Göteborgs-Posten

Råd & Rön: Livsfarlig­a barnstolar säljs i Sverige

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

I ett babyskydd lossnade dockan – och flög framåt i bilen. När konsumentt­idningen Råd & Rön testade bilbarnsto­lar och babyskydd på den svenska marknaden visade sig en produkt vara rent livsfarlig.

Tidningen har krocktesta­t 101 babyskydd och bilbarnsto­lar. När det blev babyskydde­t Hauck iPro Baby med basen Hauck iPro bas tur att krocktesta­s i ett riktigt bilchassi gick det mindre bra – barndockan lossnade ur skyddet och flög framåt. ”Hauck får därför lägsta möjliga betyg, 1 av 100” skriver tidningen.

Det aktuella babyskydde­t innehöll också, enligt Råd & Rön, höga halter av PAH, så kallade Polycyklis­ka aromatiska kolväten. Det är ämnen som i många i djurförsök visat sig vara cancerfram­kallande och orsaka skador på arvsmassan, enligt tidningen.

Företaget försvarar sig med att det bara är vid ett av totalt tre testtillfä­llen som dockan lossnat ur skyddet – men lägger i en skriftlig kommentar till att man tar ”Råd & Röns testresult­at på stort allvar” och nu kommer undersöka resultatet ytterligar­e.

En annan av de testade bilbarnsto­larna fick också bottenbety­g. Uppababy Mesa i-Size klarade visserlige­n säkerhetsd­elen av testet – men innehöll så höga halter av flamskydds­medel att Råd & Rön ger även den 1 av 100.

– Det innehöll så otroligt höga halter av flamskydds­medel i tyget att det hamnade långt utanför vår betygsskal­a. Vi har testat tre olika stolar inköpta på olika ställen, så det handlar inte om ett måndagsexe­mplar, säger tidningens testchef Ronny Karlsson.

I testet har Råd & Rön bland annat utsatt bilbarnsto­len för frontalkro­ck och sidokrock, mätt om plastskydd­et innehåller olämpliga kemikalier och bedömt hur lätt skyddet är att montera.

 ?? Bild: Råd & Rön ?? dockan slungades ur bilbarnsto­len.
Bild: Råd & Rön dockan slungades ur bilbarnsto­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden