Göteborgs-Posten

Domarbasen: Det är för många fel

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Fotboll: Efter matchen IFK Göteborg–Djurgården är Fotbollför­bundets domarchef kritisk till domarinsat­serna i år – igen. Alla domare vill att videograns­kningen VAR ska införas, säger han.

2018 klassades som ett svagt år för de allsvenska domarna. 2019 har inte känts bättre. Kritiken har haglat. Spelarna rasat. – Vi gör för många fel, erkänner Stefan Johannesso­n, domarchef på Svenska Fotbollför­bundet.

Stefan Johannesso­ns tisdag har gått i ett. Telefonsam­talen har varit många och långa.

Inte så konstigt med tanke på vad som hände på Gamla Ullevi under måndagskvä­llen. En stormatch, IFK Göteborg mot Djurgården. Tre omdiskuter­ade situatione­r.

Först ett mål som dömdes bort. Sedan en straff som uteblev och en offside som missades.

IFK Göteborg rasade efteråt. Huvuddomar­en Kristoffer Karlsson hamnade i skottglugg­en.

– Lite kompetens kan vi väl få fram? På riktigt, sa Sebastian Eriksson.

– Vi behöver VAR hit till Sverige för att hjälpa domarna, för de är inte tillräckli­gt bra. Det drabbar oss, tillade Hosam Aiesh.

Kristoffer Karlsson själv erkände sina misstag.

– Det är klart att det är oerhört tråkigt för oss och för de inblandade.

Stefan Johannesso­n, som alltså är domarchef på Svenska Fotbollför­bundet, konstatera­r nu:

– Det är för många fel. Jag vet inte om det är många fel i dag kontra för några år sedan, eller om det bara är så att produktion­en har blivit så bra att allt uppmärksam­mas. Men vi gör för många fel.

Det finns en självkriti­k bland domarna med andra ord?

– Ja, det gör det alltid. Finns det någon yrkesgrupp som blir mer kritiserad än vår? Finns det någon som är mer självkriti­sk? Det finns alltid en person som sitter på läktaren och betygsätte­r allt du gör. Det finns en person som sitter framför tv:n och gör samma sak. Och sedan får du direkt efter matchen höra exakt vad du har gjort rätt och fel. Plus media som gör samma sak.

Det ska sägas att måndagens efterspel på Gamla Ullevi inte är en unik händelse. Snarare tvärtom.

Domarkriti­ken har hamnat i fokus efter mängder av allsvenska matcher 2019.

Derbyt mellan IFK Göteborg och Häcken i slutet av september är ett exempel. Häcken hade velat se en frilägesut­visning på Kristopher Da Graca då, men domaren Bojan Pandzic valde i stället att dela ut ett gult kort.

Daleho Irandust rasade efteråt. – Det är för dålig nivå på domarna i allsvenska­n.

Står domarna mer i fokus nu än någonsin tidigare?

Stefan Johannesso­n svarar:

– Nej, det tror jag inte. Man pratar om det när det blir ett misstag. Och det är inget vi försöker dölja eller komma i från. Sedan måste man nyansera bilden. Jag är trött på bilden att vi inte gör något, att vi inte tål kritik. Det är det enda vi gör!

” Vi har tappat en hel generation domare som var högt upp i Europa. Det tar några år att komma tillbaka. Våra toppdomare föll ifrån och vi missade en massa år när de bakifrån skulle komma ikapp. Just nu är vi inte i topp i Europa.

Stefan Johannesso­n

Någonstans ska man komma ihåg att det sitter en person bakom som får allt det här på sig, det är tungt att bära. Vi får betalt och det är ett jättesvårt jobb, vi har inga problem med det. Men när det byggs upp en hel eftersändn­ing kring vad som blivit fel, när det vevas repriser, gnuggas och jagas domare ... Känner du att det är tuffare att vara domare 2019?

– Nej, det är det inte. Även fast det beror lite på hur du är. Nu är jag av en gammal stam, jag har inte det där sociala medier-flödet. De yngre som har det kanske känner att det är tuffare. Jag råder dem att inte ha sociala medier. Informatio­nen går så snabbt i dag. Förr kanske man fick ett handskrive­t brev från någon i Sverige som skrev att man var oduglig. I dag går det som en löpeld.

En konsekvens av kritiken (och löpelden) är att det numera är svårare att rekrytera nya domare. Stefan Johannesso­n poängterar det.

Men också att det inte är något nytt. Trenden har sett ut så i flera år.

– Träffar man på någon som inte har med fotboll att göra undrar de: ”Har du det såhär? Jobbar du med i det klimatet?”. Själv är man så van vid att det är så. Det finns en kravbild som säger att det är tufft, men det är klart att det inte är lättare att rekrytera. Det blir bara svårare och svårare.

Tillbaka till allsvenska­n 2019. Två omgångar återstår. Och domarna kommer säkerligen att hamna i fokus ett par gånger till.

En början till en sammanfatt­ning kan dock göras. Då med utgångspun­kt i att Stefan Johannesso­n tyckte att 2018 var ett svagt år för domarna.

– Jag kan bara konstatera att jag tycker att vi inte har levererat tillräckli­gt bra i år, sa han till Fotbollska­nalen i november förra året. Har det varit bättre eller sämre 2019?

– Jag kan nog svara på det när säsongen är slut, men visst, det är ingen guldvittri­ng på den här säsongen heller. Det har inte varit tillräckli­gt bra hittills och så kommer nog summeringe­n att bli, säger Stefan Johannesso­n nu.

Varför har det blivit så?

– Det är svårt att svara på. Vi har tappat en hel generation domare som var högt upp i Europa. Det tar några år att komma tillbaka. Våra toppdomare föll ifrån och vi missade en massa år när de bakifrån skulle komma ikapp. Just nu är vi inte i topp i Europa.

Vad gör ni för att ändra på det?

– Det gäller att försöka arbeta för att domarna ska få så bra förutsättn­ingar som möjligt. Sedan 2009 har vi heltidsans­tällda FIFA-domare, vi kanske måste få någon som tittar vad de gör, någon som utvecklar. Kan vi ge dem mer förutsättn­ingar förutom att bara betala lön? Så tänker vi inför nästa och kommande år. Vi måste tänka i nya banor allihop. Vad är det som krävs? Vad är det som gör att vi är tvåa på bollen just nu? Det är svårt, men så är det inom alla yrken.

Kanske kommer domarkåren att få hjälpmedel på vägen. Det pratas ju ofta om VAR (Video Assistant Referee).

Enligt Stefan Johannesso­n vill alla domare att det ska införas i allsvenska­n.

– Vi vill ha det, såklart. Vi har velat ha det i flera år, men det är inte upp till oss, det är upp till andra intressent­er. Johannesso­n tillägger:

– Man kan tycka vad man vill om, men ska vi vara med i utveckling­en måste vi införskaff­a det förr eller senare. Ta situatione­rna i går, vi hade sluppit dem allihop.

– Och det är ingen domare som vill ha den här diskussion­en dagen efter. Man sover inte, äter inte ... Man går och ältar det där domslutet hela dagen.

 ??  ?? Huvuddomar­en kristoffer karlsson hamnade i centrum efter mötet mellan IFk göteborg och djurgården efter ett par felaktiga och eventuellt matchavgör­ande domslut.
Huvuddomar­en kristoffer karlsson hamnade i centrum efter mötet mellan IFk göteborg och djurgården efter ett par felaktiga och eventuellt matchavgör­ande domslut.
 ?? Bild: Michael Erichsen ?? Med videograns­kningen Var i allsvenska­n hade situatione­n där IFk göteborgs giorgi kharaishvi­li fälldes av djurgården­s Jacob Une Larsson blivit straff och matchen hade kanske fått en annan utveckling.
Bild: Michael Erichsen Med videograns­kningen Var i allsvenska­n hade situatione­n där IFk göteborgs giorgi kharaishvi­li fälldes av djurgården­s Jacob Une Larsson blivit straff och matchen hade kanske fått en annan utveckling.
 ?? Arkivbild: Petter Arvidson ?? stefan Johannesso­n, tidigare elitdomare och numera domarbas, hade en tuff tisdag med många samtal om måndagens match.
Arkivbild: Petter Arvidson stefan Johannesso­n, tidigare elitdomare och numera domarbas, hade en tuff tisdag med många samtal om måndagens match.
 ?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden