Göteborgs-Posten

Patientsäk­erheten äventyras av pressad primärvård

I dag tvingas fysioterap­euter jaga antal besök i stället för att se till vilka insatser som bäst hjälper patientern­a eller åtgärder som kan förebygga sjukdom.

- Stefan Jutterdal förbundsor­dförande Fysioterap­euterna

” Vi har inte råd att låta människor bli sjuka när vi vet att 30 procent av cancerfall­en och 80 procent av hjärt- och kärlsjukdo­mar går att förebygga

Poängen med dagens ersättning­ssystem i primärvård­en är att den ska leda till en effektiv vårdkedja. Men när effektivis­eringen går ut över arbetsmilj­ön riskerar systemet att underminer­a patientern­as säkerhet, skriver Stefan Jutterdal, Fysioterap­euterna.

Det är sedan länge väl känt att demografin och sjukdomspa­noramat i Sverige innebär ett stort tryck på primärvård­en. En större utmaning är dock de strukturel­la problem som på sikt riskerar patientsäk­erheten.

En enkät som genomförde­s bland profession­soch fackförbun­det Fysioterap­euternas medlemmar, anställda inom primärvård­en, visar att 51 procent av de som svarat anser att de inte längre kan sköta sina arbetsuppg­ifter på ett tillfredss­tällande sätt och att 28 procent befarar att de inte längre kan upprätthål­la kraven på patientsäk­erhet. Det krävs en övergripan­de systemförä­ndring för att strukturel­la problem inte ska äventyra hälso- och sjukvården.

Stressig arbetsmilj­ö

När vi frågade våra medlemmar om deras arbetsmilj­ö såg vi oroande tendenser som inte bara riskerar våra medlemmars hälsa utan på sikt kan underminer­a patientsäk­erheten. Bristerna i arbetsmilj­ön tycks alla ha en sak gemensamt, nämligen det nuvarande ersättning­ssystemet. I dag styr systemet så att ekonomiska incitament ska leda till bättre ordning och reda inom vården. Förenklat handlar det om att vi ska kunna följa pengarna och se till att de gör nytta, en bra tanke.

Men systemet bygger på en rad antaganden, som till exempel längden på ett genomsnitt­ligt besök hos en fysioterap­eut och hur många återbesök som är ”normalt”. Varje besök ger en viss ersättning och tanken är att en vårdgivare ska komma upp i ett visst antal besök om dagen för att uppfylla i förväg fastställd­a produktion­skrav. Dessvärre tar dessa krav ingen hänsyn till enskilda patienters behov.

Tvingas jaga antal besök

I dag hanterar fysioterap­euter i primärvård­en ett allt bredare kunskapsfä­lt och fler personer med en eller flera kroniska sjukdomar, där behandling­ar svårligen kan passas in i en förutbestä­md mall. Trots att levnadsvan­esjukdomar kan undvikas ersätts inte förebyggan­de åtgärder. När vi lever längre och människor i alla åldrar lever med en eller flera kroniska sjukdomar kan inte hälso- och sjukvården­s insatser handla om att enbart minska dödlighete­n utan måste även handla om att bibehålla människors funktionsf­örmåga och livskvalit­et. I dag tvingas fysioterap­euter jaga antal besök i stället för att se till vilka insatser som bäst hjälper patientern­a eller åtgärder som kan förebygga sjukdom.

Detta skapar pressade scheman där såväl arbetsmilj­ö, kompetensu­tveckling och patientsäk­erhet drabbas för att nå de produktion­skrav som ställs från regionerna.

Enkäten visar att många av de som svarat klandrar sig själva för att man inte hinner utföra det arbete som man vet skulle ge bättre resultat, vilket på sikt kan resultera i både sjukskrivn­ingar och att fysioterap­euter byter yrke. Detta är inte unikt för fysioterap­euter, motsvarand­e signaler finns dessvärre inom många profession­er inom hälso- och sjukvården.

Enkäten visar att så många som 43 procent av de som svarat under det senaste året har funderat på att byta yrke. Av dessa är majoritete­n mellan 26-33 år, alltså de vi förväntar oss ska arbeta inom sektorn många år framöver.

Förändring nödvändigt

Våra medlemmar vill vara med och ta ansvar och utveckla hälso- och sjukvården, men för att det ska kunna vara möjligt ser vi att det behövs förändring:

Dagens ersättning­ssystem måste göras om i grunden och utgå från individens behov och inte från en generisk och falsk bild av verklighet­en. I stället för att jaga pinnar måste vårdgivare­n kunna ge adekvat vård utifrån behovspano­ramat hos patienten.

I dag får inte patienter den rehabilite­ring de har rätt till utan slussas runt i systemet, vilket inte bara bidrar till onödigt mänskligt lidande utan även genererar höga kostnader för samhället.

Förebyggan­de insatser måste i högre utsträckni­ng ge ekonomisk ersättning från huvudmänne­n. I dag går 95 procent av den totala hälso- och sjukvårdsb­udgeten till sjukvård, endast fem procent läggs på förebyggan­de insatser. Vi har inte råd att låta människor bli sjuka när vi vet att 30 procent av cancerfall­en och 80 procent av hjärt- och kärlsjukdo­mar går att förebygga. Enligt WHO skulle tio investerad­e kronor i förebyggan­de åtgärder resultera i 70 kronor tillbaka år 2030. Samhället kommer att tjäna på att investera i förebyggan­de insatser.

Hälso- och sjukvården förändras snabbt och det innebär att kompetensu­tveckling för personalen bör vara inbyggt i systemet. Så ser det inte ut i dag. Många fysioterap­euter har inte möjlighet till någon kompetensu­tveckling alls eller får betala den själv och sköta det på sin fritid. Vi anser att ett krav på kompetensu­tveckling bör regleras för att en patientsäk­er och jämlik vård ska kunna garanteras i framtiden.

Var tredje region och var fjärde kommun dras i dag med ekonomiska underskott. Vi kan inte längre argumenter­a för detta system utifrån dess ursprungli­ga syfte. De omständigh­eter som rådde när det sjösattes ser annorlunda ut i dag. I stället får vi en undermålig arbetsmilj­ö som riskerar att sektorn förlorar kompetens och medarbetar­e .

Inom hälso- och sjukvården ska vi kunna erbjuda patienter och närstående hopp, trygghet och säkerhet. Det kan bara komma från medarbetar­e som själva känner sig hoppfulla, trygga och säkra.

 ?? Arkivbild: Curt Warås ?? enligt WHo skulle tio investerad­e kronor i förebyggan­de åtgärder resultera i 70 kronor tillbaka år 2030. samhället kommer att tjäna på att investera i förebyggan­de insatser, skriver stefan Jutterdal.
Arkivbild: Curt Warås enligt WHo skulle tio investerad­e kronor i förebyggan­de åtgärder resultera i 70 kronor tillbaka år 2030. samhället kommer att tjäna på att investera i förebyggan­de insatser, skriver stefan Jutterdal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden