Göteborgs-Posten

America Vera-Zavala:

- America Vera-Zavala kultur@gp.se

Det är inte lätt att orientera sig i ett krig. I före detta Jugoslavie­n gick många fel i sin iver att vara kritiska till en ensidig rapporteri­ng.

Varje krig innehåller något gammalt och något nytt, krossade drömmar och en offrad sanning. Och det är i denna innehållsf­örteckning av blod, propaganda, sanning och lögn som vi som inte direkt drabbas av kriget måste orientera oss i.

Senhösten 1996, jag är 20 år och arbetar som assistent till Vänsterpar­tiet i EU-parlamente­t. Min dåvarande pojkvän är portugis och jobbar i samma vänstergru­pp. Och så en kall höstdag i Bryssel dyker en av hans bästa vänner upp, krigskorre­spondenten, och erbjuder oss att följa med till Sarajevo. Dayton-avtalet är underteckn­at, ”det är inte så farligt längre”. Och vi hoppar in i en hyrbil som vi olovligen tar ut ur EU och kör på en skakig resa längs Kroatiens kust, via Mostar utan bro, och in i ett raserat Sarajevo.

Hur mycket man

än skulle önska sig att alla sidor vore lika onda så står det glasklart redan då när vi kommer dit att de serbiska styrkorna och i viss mån också de kroatiska gjort sig skyldiga till övergrepp som inte går att jämföra med de bosniska. Jag understryk­er här att jag talar om trupper inte grupper. Inte människor med en viss etnicitet eller religion utan om vapen och makt. Nu är detta återigen uppe för debatt och allt känns otäckt deja vu.

Jag har hört

alla argumenten förr, i den så kallade Ordfrontko­nflikten i mitten av 2000-talet. Det är inte lätt att orientera sig i ett krig. I före detta Jugoslavie­n gick många fel i sin iver att vara kritiska till en ensidig rapporteri­ng, till NATO-anhängarna, till det som då uppfattas som Västvärlde­ns ställnings­tagande. En av dem var Diane Johnstone som Ordfront magasin valde att intervjua i mitten av 00-talet. Hon talade likt Peter Handke, relativise­rande, romantiskt om serberna. Kritiken var massiv. Vänstern splittrade­s.

Krav på avståndsta­gande och avgångar gjorde att till exempel jag själv reagerade mot kritikerna i stället för själva den politiska frågan. I backspegel­n kan jag se att det var fel att ställa frågan om yttrandefr­ihet mot det som faktiskt var sanningen om kriget, om folkmordet. Jag resonerade för mig själv då på ett liknande sätt som Rebecka Kärde, medlem i Nobelkommi­ttén, gör offentligt nu. I dag vet vi bättre om hur extremhöge­rn använder fake news för sin politiska kamp. I terroriste­n och massmördar­ens Breiviks manifest fanns det återkomman­de hyllningar till de serbiska ultranatio­nalisterna.

På torsdag kommer jag tillsamman­s med andra genomföra en performanc­e-aktion utanför Svenska Akademin när de sammanträd­er. Där ska vi läsa ur Johannes Anyurus texter som publicerat­s i GP Kultur. Klädda i svart i solidarite­t med Srebrenica­s mödrar som skrivit ett brev till Svenska Akademien som åter har öppnat det sår som för många började läka. Det är ett sorgligt avslut för det som en gång i tiden var världens finaste litterära pris.

Det är inte lätt att orientera sig i ett krig. I före detta Jugoslavie­n gick många fel i sin iver att vara kritiska till en ensidig rapporteri­ng.

 ??  ??
 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Här utanför Börshuset i Stockholm genomför America Vera-Zavala på torsdag tillsamman­s med andra en performanc­e-aktion och läser ur Johannes Anyurus texter om valet av Peter Handke, som också publicerat­s av GP Kultur.
Bild: Anna Svanberg Här utanför Börshuset i Stockholm genomför America Vera-Zavala på torsdag tillsamman­s med andra en performanc­e-aktion och läser ur Johannes Anyurus texter om valet av Peter Handke, som också publicerat­s av GP Kultur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden