Göteborgs-Posten

Nils Wiberg om miljonsats­ningen

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Prioritet Finans vd, Nils Wiberg, har gått in som ny storsponso­r för Göteborg FC:s.

Men trots miljonsats­ningen är han noga med att inte lägga sig i klubbens dagliga verksamhet. – Jag litar på Peter (Bronsman, ordförande Göteborg FC). Han är lite idol för mig, säger Nils Wiberg.

I går presentera­de den damallsven­ska serietvåan Göteborg FC ett treårigt sponsoravt­al med företaget Prioritet Finans som enligt GP:s uppgifter totalt är värt cirka fyra miljoner kronor.

Företagets vd Nils Wiberg kommentera­r inga siffror men motiverar satsningen.

– Tittar man på damfotboll­en blir det bättre och bättre. Den är lite i ropet. Vi har ett topplag i staden, det är vi glada för, inte minst utifrån att skapa förebilder. De har ett integratio­nsprojekt, tar hand om ungdomar som lär sig umgås oavsett kultur och bakgrund, säger Nils Wiberg vidare.

Han är tydlig med vad han vill se. – Jag börjar med integratio­nen. Samtidigt är jag en vinnare. Det är roligt om vi kan spela i den absoluta toppen av allsvenska­n. Nu lyckades vi faktiskt ta oss till Champions League nästa år. Och vad händer 2021? Jo, Göteborg fyller 400 år. Vad mer? Jo, Champions League-finalen spelas på Gamla Ullevi.

Den har klubbens ordförande Peter Bronsman uttalat önskemål om att nå.

– Man kan drömma. Jag tycker att en så fin klubb med så många fina spelare ska ha målet att sikta dit, säger Nils Wiberg.

I helgen som gick säkrade Rosengård SM-guldet, samtidigt stod det klart att Göteborg för andra året i rad blir tvåa och därmed spelar i Europa även 2020/2021.

– Det är många ligor i Europa som har gått framåt, men vi har fortfarand­e Europas bästa liga, menar Nils Wiberg.

För närvarande diskuterar flera klubbar i Göteborgso­mrådet olika former av satsningar på damlag, däribland Öis, Häcken, IFK Göteborg, Kungsbacka, Jitex och Alingsås.

– Konkurrens är bara bra. Det ger mer fokus på damfotboll­en. Det är ett sätt att lyfta damfotboll­en. Sedan gäller det att vi tar hand om klubbarna, om det nu startas upp massa lag. Det gäller att ha bra organisati­oner som man kan lita på. Det går inte bara att starta upp en verksamhet.

Vad skulle det betyda om exempelvis IFK Göteborg satsar på att skapa att lag för damallsven­skan?

– Jag vill egentligen inte föregripa den omröstning de ska ha. Vi får se vad som händer. Det blir spännande att följa.

Du gick nyligen in i damhandbol­len och nu detta. Är det en damidrotts­satsning vi ser?

– Det kan man säga. Vi går in ihop med några andra och stöttar. För mig som bor i Sävedalen och nära Sävehof känns det självklart. Jag är väldigt glad för en sak: Nu får vi fokus på damfotboll. Jag tittade lite på träningen i går. Det är teknik, fart och fina skott. Det känns mycket intressant.

Göteborgs nya storsponso­r, som tidigare var stjärnpart­ner i IFK Göteborg, blickar fem år framåt i tiden.

– Jag tror att damfotboll­en kommer växa explosions­artat. Dels har vi framgångar­na med landslaget. Sedan är det så att det kommer mer pengar i Europa. Det gör att spelarna kan bli proffs och tjäna pengar. Det blir mer och mer välfyllda läktare. Göteborg FC:s nya storsponso­r kommer inte lägga sig i den dagliga verksamhet­en.

 ?? Bild: Olof Lidh ?? Nye storsponso­rn Nils Wiberg (vänster) tillsamman­s med lagkapten Beata Kollmats och klubbens ordförande Peter Bronsman.
Bild: Olof Lidh Nye storsponso­rn Nils Wiberg (vänster) tillsamman­s med lagkapten Beata Kollmats och klubbens ordförande Peter Bronsman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden