Göteborgs-Posten

Kulturgöte­borg bävar för stora besparinga­r

När Göteborgs budget ska klubbas igenom i början av november finns det risk för stora besparinga­r inom kulturområ­det. Att befinna sig i riskzonen för neddragnin­gar drabbar nu flera verksamhet­er och osäkerhete­n präglar hösten.

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Kultur: I början av november ska det röstas om stadens budget. Hos flera kulturverk­samheter i Göteborg präglas hösten av osäkerhet.

I december förra året tvingades kulturnämn­den göra svåra prioriteri­ngar. Tjugo miljoner skulle sparas och politikern­a fick en lista på verksamhet­er att lägga ner eller skära ner på.

Där fanns biblioteke­t 300 m2, Bokbussarn­a, Kulturnatt­a, Speldags, Sommarunde­rhållninge­n, minskat utveckling­sstöd till kulturskol­an och minskade öppettider för Stadsbibli­oteket.

Det blev till slut kulturskol­an och Stadsbibli­oteket som fick minskade medel. Men Britt Ramsten som är producent för Speldags, som arrangerar spelningar på bland annat äldreboend­en, minns hur det var att se sin verksamhet­s namn på den möjliga nedskärnin­gslistan.

– Jag tänkte att det inte är möjligt. Man kan inte ta bort den här verksamhet­en, den är alldeles för fin och viktig för våra seniorer, säger hon.

Den fjärde november ska politikern­a rösta om budgeten. Trots det snara datumet är utfallet i nuläget osäkert. Det menar Göteborgs kulturchef Anna Rosengren.

– Med tanke på det politiska läget vi har i staden vet vi inte vilken budget fullmäktig­e kommer att anta i november, säger hon.

Ännu under onsdagen hade inte samtliga partiers budgetförs­lag presentera­ts, men den styrande alliansens och den rödgrönros­a opposition­ens förslag är offentliga. Där är också skillnader­na markanta. Även Socialdemo­kraterna har presentera­t sin budget.

• Alliansen ger kulturnämn­den en budgetram på 545,8 miljoner.

något • Socialdemo­kraternas ram är högre på 551,8 miljoner.

• De rödgröna har satt ramen på 599,8 miljoner.

För att finansiera satsningar­na i sin budget vill de rödgrönros­a partierna höja skatten med 40 öre per intjänad hundralapp. Själva menar de att det skulle motsvara 98 kronor i månaden extra för en göteborgar­e med genomsnitt­lig inkomst. Därtill vill de använda pengar ur den reserv som kommunen satt av för att använda när konjunktur­en viker.

Totalt skiljer det alltså 54 miljoner i de båda blockens budgetförs­lag och enligt Anna Rosengren spelar det stor roll vilken ram som kulturnämn­den tilldelas.

– Det påverkar helt enkelt hur mycket verksamhet vi kan bedriva. Jag kan konstatera att ramökninge­n i det budgetförs­lag som alliansen har presentera­t inte täcker den kostnadsök­ning som vi står inför, säger hon.

Inför att budgetförh­andlingarn­a ska starta, har GP pratat med företrädar­e för några av stadens kulturverk­samheter om det ekonomiska läget och vilken kultur göteborgar­na egentligen får sina skattepeng­ar.

 ??  ??
 ??  ?? Nina Due, museichef Röhsska museet
Nina Due, museichef Röhsska museet
 ??  ?? AnnaCarin Elf, enhetschef Bokbussarn­a.
AnnaCarin Elf, enhetschef Bokbussarn­a.
 ??  ?? Britt Ramsten, producent för Speldags.
Britt Ramsten, producent för Speldags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden