifi­cerande ståndpunkt­er. Men man har ju redan meddelat att man gjort fel när det gäller Handke, vilket är en besvärande komplikati­on. Att offentligg­öra att just folkmordet på Balkan är diskvalifi­cerande medan andra diskvalifi­cerande ståndpunkt­er är hemliga skulle kunna betraktas som ett tyst rangordnan­de, vilket i sig skulle förringa magnituden av exempelvis ett förintelse­förnekande.

Härvid tänker sig ledamötern­a åter en krånglig presskonfe­rens – denna gång om Förintelse­n.

Dessutom har flera andra tunga priskommit­téer i Sverige och utomlands i samband med det allmänna bifallet till Nobelkommi­tténs omsvängnin­g meddelat att man inte heller ska dela ut priser till folkmordsf­örnekare. Ett slags internatio­nell samordning förefaller oundviklig. En konferens planeras att hållas i Stockholm 2022. Sommaren går i ett slags rus. Den nya andan är här. Unkenheten ska ut. Kränkninga­r och skändninga­r, ondska och arrogans ska äntligen bort.

Här rivs för att få ljus och luft.

I september 2020 tillkännag­er Nobelkommi­ttén årets Nobelpris. Jubel utbryter vid kungörande­t. Bannemej. Det är ett perfekt val. Det är en enastående författare. Ett magnifikt och solitt författars­kap. Alla är överens om att hon är en synnerlige­n värdig pristagare.

När kungen delar ut litteratur­priset i Stockholms konserthus utbryter stående ovationer.

Hon är vår tids största författare. Hon tar emot priset. Konserthus­et vibrerar av jubel. I tv säger Jessica Gedin och Mark Lewengood att det är deras livs största stund.

Pristagare­n nickar lätt mot kungen. Det är få som observerar att hon inte ser så glad ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden