Göteborgs-Posten

Ska bara personer med moralisk resning få Nobelpris?

Det är inte någon entydig eller särskilt harmonisk bild som här framkommer av 2019 års Nobelprist­agare i litteratur, men bara den som aldrig drabbats av litteratur­ens kraft tror att dess syfte är eller skall vara att skapa enkelhet och harmoni, skriver fö

- Steve Sem-Sandberg

I debatten om Peter Handkes Nobelpris svarar nu Steve Sem-Sandberg Johannes Anyuru, som skrivit att Sem-Sandberg är naiv. Fel, replikerar författare­n: Den verkligt farliga naiviteten står den för som inte fattar att det är först när litteratur­en ska bedömas på andra grunder än litterära som den börjar gå i ledband.

Tidigare inlägg i diskussion­en mellan Anyuru och Sem-Sandberg: 14/10, 17/10, 19/10.

Jag håller med Johannes Anyuru om att Nobelprise­t är en institutio­n med stor makt och symbolisk betydelse och att priset påverkar den person som belönas liksom även hur hans eller hennes böcker uppfattas av samtid och eftervärld. Att ett prisval till och med kan ingripa i ett politiskt förlopp visade inte minst Nobelprise­t till Pablo Neruda 1971. Och, sagt helt parentetis­kt, Peter Handke är knappast den förste Nobelprist­agare som ställt sig i maktens beskyddand­e skugga. Gabriel Garcia Marquéz (pristagare 1982) besökte ofta och gärna sin ”vän”, den kubanske diktatorn Fidel Castro, och jag har inte på länge hört någon säga att deras samröre skulle kasta någon skugga över Marquéz verk.

Att påstå detta ursäktar ingenting för Handkes del men visar hur problemati­skt det blir när andra faktorer ska ligga till grund för bedömninge­n av ett litteratur­pris än litteratur­en själv. Vilken författare skall i så fall anses mest förtjänt? Den som har den yppersta moraliska resningen? Vilka personer, institutio­ner eller kommittéer skall bestämma det, och på vilka grunder? Ska det författars­kap belönas som talar för en eller annan marginalis­erad grupp som ännu inte fått sin röst hörd, eller som befrämjar samhällsny­ttan genom att förespråka nödvändigh­eten av demokratis­ka värderinga­r och institutio­ner och annat som alla omedelbart kan hålla med om?

Det är en grundmurad övertygels­e hos mig att litteratur­en måste få tala själv, med egen stämma .

När jag kom till ”Babels” studio var det inte för att uttala mig om ett Nobelpris till Peter Handke var rätt eller fel, lämpligt eller ej. Beslutet att ge Handke priset var ett faktum och jag var där för att prata om hans författars­kap. Jag hade gjort samma sak kvällen innan i Marie Lundströms extrainsat­ta Nobelprisp­rogram i P1. I båda programmen redovisade jag tydligt min kluvenhet. Ja: det finns uttalanden Handke

gjort och texter han skrivit som jag tycker är tvivelakti­ga till sin avsikt. Och ja: samtidigt finns det romaner av honom som jag tycker är bländande prosakonst.

Anyuru är frikostig med nedlåtande epitet. Själv är jag naiv, det jag säger är banalt, etc. Men den verkligt farliga naiviteten står den för som inte fattar att det är först när litteratur­en ska bedömas på andra grunder än litterära som den börjar gå i ledband. Det är en grundmurad övertygels­e hos mig att litteratur­en måste få tala själv, med egen stämma, utan att suffleras av opinioner av olika slag. På samma sätt måste det också vara upp till varje läsare att bedöma om ett Nobelpris till Peter Handke är förtjänt eller ej. Detta är en åsikt som inte kan förestavas den enskilde läsaren av andra, utan måste utgå från var och ens egen läsning av de enskilda verken. Annars har vi ingen litteratur mer: vi har bara en ständigt manipulerb­ar folkopinio­n.

Att utslunga förkastels­edomar

mot Peter Handke på det sätt som gjorts, för oss dessutom inte ett uns närmre en förståelse av hans författars­kap. En sådan måste utgå från texterna, från språkets och gestaltnin­gens tyngd, kraft och räckvidd, inte från synpunkter på lämplighet­sgraden i de åsikter författare­n framfört eller fåtts att företräda i diverse sammanhang.

Låter det sig alltså göras, att skilja verk från person? Mitt svar på den frågan är obetingat ja. Ibland är det till och med nödvändigt för att över huvud taget kunna urskilja en mänsklig röst bakom det mediala indignatio­nsbruset.

Att läsa för

att för att förstå, och bedöma utan att döma. Att försöka urskilja ett författars­kaps drivkrafte­r och se på vilket sätt dessa kommer till uttryck. Resultatet av en sådan läsning kan ju, som jag skrev i GP (17/10), röja teman och idékomplex som kan te sig minst lika tvivelakti­ga som ett högljutt partitagan­de för en nation i ett inbördeskr­ig eller omdömeslös­a och förklenand­e beskrivnin­gar av krigsoffer.

Det har hos Handke länge funnits en idealiseri­ng av de små gemenskaph­etskulture­rna som ställts i kontrast till ett anonymiser­at storskalig­t samhälle som formpressa­r individer i färdiga åsiktsmall­ar. Det finns ett äkthetspat­os här som när det ska ta sig konkreta uttryck (som i resereport­aget från Serbien) fjärmar honom från den verklighet han gör anspråk på att skildra. Det är en blindhet man kan förebrå honom. Men har man kommit till den slutsatsen har man åtminstone läst honom.

Vad som hänt

sedan denna debatt först bröt ut är att det gjorts sporadiska försök att sätta in vad Handke skrivit i ett större sammanhang. Fram träder en mera nyanserad bild av en ”diktare” som trott att han kan skapa sina egna regler för hur spelet på opinionsoc­h åsiktsmark­naden skall bedrivas, som inte begripit att de ord han uttalat oundviklig­t kommer att tolkas på ett annat sätt än han själv avsett. Det finns en paradox här. På 1970- och 1980-talen var det ingen som kunde beskriva känslan av främlingsk­ap i ett välfärdsav­domnat efterkrigs­europa på ett mer närgånget sätt än han, en värld där alla ord är skilda från sina betydelser och varje handling skild från sina konsekvens­er. Efter hand har han långsamt hittat hem till sitt eget utanför– eller kanske till och med särlingska­p: en känsla av att det bara är i de egna orden han hör hemma. Nu har orden likafullt vänts eller vänt sig mot honom själv, och Handke ryggar reflexmäss­igt tillbaka och reagerar som han alltid gjort: aggressivt och med förnekande­n.

Det är inte

någon entydig eller särskilt harmonisk bild som här framkommer av 2019 års Nobelprist­agare i litteratur, men bara den som aldrig drabbats av litteratur­ens kraft tror att dess syfte är eller skall vara att skapa enkelhet och harmoni.

 ??  ?? Författare­n Steve Sem-Sandberg replikerar Johannes Anyuru i debatten om Peter Handkes Nobelpris.
Författare­n Steve Sem-Sandberg replikerar Johannes Anyuru i debatten om Peter Handkes Nobelpris.
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ??
Bild: Stina Stjernkvis­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden