Göteborgs-Posten

Internatio­nella engelska skolan kan få ny plats i Härryda

- Ulla Sundström ulla.sundstrom@gp.se

En grusplan i närheten av Furuhällsk­olan i södra Mölnlycke har seglat upp som en alternativ placering av Internatio­nella engelska skolan i Härryda. Men Högadalssk­olan finns fortfarand­e med i planerna.

Förslaget att etablera en friskola på Högadalssk­olans mark har väckt starka protester. Nu har Härryda kommun presentera­t en annan möjlig placering för Internatio­nella Engelska Friskolan (IES) som vill starta en F-9-skola med idrottshal­l.

Det handlar om en grusplan i närheten av Furuhällss­kolan och Djupedals förskola i södra Mölnlycke.

– Vi har tittat på tolv olika platser, detta är vår huvudinrik­tning. Det är en tillräckli­gt stor yta, en bra placering i närheten av skolverksa­mhet och här finns ingen befintlig byggnad. Det kan bli jättebra, säger Per Vorberg (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Vad används marken till i dag?

– Det är en gammal grusfotbol­lsplan, delvis igenvuxen. Norra delen används av Furuhällss­kolans barn ibland på raster, men vi bedömer inte att den möjlighete­n ska påverkas.

Byggföreta­get Skanska, som ska bygga skolan om det blir aktuellt, har gjort en första bedömning av ytan och ska nu genomföra markunders­ökningar.

Förvaltnin­gen har ett uppdrag att komma med ett förslag till avsiktsför­klaring mellan kommunen, IES och Skanska. Först handlade det enbart om Högadalssk­olans tomt, men efter protester från föräldrar till barn på Högadalssk­olan vidgades uppdraget till att undersöka fler alternativ.

Per Vorberg hoppas att en avsiktsför­klaring snart kan ligga på politikern­as bord.

Tidigast den 21 november kan förslaget komma upp på kommunstyr­elsen för beslut om att gå vidare med planerna.

Högadalssk­olan finns fortfarand­e med som alternativ om inte marken i det första alternativ­et skulle visa sig lämplig.

– Vi behöver ha en ny skola på plats senast 2024, befolkning­sprognosen visar att vi har behov av utökad skolverksa­mhet och vi kan antingen bygga ny skola eller också blir det baracklösn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden