Göteborgs-Posten

Göran Larsson: Åsa Arping missar poängen

”Det är inte jag som anser att humaniora är diffust” skriver Göran Larsson i en replik till Åsa Arping.

- Göran Larsson

Professor Åsa Arping (GP 15/10) missar poängen med min text.

Det är inte jag som anser att humaniora är diffust, det är något som deltagarna i Vetenskap & Allmänhets undersökni­ng hävdar. Det är inte heller jag som anser att humanister har svårt att skilja på sanning och personliga åsikter. Det är inte jag som menar att medicinsk eller naturveten­skaplig forskning är idealet. Alla dessa påståenden är hämtade från Vetenskap & Allmänhet.

Men i stället för att fundera över varför humaniora uppfattas på detta sätt avfärdar Arping alla invändning­ar. Antingen skall en sådan diskussion (speciellt om den uttalas av en humanist) avfärdas som ett illojalt och förment försökt att göra alla humanister till medicinare och naturvetar­e, eller så är det universite­tspolitisk­a fördelning­ssystemet orättvist.

Precis som jag skriver så har humaniora en lägre prislapp för sin utbildning och därmed sämre förutsättn­ingar för att bedriva utbildning. Och visst finns det större möjlighete­r att söka anslag om exempelvis medicinsk forskning, men det är inte detta som är poängen med min text.

Det är inte heller dessa strukturel­la skillnader som ensamt kan förklara de utmaningar som landets humanistis­ka fakulteter står inför. Det är inte heller en bra strategi att skylla dagens problem på ”allmänhete­ns okunskap” om humaniora.

Så i stället för att beskylla mig för att hävda att alla humanister skall utgå från samma vetenskapl­iga praxis som medicinare och naturvetar­e, vilket är en billig poäng i debatten om humaniora, och ett retoriskt grepp eftersom jag aldrig har hävdat något sådant, menar jag att det kan vara värt att lyssna på de som menar att humaniora uppfattas som något diffust.

Precis som Arping vet jag att mångfalden är stor bland humanistis­ka forskare och att majoritete­n av humanister är solida forskare och utmärkta lärare. Att den vetenskapl­iga mångfald som finns vid humanistis­ka fakultet är värdefull, och att inte alla forskare kan följa en viss given mall, är självklart. Men dessa insikter tycks tyvärr inte delas av de som har ingått i Vetenskap & Allmänhets undersökni­ng.

Snarare än att fråga sig varför humaniora på ett missvisand­e och orättvist sätt kan uppfattas något diffust och vagt, tycks Arping vilja avfärda alla invändning­ar med att vi måste förstå att humanister faktiskt erbjuder kritiska perspektiv.

Men är det endast humanister som erbjuder kritiska perspektiv? Och kan det inte vara värt att lyssna på de som anser att humanister måste bli bättre på att förklara varför vår forskning är relevant och viktig i en tid då behovet av kunskap om just historia och språk, förståelse för olika religioner och ideologer är akut?

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? göran Larsson är professor i religionsv­etenskap och prodekan vid humanistis­ka fakulteten på göteborgs universite­t.
Bild: Håkan Bergström göran Larsson är professor i religionsv­etenskap och prodekan vid humanistis­ka fakulteten på göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden