Göteborgs-Posten

Gulldén går från noll till VM

- Andreas Johnsson andreas.johnsson@gp.se Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

Handboll: I går presentera­des truppen inför VM i Japan i slutet av november. Bella Gulldén har varit borta från både klubblag och landslag under sin graviditet och sedan hon i somras fick sonen Lias men nu återkommer hon på planen – i VM.

Superstjär­nan Bella Gulldén är med i Sveriges VM-trupp, vilket blir hennes 14:e mästerskap. Samtidigt kommer IK Sävehofs Johanna Forsberg göra debut. – Hela laget, vänner, nära och kära har redan hört av sig. Så det är jättekul, säger mittsexan.

I slutet av november är det dags för damernas handbolls-VM som i år spelas i Japan. Under tisdagen presentera­des truppen. Ett stort frågetecke­n var huruvida Isabelle

Gulldén skulle bli uttagen av förbundska­pten Henrik Signell.

Stjärnan födde, tidigare i år, en liten pojke och har sedan dess berättat att målet är att få spela i VM.

Hon har tidigare mer eller mindre, slagit fast att hon ska spela i Japan och att hon kommer ta med sig nyfödde sonen Lias.

Innan presskonfe­rensen där truppen skulle presentera­s kunde GP avslöja att Gulldén skulle finnas med bland spelarna som ska spela mästerskap­et. Uppgifter som senare bekräftade­s – Gulldén är med i truppen.

– Det är så kul att spela handboll och i landslaget. Jag har sagt att jag vill vara med om jag är 100 procent och det är det man får utgå ifrån och så hoppas jag väl att man är ännu bättre än vad man var förra mästerskap­et, sa hon i ett bandat inslag under presskonfe­rensen.

Henrik Signell om det faktum att Gulldén är med i VM:

” Jag blev bara väldigt glad och ser verkligen fram emot att få följa med och åka dit

Johanna Forsberg

– Bella har hela tiden siktat på att vara med och sett hoppfullt på det. Hon har tränat på och det har nästan varit så att man har fått hålla igen henne men hon har omgett sig av kloka och duktiga människor. Det ska bli spännande att se hennes status för den är fortfarand­e osäker. Men jag räknar med att hon kommer bidra fortsättni­ngsvis.

Gulldén blir landslaget­s mest rutinerade spelare, världsmäst­erskapet i Japan blir hennes 14:e (!) mästerskap i karriären.

Dit är det långt kvar för Sävehofs mittsexa Johanna Forsberg som, för en vecka sedan, fick ett samtal av Henrik Signell där han meddelade att hon blivit uttagen till sitt första mästerskap i karriären.

– Jag blev bara väldigt glad och ser verkligen fram emot att få följa med och åka dit. Det är bara roligt, säger hon.

Det var ett minst sagt oväntat samtal för 24-åringen som mest trodde att VM i Japan skulle upplevas från tv-soffan.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle bli uttagen. Jag har två fantastisk­a medspelare på min posi

tion, så om han skulle ta med två eller tre kunde jag inte avgöra.

Vad betyder det att få represente­ra sitt land?

– Som idrottare tror jag det är många unga som har haft drömmar om att få spela för svenska landslaget. Att få göra det i ett riktig mästerskap som betyder någonting är jätterolig­t och verkligen något som får en att fortsätta tycka handboll är det roligaste som finns.

Truppen offentligg­jordes i går, men Johanna fick beskedet att hon blivit uttagen redan förra veckan. Det ledde till tids hemlighets­makeri.

– Det har inte varit lätt. Det är inte kul att svara ”jag vet inte” när folk frågar.

Hur har de reagerat nu när det är klart?

– Hela laget, vänner, nära och kära har redan hört av sig. Så det är jättekul!

 ?? Arkivbild: Adam Ihse ??
Arkivbild: Adam Ihse
 ??  ?? Henrik signell presentera­de i går den trupp han tar med sig till VM i Japan senare i år.
Henrik signell presentera­de i går den trupp han tar med sig till VM i Japan senare i år.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ??
Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden