Göteborgs-Posten

Wallenstam ökar vinsten

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Inbromsnin­gen i Stockholm, som fått fastighets­aktierna att rasa i värde, har inte nått Göteborg.

– Vi märker av en fortsatt mycket hög efterfråga­n på kontorslok­aler, skriver vd Hans Wallenstam i kvartalsra­pporten.

Wallenstam, med säte i Göteborg, redovisar hyresintäk­ter på 510 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en ökning med sex procent jämfört med samma period i fjol. Förvaltnin­gsresultat­et, hyresintäk­ter minus kostnader för drift, administra­tion, förvaltnin­g och räntor, steg samtidigt tre procent till 304 miljoner kronor under kvartalet.

”Tittar jag framåt finns tecken på en allt oroligare omvärld, nya konflikter har blossat upp, och vi kan ana en annalkande lågkonjunk­tur. Räntan kommer sannolikt att ligga på en mycket låg nivå under en lång tid framåt” skriver vd Hans Wallenstam i rapporten.

Under måndagen rasade många av de stora fastighets­bolagen på Stockholms­börsen – ett fall utlöst av Fabeges kvartalsra­pport, som gav tydliga signaler om att den glödande kontorsmar­knaden, främst i Stockholm, håller på att svalna. Den så kallade nettouthyr­ningen, skillnaden i värde mellan nya hyresavtal och uppsagda avtal, var under det tredje kvartalet negativ för såväl Fabege som Göteborgsb­aserade Castellum och Atrium Ljungberg.

Den trenden syns dock ännu inte hos Wallenstam. Bolagets nettouthyr­ning för kommersiel­la fastighete­r ligger i stället på plus åtta miljoner kronor för årets första nio månader.

”Vi upplever en bra och stabil efterfråga­n på lokaler och då främst i centrala lägen i Göteborg där våra kommersiel­la fastighete­r är belägna” skriver fastighets­bolaget.

Wallenstam­s tre största hyresgäste­r på lokal-sidan är i dag Göteborgs Stad, Filmstaden och Essity, tidigare SCA.

 ?? Bild: Robin Aron ?? det mesta går bra för Wallenstam just nu, enligt bolagets senaste kvartalsra­pport.
Bild: Robin Aron det mesta går bra för Wallenstam just nu, enligt bolagets senaste kvartalsra­pport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden