Göteborgs-Posten

Nu är Mikkey Dee listad för Hall of Fame

- Björn Berglund Filip Joelsson TT

25 år, 12 skivor och 5 000 spelningar med Motörhead blev det för Mikkey Dee. Men när bandet nominerade­s till rockens Hall of Fame fanns hans namn först inte med på listan. – Det var som en smäll i ansiktet, så det känns skönt att de ändrat sig, säger han.

Nästa år har legendaris­ka Motörhead för första gången chans att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame.

Till många fans ilska stod svenske trummisen Mikkey Dee och gitarriste­n Phil Campbell initialt utanför nominering­en, trots att de spelade i bandet i flera decennier fram till frontmanne­n Lemmy Kilmisters död 2015, vilket bland andra Billboard rapportera­t.

– Det är tydligt att de inte har gjort sin hemläxa. Det är jävligt konstigt hur de har tänkt. Det är som om Deep Purple skulle bli invalt utan Ritchie Blackmore, sade Mikkey Dee i samband med beskedet.

Men så hände

något. I helgen uppdaterad­e Rock and Roll Hall of Fame listan med de Motörheadm­edlemmar som nomineras, och plötsligt har både Mikkey Dee och Phil Campbell nu chans att följa med bandet in i rockens Hall of Fame – trots allt.

– Jag tror att det blev en så pass stor påtrycknin­g från fans – det blev ju något av en storm på internet – att de fattade att de måste ha gjort ett misstag, säger Mikkey Dee, och tillägger:

– Jag och Phil var ändå med och tog Motörhead till en annan nivå under flera decennier.

Medlemmarn­a som nomineras sträcker sig nu över olika banduppsät­tningar, och inkluderar, utöver Dee, Campbell och Lemmy, även ”Fast” Eddie Clarke och Phil ”Philthy Animal” Taylor. Taylor och Clarke avled 2015 respektive 2018.

Samtidigt har han

annat att tänka på. Sedan 2016 är han permanent medlem i den tyska hårdrocksi­nstitution­en Scorpions. Han kom nyligen hem från en turné i Sydamerika och snart bär det vidare mot Östeuropa och Asien.

Trots att göteborgar­en tidigare har spelat med brutna ben och blivit körd med ambulans både till och från en spelning beskriver han livet i Scorpions som det tuffaste han har gjort.

– I Motörhead kunde man ta ett litet break och skåla på scenen. Här är det bara pang pang pang med mycket medleyn och scenproduk­tion i två timmar och en kvart. Man är helt färdig. Det är fantastisk­t kul, säger han.

Nästa år går Scorpions in i studion för att spela in en ny skiva, den första på snart fem år.

– Jag skulle verkligen vilja skapa en ny platta med Skorporna. Vi har sagt att vi ska gå tillbaka till en mer ”fuck you”-attityd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden