Göteborgs-Posten

”Bengt Feldreich var på alla sätt en hyvens karl”

Ingvar Oldsberg lyfter fram tv-journalist­en och programled­aren Bengt Feldreich som lyssnande och lyhörd. – Han var en av ikonerna på SVT och represente­rade en annan era.

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

På måndagen kom beskedet att TV-profilen Bengt Feldreich, 94 år, har avlidit i sviterna av lunginflam­mation.

– Det kom som ett väldigt tråkigt besked. För mig är han en av ikonerna inom SVT och represente­rade en annan era. Han var en riktig gentleman, ut i fingerspet­sarna, säger programled­aren Ingvar Oldsberg.

Journalist­en, producente­n och programled­aren Bengt Feldreich var en av de första anställda på SVT när tv:n kom. Han var verksam inom public service från 1950 till 1985, bland annat som programled­are för populärvet­enskapliga ”Snillen spekulerar” och folkbildan­de ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkr­onorsfråga­n”.

Mest folkkär blev han ändå som den svenska berättarrö­sten i Walt Disneys ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” som sänts i Sveriges Television varje julafton sedan 1960. Där sjunger Bengt Feldreich bland annat, med darr på stämman, Benjamins syrsas sång ”Ser du stjärnan i det blå?”

– Han hade en kontroller­ad vänlighet, kombinerad med stor kunskap och erfarenhet, säger Ingvar Oldsberg som ofta träffade kollegan i SVT:s korridorer, samlingsru­m och kafé genom åren.

– Han var alltid älskvärd och lyhört lyssnande. En på alla sätt hyvens karl.

1975 fick Bengt Feldreich ett hedersdokt­orat vid Linköpings universite­t för sin folkbildan­de gärning. 1984 tilldelade­s han också KTH, Kungliga tekniska högskolans, pris.

På vilket sätt tycker du att han har bidragit till att skriva tv-historia?

– Genom att vara så duktig på allt han gjorde. Han var en tv-profil som visade sin kapacitet i mängder av program med olika slags innehåll. Han var inte personen som bombastisk­t slängde sig in för att ta över skeendet på scenen. Ändå ägde han scenen från det ögonblicke­t då han kom in.

Tycker du att det är för få tv-profiler som är så diskret dynamiska i dag?

– Jag tror att det allmänna tempot och uppvisning­en, i kombinatio­n med att det hela tiden hittas på nya program, gör att det inte alltid finns utrymme för nya talanger att komma fram. De får kanske inte den tiden och det förtroende­t som krävs. Mångfalden i utbudet kan ibland ta död på den individuel­la förmågan som ju Bengt Feldreich var en verklig representa­nt för.

Ingvar Oldsberg, och många med honom, förknippar såklart även Bengt Feldreich med julafton i SVT:

– Ja, hans röst, hans stämningsl­äge, hans sätt att vara ... allt detta blev så starkt kopplat till julen. Han har en stor del i julen i och med sin insats i ”Kalle Anka och hans vänner.” Och hans röst finns ju kvar. När man hör den, då ser man alltid stjärnan i det blå, ändå.

Så sent som i december förra året gav Bengt Feldreich enligt SVT sin röst till nya inslag i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”.

Något han gjort varje jul sedan programmet började sändas i Sverige. Nu får de tv-tittare som bänkar sig framför Kalle Anka och hans vänner se programmet utan nya inslag av Bengt Feldreich.

– Det kommer vara jättekonst­igt. Vi är ledsna. Det är han som sjunger och han som pratar i programmet och allting. Det blir jättekonst­igt att inte spela in honom i år, säger Lotta Ulfung projektled­are för dubbning på SVT Interation­al till SVT.

 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ?? Bengt Feldreich 2008. Varje år återkom han till SVT:s inspelning­sstudio för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer.
Arkivbild: Claudio Bresciani Bengt Feldreich 2008. Varje år återkom han till SVT:s inspelning­sstudio för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer.
 ?? Arkivbild: Gunnar Lantz ?? Bengt Feldreich 1961 skriver som programled­are för ”Kvitt eller Dubbelt – Tiotusenkr­onorsfråga­n” ut en check på Bert Lexbergs rygg. Lexberg tävlade i ämnet Vilda Västern.
Arkivbild: Gunnar Lantz Bengt Feldreich 1961 skriver som programled­are för ”Kvitt eller Dubbelt – Tiotusenkr­onorsfråga­n” ut en check på Bert Lexbergs rygg. Lexberg tävlade i ämnet Vilda Västern.
 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? Ingvar Oldsberg.
Arkivbild: Adam Ihse Ingvar Oldsberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden