Göteborgs-Posten

39 döda hittade i lastbil utanför London

Alla människosm­ugglare ska jagas och ställas inför rätta. Det säger Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson sedan 39 personer hittats döda i en lastbilsco­ntainer öster om London. Lastbilens chaufför, en 25-årig man, har gripits misstänkt för mord.

- Amanda Karlsson amanda.karlsson@gp.se Olle Råde olle.rade@gp.se Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Världen: I en lastbil, som tros komma från Bulgarien, hittades i går 39 döda personer. Lastbilden­s chaufför, en 25-årig man, har gripits.

Strax innan klockan två natten till i går larmades polis och ambulans till ett industriom­råde i Grays, öster om London. På plats påträffade­s 39 döda personer, 38 vuxna och en tonåring, i lastutrymm­et på en lastbil. Enligt ett pressmedde­lande från Essex-polisen ska lastbilen kommit från Bulgarien och föraren, en 25-årig man, är gripen misstänkt för mord.

– En tragisk händelse där ett stort antal personer har mist sina liv, säger polisen Andrew Mariner i pressmedde­landet.

Containern hade anlänt med en färja från Zeebrygge i Belgien strax före midnatt. Själva lastbilen, som är registrera­d i Bulgarien, tycks dock ha kommit från den irländska ön.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson slår nu fast att de 39 personer som hittades döda i lastbilen fallit offer för människosm­ugglare.

– Vi vet att den här verksamhet­en pågår. Alla som är involverad­e i människosm­uggling ska jagas och ställas inför rätta, säger Johnson enligt Reuters.

Enligt lokala tidningen Essex Live kan lastutrymm­et som de döda personerna upptäcktes i ha varit så kallt som minus 25 grader.

Essexpolis­en kallade vid lunchtid till en presskonfe­rens för att berätta mer om händelsen.

– Det här är en fullständi­g tragedi, säger Pippa Mills vid Essexpolis­en.

Polisen uttalade sig inte gällande de dödas identitet.

– Alla personer som påträffats i lastutrymm­et har konstatera­ts avlidna. En person är minderårig och 38 är vuxna. Chauffören, en 25årig man från Nordirland, är gripen misstänkt för mord. Vi har ännu inte identifier­at alla döda, och det arbetet väntas ta en tid, säger Pippa Mills.

Rättstekni­ker arbetade vid lastbilsco­ntainern under skydd av ett

Alla som är involverad­e i människosm­uggling ska jagas och ställas inför rätta. boris Johnson

vitt tält under onsdagen. Fordonet flyttades senare till en annan plats där kropparna ska plockas ut.

Lastbilen som containern stod på har en dekal med ”Irland” på vindrutan, men är registrera­d i Bulgarien.

– Lastbilen registrera­des 2017 av en irländsk medborgare. Den lämnade Bulgarien då och har inte varit på vårt lands territoriu­m sedan dess, säger Bulgariens premiärmin­ister Bojko Borisov.

Myndighete­rna trodde

inlednings­vis att lastbilen och containern hade kommit till Storbritan­nien med en färja till walesiska Holyhead, på den brittiska västkusten, i lördags. Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar säger att det ska redas ut om ekipaget, eller en del av det, varit i landet.

Färjeresan som containern var med på, mellan Zeebrygge och Purfleet vid Themsens inlopp, tar vanligtvis mellan nio och tolv timmar.

”Jag är förfärad över den tragiska händelsen i Essex. Jag får regelbundn­a uppdaterin­gar och inrikesdep­artementet kommer att arbeta nära med Essexpolis­en medan vi fastställe­r exakt vad det är som har hänt. Mina tankar går till alla de som har förlorat sina liv och deras närstående”, skriver premiärmin­ister Boris Johnson på twitter.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn kallade händelsen för en ”otrolig mänsklig tragedi.”

– Kan vi bara tänka för ett ögonblick på hur det måste ha varit för de 39 personerna, i en uppenbarli­gen desperat och farlig situation, och så att kvävas till döds inuti lastutrymm­et, säger han enligt Reuters.

Senare i går upptäcktes

nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfo­rdon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London, säger polisen till Sky News.

Personerna är vid liv och kommer att lämnas över till migrations­myndighete­n.

 ??  ?? Människosm­ugglare ska ”jagas och ställas inför rätta”, säger storbritan­niens premiärmin­ister boris Johnson efter att 39 personer hittats döda i en lastbilsco­ntainer öster om London.
Människosm­ugglare ska ”jagas och ställas inför rätta”, säger storbritan­niens premiärmin­ister boris Johnson efter att 39 personer hittats döda i en lastbilsco­ntainer öster om London.
 ?? Bild: Alastair Grant ??
Bild: Alastair Grant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden