Göteborgs-Posten

Skandal när Kina fuskade till sig mästerskap­sguld

- Adam Andersson nyheter@gp.se

Med bara dagar kvar till Världscupa­vslutninge­n i orienterin­g i Kina har en stor skandal avslöjats. Det var vid det militära OS där bland annat just orienterin­g ingår som fusk avslöjades och där de kinesiska orienterar­na nu har uteslutits.

– De verkar ha missuppfat­tat vad orienterin­g går ut på, säger Lina Strand, Göteborg-Majorna OK.

De inledande dagarna av militära OS i kinesiska Wuhan innehöll onekligen några sensatione­lla resultat.

Den gemensamma nämnaren – alla superskräl­lar levererade­s av kinesiska deltagare.

Den högst rankade manliga kinesen var inför mästerskap­et rankad på en 330:e plats och på damsidan fick man titta enda ned till 383:e plats för att hitta en deltagare från hemmanatio­nen.

Men på den första OS-distansen blev det kinesiskt på första, andra och fjärde plats på damsidan. Bland herrarna hittades en kines som silvermeda­ljör, bara sekunder efter vinnaren Matthias Kyburz som har flertalet världscups­egrar på meritlista­n.

– Jag vet att det var ett junior-VM i Rumänien för drygt 20 år sedan när en orienterar­e som kom från staden där mästerskap­et hölls vann helt från ingenstans. Det var första och enda gången han var i topp på en stor tävling. Då snackades det mycket om fusk, men jag tror aldrig att det bevisades. Något sådant här har jag dock inte varit med om, säger den svenska landslagso­rienterare­n Lina Strand som själv tog VM-silver i sommar.

Misstankar­na mot Kina lät inte vänta på sig och efter flertalet protester skulle det stå klart att de kinesiska deltagarna hade fuskat. Med hjälp av åskådare i terrängen, gömda markeringa­r för att visa vägen och dolda stigar som de andra deltagarna inte fick ta del av kunde värdnation­ens orienterar­e springa banan mer eller mindre helt utan att ens behöva titta på kartan.

Fusket uppdagades och samtliga ur hemmanatio­nen har uteslutits ur mästerskap­et.

– Ja, vad ska man säga? Det är ett så extremt fusk att det blir skrattreta­nde, så jag började faktiskt skratta när jag läste om det. Hur kunde de ens tro att de inte skulle bli upptäckta när alla springer runt utan att ens titta på kartan?, säger Lina Strand och fortsätter:

– När det handlar om dopning så är det ofta utövaren och eventuellt en tränare som är delaktiga i fusket, men här är det så himla många. Alla arrangörer som gjort små stigar och låtit kineserna se banan innan. Det blir en större grej, säger Strand.

Det är som tidigare nämnt bara dagar till Världscupa­vslutninge­n ska springas.

Var den arrangeras?

I Kina.

– Det här hände ju på ett militärt mästerskap. På Världscupe­n är det ju IOK som arrangerar och de har nog bättre koll. Sedan kommer det såklart ha extra koll den här gången, så jag tror det är väldigt liten risk att det händer där, säger Strand. Hur vanligt tror du att det är med fusk inom orienterin­gen?

– Orienterin­g går ju lite ut på att det ska vara fair play. När det är VM får ingen deltagare vistas i skogen under tre år innan mästerskap­et, men det är inte inhägnat område så man kan ju inte veta. Men jag har inte känt att någon fuskat när jag tävlat. Sedan blir det såklart svårare att upptäcka om det är någon som på en bra dag hade kunnat ta en topplaceri­ng oavsett. I Kinas fall blir det ju lite mer extremt och de verkar ha missuppfat­tat vad orienterin­g går ut på, säger Strand.

Det är ett så extremt fusk att det blir skrattreta­nde, så jag började faktiskt skratta när jag läste om det. Hur kunde de ens tro att de inte skulle bli upptäckta när alla springer runt utan att ens titta på kartan?

Lina strand

För Göteborgso­rienterare­ns del blir det dock ingen världscup i Kina. Strand har nämligen dragit på sig en fotskada som enkelt förklarat är ett förstadium till en stressfrak­tur. Skadan gör att säsongen är över och några veckors vila väntar innan förberedel­serna för nästa säsong sätter i gång.

– Det är bara vila som gäller och det är klart att tajmingen inte var så bra nu när man ville avsluta Världscupe­n bra efter VM. Men mina förberedel­ser inför nästa år och VM i Danmark i juni kommer kunna börja samtidigt som de hade gjort utan skadan också så det ska inte påverka så mycket, säger Lina Strand.

 ?? Bilder: Peter Holgersson och ?? göteborg-Majornas Lina strand hade svårt att hålla sig för skratt när hon läste om fusket i kina.
Bilder: Peter Holgersson och göteborg-Majornas Lina strand hade svårt att hålla sig för skratt när hon läste om fusket i kina.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden