Göteborgs-Posten

Parkerings­bolagets vd arbetsbefr­iad i väntan på utredning

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Vd:n och en högt uppsatt chef för Parkerings­bolaget utreds efter anklagelse­r om att ha köpt dyra tjänster av konsulter de har privat koppling till, vilket GT har rapportera­t om. En enig styrelse har beslutat att fortsatt låta dem vara arbetsbefr­iade i väntan på utredning.

– Om anklagelse­rna stämmer är det självklart allvarligt, säger Margareta Broang (M), styrelseor­dförande för Parkerings­bolaget.

Det var den 9 oktober som styrelsen i Parkerings­bolaget arbetsbefr­iade vd:n Maria Stenström, liksom en hög chef inom bolaget, efter ett tips till stadens visselblås­arfunktion. Det var GT först med att rapportera.

Bland annat handlar tipset om att hon ska ha anlitat tre olika dyra konsulter som hon har privata kopplingar till. Även den högt uppsatta chefen har anklagats för att anlita personer hen har en privat koppling till.

Enligt GT ska en av konsultern­a, en ledarskaps­coach som anlitats för stora summor, också vara Maria Stenströms privata vän och som ska ha fått flygresor och hotellnätt­er betalade för sig själv och sin sambo. Något som strider mot stadens centrala avtal och resepolicy.

Maria Stenström säger till GP att förmånerna var felaktiga och att det ska rättas till.

– Innan jag blev arbetsbefr­iad påtalade jag att det blev fel, säger hon.

Hur ser du på kritiken över att du köpt in dyra tjänster från konsulter som du har en privat koppling till?

– Vissa konsulter jobbar vi länge med, de blir väldigt engagerade i verksamhet­en och man får en arbetsrela­tion. Det händer också att man stöter på varandra i olika sammanhang, eftersom vi har gemensamma vänner, säger hon.

Varför har du anlitat dyra konsulter med privata kopplingar?

– Jag tycker inte att jag har privata kopplingar. Vi väljer att med vissa konsulter jobba länge. Då är det klart att man får en arbetsrela­tion och att man också stöter på varandra i olika sammanhang där det också finns gemensamma vänner.

Men gemensamma resor är inte det privat basis?

– Du menar skidresan? Det var ett allmänt upprop i hela organisati­onen att den personen hade en stuga. Det var fritt fram för alla att anmäla sig.

Så du har inte någon privat relation med någon av konsultern­a?

– Vi har förstås en arbetsrela­tion. För mig är en privat relation att det finns en uppsida, något som gagnar en annan, och det finns inte.

I går eftermidda­g hade Parkerings­bolaget styrelsemö­te och en enig styrelse tog beslutet om att vd:n och chefen fortsatt ska vara arbetsbefr­iade i väntan på utredninge­n.

– Vi tar allvarligt på anklagelse­rna, men man är oskyldig tills motsatsen bevisas, säger Margareta Broang.

Visselblås­arfunktion­en har tagit hjälp av externa revisorer på revisionsf­öretaget KPMG som nu utreder Maria Stenströms band till tre konsulter som köpts in till bolaget för mångmiljon­belopp.

Revisionsf­öretaget går bland annat igenom fakturor gällande konsulter, resor och konferense­r, och transaktio­ner på organisati­onens kreditkort.

Enligt Margareta Broang dröjer det minst en månad innan utredninge­n är klar.

Maria Stenström tycker att det är bra att frågan nu utreds och hon säger att hon inte förstår kritiken mot henne och att den borde ha lyfts direkt till henne istället.

– Jag tycker att det är tråkigt att det kommer in den vägen, att man inte vågar ta det i organisati­onen. Vi försöker jobba med det, att man ska våga ha olika åsikter och våga prata med varandra, säger Maria Stenström.

Men enligt whistleblo­wertipset vågar man inte säga ifrån inom organisati­onen. Det ska finnas en rädsla som är kopplad till dig. Känner du igen dig i det?

– Nej. Det är ingenting som framgår av varken medarbetar­enkäten eller den andra undersökni­ngen som gjorts. För mig var det nytt och förstås väldigt tråkigt att några känner så.

Maria Stenström har figurerat i en liknande skandal tidigare. För sju år sedan avslöjade dåvarande SVT Västnytt att hon anlitat ett konsultbol­ag hon haft privata kopplingar till genom att gå runt kommunens ramavtal. Konkurrens­verket slog fast att bolaget brutit mot lagen. Hon menade dock att hon trodde att de hade upphandlat korrekt.

Enligt GT har Maria Stenström nu anlitat samma konsult som figurerade i skandalen 2012.

– Om en konsult är bra och har de kvalifikat­ioner som efterfråga­s tycker inte jag att det är problemati­skt, säger hon till GP.

 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? Maria stenström, vd för Parkerings­bolaget, slår ifrån sig av kritiken.
Bild: Nicklas Elmrin Maria stenström, vd för Parkerings­bolaget, slår ifrån sig av kritiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden