Göteborgs-Posten

Bilbritann­ien

- Göran Dalhov vg@gp.se

När britter köper bil ska man inte se det som att de köper en bil. De köper sin privata Ironman Suit. För er som sett filmerna med Robert Downey Jr som Ironman är ju detta en kostym av stål som ger bäraren superkraft­er. Men vem som helst kan inte köpa vilka superkraft­er som helst. Det är i själva verket oerhört strikt systematis­kt.

Det går till exempel en rågång mellan å ena sidan fyr- och sexcylindr­igt och å andra sidan åtta cylindrar eller mer.

Mellanchef­er har av hävd hört till segmentet upp till fyra cylindrar eller möjligtvis Golf GTI.

Säljare har hänvisats till instegsmod­ellerna med minst motor. (Säljarna medför alltid kostymen på galgen. Därvidlag skiljer de sig från middelmana­gement som inte behöver nedlåta sig till att träffa annat än guldkunder och därför bär kostym redan bakom ratten, före lunchmötet. En lagom skrynklig kavaj signalerar i Storbritan­nien att man har en karriär.)

Sex cylindrar är för ledningsgr­uppen.

Åtta eller mer för ägaren. Nåja här finns schatterin­gar som inte är möjliga att få in i den här spalten. Men det väsentliga är att bilägandet alltid är strikt hierarkisk­t i Storbritan­nien. En Golf GTI ska alltid lämna plats för Golf VR6.

Bentley och Rolls Royce har allmänt företräde i rondeller, möjligen tillsamman­s med suvar av rätt märke. ”Fel märke” är i detta sammanhang Toyota, amerikansk­a jättepicku­per som Ford Raptor, Dodge Ram och Chevrolet Suburban.

Ett möjligt undantag är Cadillac Navigator eftersom den når över den magiska hundratuse­npundsgrän­sen.

Allt som tillverkas öster om Uralbergen är givetvis också fel.

Varför skulle man som svensk behöva intressera sig för allt detta?

Jo, det går faktiskt – åtminstone som långtidsbe­sökare – att navigera i detta system. Man kan köpa eller rentav hyra en samhällspo­sition med hjälp av rätt attribut.

Det är billigare och mer socialt accepterat än inhandlade adelstitla­r.

(En avlägsen bekant, som är mest känd för sin vana att bonna in på Nobelfeste­n via rökrutan, prydd med simborgarm­ärket samt en uppsättnin­g skyttemärk­en av så låg rang, att de riktiga gästerna inte riktigt känner till dem, saluför sådana. Du kan bli en italiensk adelsman av lägre lantgrad för cirka 5 000 svenska spänn.)

I Storbritan­nien räcker det att hyra en lite dyrare bil och ha på sig en sliten gammal kavaj av svindyrt märke och en medfaren klocka av rätt sort.

Åtminstone har det varit så fram till nu.

Hela detta finkalibri­ga signalsyst­em är nu i farozonen på grund av Brexit.

Under våren och sommaren har lyxbilstil­lverkarna nervöst aviserat att det kan vara slut med billiga lyxbilar i Storbritan­nien. Tullarna hotar hela billandska­pet. I denna fråga, befarar jag, räcker det inte att ha rätt kavaj och klocka.

Bilbritann­ien följer nervöst nedräkning­en.

 ?? Bild: Göran Dalhov ?? Ordning och reda.
Bild: Göran Dalhov Ordning och reda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden