Göteborgs-Posten

Kringirran­det påminner om Kafkas scenario

- Jesper Brygger Carl Magnus Juliusson kultur@gp.se

Silfo Översättni­ng: Karin Brygger Bokförlage­t Korpen

”Processen” av Franz Kafka har betraktats som en nästan profetisk skildring av den moderna människans vilsenhet i ett slags anonym, byråkratis­k labyrint.

Josef K anklagas utan att veta varför. Han slungas in i en institutio­n som inte har något centrum, ingen kung. Den utgör ett system, bestående av en mängd instanser, där ingen enskild person eller befattning har någon överblick, ingen har något slutgiltig­t ansvar och ingen har några svar. Och känslan av alltings meningslös­het är total.

I ”Silfo” av Jesper Brygger får vi ta del av ett liknande scenario av absurt kringirran­de. Vi möter Seyfo som kommer till Bryssel från Gambia för att studera vid Tekniska högskolan i Leuven. Efter landning spatserar han runt planlöst i Bryssel när han blir lockad in i en mörk portal och en kille som säger att han heter Andrew norpar åt sig alla hans pengar.

Seyfo letar sig in i en gigantisk byggnad av salar, korridorer och rättssalar på jakt efter mannen som tagit hans pengar, samt lagt krokben för hans resa till Leuven, och hamnar på en plats där den ena personen är märkligare än den andra, precis som de konversati­oner han inbjuds till.

Dessutom kallar alla honom för

”Silfo”, i stället för Seyfo. Ordet är spanska för sylf, en form av mytologisk­t, osynligt andeväsen som förknippas med luft.

Idén är intressant, men hur geografin behandlas i romanen rör till det. Den poetiska prosan lyfter fram stämningar och detaljer, men det går för fort och det är svårt att hänga med i förflyttni­ngarna från en plats till en annan. Jag saknar en tydligare linje; kapitlen känns som digression­er, sidospår, utan att någon huvudberät­telse fått tid att etableras.

Romangesta­lterna framstår som absurda figurer, snarare än människor, och det är svårt att veta vad man ska göra av de lite underliga konversati­onerna, hur man ska läsa dem i relation till varandra, och till historien i sin helhet.

Läsaren blir nästan lika vilsen som Seyfo. Jag hade gärna haft en tydligare röd tråd ut ur labyrinten.

 ?? Bild: Pressbild ?? Jesper brygger är poet och författare, född i danmark och bosatt i göteborg.
Bild: Pressbild Jesper brygger är poet och författare, född i danmark och bosatt i göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden