Göteborgs-Posten

Svensk-skotsk brexit

- Anna Bokedal

Jag är på informatio­nsmöte. Talaren är en kvinnlig advokat. Idag är hon här för att mest prata om

settled status. Det är en förhålland­evis ny variant av permanent uppehållst­illstånd för EU-medborgare och gäller oavsett om brexit sker med eller utan avtal.

Det är förvånande få på mötet. Ännu mer förvånande är att en handuppräc­kning visar ett endast ett fåtal redan ansökt om settled status. Någon har varit här så länge med permanent uppehållst­illstånd att de tänker att det kanske inte behövs. Någon vill vänta och se om brexit verkligen blir av. Någon väntar på en app för iPhone.

En äldre herre viftar med något som ser ut som en gammal bankbok med ett svartvitt foto av en mycket yngre herre fasthäftat. Det är ingen människa som vet att du har det där uppehållst­illståndet, säger advokaten. Se till att komma med i det nya digitala systemet.

Häromsiste­ns var det några – som varken jobbade, studerade, aktivt sökte jobb eller var självförsö­rjande – som blev deporterad­e. I det nya systemet behöver man dock bara visa att man varit här, och att man är en lämplig person.

Om man har betalat skatt eller fått barnbidrag är det ganska lätt att ansöka om settled status, för som genom ett under är olika system hopkopplad­e. Så om man vet att man fifflat eller jobbat svart ska man prata med en advokat innan man ansöker, tycker experten, eller om man suttit i fängelse i mer än ett år, eller om man flera gånger haffats för snatteri. Då är man inte lämplig och kan få avslag.

Hur blir det med pensioner då och behöver jag reseförsäk­ring om jag åker hem till Sverige? Osäkert, men det beror bara på hur Sverige agerar.

Det hörs svenska på olika håll i salen, och efter mötet samlas några svenskar i ett hörn. Det är här de mer handfasta råden kommer, baserade på erfarenhet. Saknar man andra papper kan man kanske använda bilförsäkr­ingen, telefonräk­ningen eller ett brev från vårdcentra­len. Vi som redan har settled status sitter still i båten, men annars är det säkrast att ansöka. Det är i alla fall ett som är säkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden