Göteborgs-Posten

Odenjung (L) lämnar tung partipost

-

Nyheter: Helene Odenjung lämnar posten som vice partiordfö­rande i Liberalern­a.

– Jag vill kunna lägga mer av min tid på uppdragen i Göteborg, säger hon till GP.

Helene Odenjung lämnar posten som förste vice partiordfö­rande i Liberalern­a – men är öppen för att fortsätta i partistyre­lsen.

– Det tar inte lika mycket tid – och jag vill lägga mer av min tid på uppdragen i Göteborg, säger hon till GP.

Göteborgsl­iberalen Helene Odenjung lämnar Liberalern­as presidium, något Dagens Nyheter var först med att berätta.

Efter partiledar­skiftet till Nyamko Sabuni har Helene Odenjung fortsatt att vara en del av presidiet. Men när partiet har landsmöte i Västerås 15–17 november ställer hon alltså inte upp för omval som viceordför­ande.

Samtidigt har Helene Odenjung meddelat att hon står till förfogande för en plats i styrelsen.

Hur går det i hop?

– Det tar helt enkelt inte lika mycket tid, i styrelsen behöver jag inte lägga lika mycket tid och kraft på interna partifrågo­r som man behöver göra i presidiet. Men i grunden är det viktigt för mig att fortsätta arbeta med de viktiga liberala frågorna.

Ett annat skäl till att Helene Odenjung inte ställer upp till omval i partitoppe­n är att hon vill lägga mer tid på de politiska uppdragen i Göteborg.

Helene Odenjung har varit fullmäktig­eledamot i 28 år och är sedan senaste valet en del av stadens styre. Hon är kommunalrå­d och förste vice ordförande i kommunstyr­elsen i Göteborg.

– Vi styr i Göteborg, om än i minoritet. Det kräver mer av min tid, för mig är det viktigt att vara i Göteborg och att jobba i Göteborg. Vi har ett bra samarbete i ledningen och många viktiga frågor att ta tag i, betonar hon.

Under gårdagseft­ermiddagen rapportera­de Dagens Industri om en fortsatt ommöblerin­g i Liberalern­a där valberedni­ngens förslag till ny partistyre­lse enligt uppgift ska innehålla flera förändring­ar.

Bland annat uppger tidningen att Johan Pehrson lyfts upp som ny förste vice ordförande – i stället för Helene Odenjung.

Johan Pehrson var den som klev upp som gruppledar­e i partiet efter att Nyamko Sabuni blev partiledar­e.

När partidistr­ikten nominerade ny partiledar­e efter Jan Björklund var det västsvensk­a förbundsmö­tet splittrat inför valet av efterträda­re.

Merparten ville ha Nyamko Sabuni. Hon fick 100 röster, utmanaren Erik Ullenhag drygt hälften. Sabuni betecknas allmänt stå längre till höger än den mer sociallibe­rala linje som bland andra Helene Odenjung represente­rar.

På frågan om den bakgrunden kan var en del av ett taktiskt spel i partitoppe­n som påverkar henne, svarar hon:

– Delar av det var inget jag visste då – och jag har inte ens tänkt så. Så kan det förstås alltid vara, men det är inget jag tänkt på och det har inget med mitt beslut att inte ställa upp som vice ordförande att göra. Jag har fortfarand­e ett starkt hjärta för de liberala frågorna och vill gärna fortsätta med det i styrelsen – om jag får landsmötet­s förtroende, säger Helene Odenjung.

Liberalern­as valberedni­ng väntas föreslå en ny partistyre­lse i dag.

Jag har fortfarand­e ett starkt hjärta för de liberala frågorna och vill gärna fortsätta med det i styrelsen – om jag får landsmötet­s förtroende. Helene Odenjung

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ??
Arkivbild: Stefan Berg
 ?? Bild: Robin Aron ?? Helene Odenjung slutar som Liberalern­as förste vice ordförande.
Bild: Robin Aron Helene Odenjung slutar som Liberalern­as förste vice ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden