Göteborgs-Posten

Rocklyrike­r framme i hörnet mellan Sönder och Stallbacka

Johan Lindqvist läser samlad rocklyrik av Joakim Thåström och Peter LeMarc och hittar fler likheter än man skulle kunna tro.

- Joakim Thåström Peter LeMarc Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Texter

Teg publishing

Sångtexter 1986-2017

Lindelöws bokförlag

”Den stora svenska rockpoeten” är en krona som suttit på ett antal skallar genom åren. Oftast har det varit män som gjort anspråk på tronen, gärna med en blandning av romantik, rumlande, rastlöshet och en lagom dos självömkan som främsta argument. Lägg till ”Sverigeski­ldrare” samt en och annan fågel och grammisen som årets textförfat­tare har varit inom räckhåll.

Under många år var Peter LeMarc och Joakim Thåström två ständiga kandidater. Nu har båda samlat sina texter i bokform med de snarlika titlarna ”Sångtexter 1986-2017” respektive ”Texter 1978-2017”.

De båda herrarnas skrivande har alltså löpt tämligen parallellt även om Thåström debuterade lite tidigare. LeMarc kommer från Trollhätta­n, men bor sedan lång tid tillbaka i Bagarmosse­n utanför Stockholm. Thåström är uppvuxen i ett helt annat slags Stockholms­förort, Rågsved, och har sedan flyttat runt mellan Köpenhamn, Amsterdam, Skåne och Stockholm.

Peter LeMarc fyller 61 år i dag. Thåström blev 62 i mars. LeMarc har i praktiken pensionera­t sig själv, Thåström är däremot i allra högsta grad aktiv.

Att de skiljer sig åt som artister och textförfat­tare är uppenbart. Thåström kommer från punken, LeMarc är sammansatt av The Beatles, Dylan, gammal soul och lite glampop.

Men när jag läser deras texter, och faktiskt försöker slå dövörat till musiken jag känner så väl, blir det mer intressant att se likheter och beröringsp­unkter än de självklara ytterlighe­terna.

Peter LeMarc sjunger tidigt om kärlekstru­bbel, inte sällan på ett något brådmoget vis. Redan 1986 handlar det om människor som försöker hitta tillbaka till varandra, som längtar efter ett enklare liv vid havet tillsamman­s med kvinnan och barnen.

Samma år släpper Imperiet sitt största album, ”Synd”. Där finns bland annat ”Saker som hon gör”, en slags stockholms­k ”The River”, även den handlar om en relation som har gått i stå men med ett betydligt våldsammar­e slut i sista versen.

Det är också tydligt hur Thåström under Imperiet-åren, till skillnad från LeMarc, är berättare snarare än deltagare i sina texter. Jag noterar också att Peter LeMarc oftare vill hem, medan Joakim Thåström är på väg bort.

Men det ska ändras. Efter att Thåström varit i Amsterdam, och med hjälp av brutal industriro­ck blåst rent såväl det egna uttrycket som stora delar av sin publikbas, gör han comeback på svenska och återupptäc­ker sina egna låtar. Efter det söker sig Thåström steg för steg fram till ett mer självbiogr­afiskt skrivande.

Peter LeMarc har då sedan länge skrivit sig tillbaka till Trollhätta­n i sina texter. Men det är först 2005 och 2009 som Joakim Thåström i låtar som ”Brev till 10:e våningen”, ”The Haters” och ”Kort biografi med litet testamente” blickar bakåt och blir personlig, ja till och med nostalgisk.

Då har LeMarc skildrat sin egen depression i ”Det som håller oss vid liv”. Så explicit har nog Thåström aldrig varit. 2006 skriver LeMarc ”Du är mitt morfin” till Freddie Wadling, en text som mycket väl hade kunnat finnas på någon av Thåströms tidiga soloplatto­r.

I det som framstår som en kanske sista kreativ kraftanstr­ängning släpper Peter LeMarc 2016 albumet ”Den tunna tråden”. Där finns bland annat ”Något närmare än nära” där han lyckas sammanfatt­a allt det som hans tidigare kärlekssån­ger styr emot ända sedan debuten. Det handlar om den obegriplig­a, men ändå alldeles enkla, envetna och självklara kärleken.

Året innan har Thåström släppt låten ”Gräsfläcka­r”. En låt som är lite bortglömd i hans imponerand­e flöde, men som med några korta, helt alldagliga bilder beskriver kärleken när den är just en alldeles vardaglig, vacker nåd. Båda två har på olika vägar nått fram till ett slags lugn.

Därmed är också båda två långt borta från den där bullrige rockpoeten. I stället möts Peter LeMarc och Joakim Thåström till slut i en mycket vacker korsning där Sönder boulevard leder upp till Stallbacka bilfabrik.

 ?? Bild: Terje, Pedersen ?? Joakim Thåström på Øyafestiva­len i Norge, där han haft en stor publik i flera år.
Bild: Terje, Pedersen Joakim Thåström på Øyafestiva­len i Norge, där han haft en stor publik i flera år.
 ?? Bild: Annika af Klercker ?? Peter LeMarc på Stockholm Music & Arts på Skeppsholm­en 2014, hans senaste ”riktiga” konsert.
Bild: Annika af Klercker Peter LeMarc på Stockholm Music & Arts på Skeppsholm­en 2014, hans senaste ”riktiga” konsert.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden