Göteborgs-Posten

”Allmänhete­n riskerar att drabbas av skjutninga­r”

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

GP granskar: Socialtjän­sten i Angered kräver bättre förutsättn­ingar för att kunna hjälpa personer som vill lämna gänglivet. Att tillföra resurser för polis och rättsväsen­de räcker inte, hävdar Bettan Byvald, som jobbar med avhoppare. Samtidigt säger gatupolise­n Anders Karlsson att centrala Göteborg är på väg att bli ett utsatt område.

10 000 fler poliser och miljonregn över Säpo, tull och domstolar ska infria regeringen­s löfte: att knäcka gängen. Men för det krävs också betydligt bättre förutsättn­ingar att kunna hjälpa dem som vill lämna gänglivet, det menar socialtjän­sten i Angered. – Allmänhete­n riskerar att utsättas för fler skjutninga­r, säger Bettan Byvald, som jobbar med avhoppare i stadsdelen.

Att ”knäcka gängen”, som statsminis­ter Stefan Löfven ofta talar om, har i det närmsta blivit en tävling i politiska utspel. Alla partier, oavsett färg, är överens om att gängkrimin­aliteten är en av Sveriges allvarliga­ste utmaningar.

Det råder också sällsynt stor enighet kring stora satsningar på polis och rättsväsen­de. Men på socialtjän­sten i Angered, som arbetar med gängkrimin­ella som vill lämna, uppfattar man att avhopparve­rksamhet och liknande insatser ofta hamnar i skymundan.

– Vi behöver huvuden och händer, men också resurser, säger Bettan Byvald, som jobbar med avhoppare i stadsdelen.

Kollegan Andreas Wetterberg tar vid:

– Det är intressant att polisen själva hela tiden upprepar att gängkrimin­aliteten är ett samhällspr­oblem som de i grunden inte kan lösa – ändå utgår alla politiska beslut från just det. Antingen får man bestämma sig för att det här enbart är polisens problem – då får vi backa – eller så får vi dela på resurserna.

Andreas Wetterberg jobbar mycket uppsökande, bland annat på fängelser, mot kriminella i Angered. Han tycker också att det behövs fler poliser.

– Men det löser bara symptomen, vi måste också jobba mot grundprobl­emet. Polisen kan inte låsa in alla för alltid, personer kommer ut. De blir förebilder på torget, många far illa, och det här är ingen ”gratisgrup­p”. Om vi inte jobbar med dem så utgör de en stor samhällsko­stnad lik förbannat – bara att den blir högre i slutändan.

Det är också ett väldigt slöseri med resurser om staten ska betala för uppehälle i fängelset i fem år, sen ska de raka vägen tillbaka i kriminalit­et. bettan byvald, socialtjän­sten Angered

Det påståendet får starkt stöd i rapporten ”Vänd dem inte ryggen – en socioekono­misk analys av destruktiv­a subkulture­r”. Enligt författarn­a, nationalek­onomen Ingvar Nilsson och beteendeve­taren Eva Lundmark, så kostar en gängmedlem samhället 23 miljoner kronor, förutsatt att den är aktiv i 15 år.

Det kan sättas i relation till de allra svåraste fallen inom avhopparve­rksamheten i Angered, som kostar socialtjän­sten en dryg miljon. Det handlar om ytterst få ärenden där den kriminelle behöver flyttas till annan ort med skyddade uppgifter och en rad andra åtgärder.

– Den långsiktig­a kostnaden, om vi inte bryter kriminalit­eten, är så oerhört mycket högre. Våra

insatser behöver inte vara jättedyra, men de måste prioritera­s, säger Andreas Wetterberg.

Det är just i prioriteri­ngen som den stora oron ligger. Kriminella som vill lämna är inte en målgrupp som ingår i socialtjän­stens kärnverksa­mhet. När stadens ekonomi är ansträngd till bristnings­gränsen, liksom stadsdelar­nas, är man rädd för att just avhopparve­rksamhet och förebyggan­de åtgärder ligger i riskzonen.

– Som stadsdelen­s ekonomi ser ut så tror jag att det kommer att bli svårare och svårare att arbeta med det här. Den här verksamhet­en vägs mot andra grupper som vi enligt socialtjän­stlagen måste prioritera, säger Bettan Byvald.

I nuläget kan socialtjän­sten i Angered inte ens åka till andra städer för att utbyta erfarenhet­er kring hur man bäst jobbar med frågan.

– Vi har resestopp och får inte åka någonstans, säger Bettan Byvald.

Att lägga en miljon kronor på en gängkrimin­ell som vill lämna blir i den kontexten kanske inte helt självklart.

– Men vi måste ha råd, alternativ­et kostar mycket mer. Det är också ett väldigt slöseri med resurser om staten ska betala för uppehälle i fängelset i fem år, sen ska de raka vägen tillbaka i kriminalit­et, säger Bettan Byvald.

En annan problemati­sk aspekt är att arbetet med avhoppare ser väldigt olika ut i stadsdelar­na. Angered får förfrågnin­gar om hjälp från både kommuner, stadsdelar och kriminella från andra områden. De kan dock inte ta hand om andra socialtjän­sters ärenden.

Att bristen på likvärdigh­et är ett stort bekymmer har både regeringen och Göteborgs stad identifier­at. I regeringen­s åtgärdspro­gram mot gängkrimin­alitet handlar en av punkterna om att skapa ett nationellt avhopparpr­ogram ”med syfte att samordna, förstärka och utveckla de avhopparve­rksamheter som idag bedrivs enskilt av kommunerna.”

I Göteborg utreds förutsättn­ingarna för ”en samlad enhet eller avdelning inom socialtjän­sten för Göteborgs stads individarb­ete med avhoppare”.

– Som kriminell har man i dag olika förutsättn­ingar beroende på var man finns – i Göteborgs stad ska det inte se ut så, säger Catharina Lindstedt.

Hon är planerings­ledare på Kunskapsce­ntrum mot organisera­d brottsligh­et, som arbetar med en del svårare avhopparär­enden.

Varför ser det då ut så?

– Den korta förklaring­en är att vi har olika stadsdelar som idag arbetar på det sätt de själva väljer.

Det kan dock komma att ändras, då det pågår utredninga­r kring att skrota Göteborgs system med tio självbestä­mmande stadsdelar. Utredninge­n kring en central avhopparve­rksamhet ligger steget bakom den utredninge­n, eftersom slutsatser­na i den första kraftigt påverkar hur en sådan verksamhet skulle kunna se ut.

I Angered finns dock en farhåga för att en central avhopparve­rksamhet i slutändan blir kontraprod­uktiv. De menar att närhet och god lokalkänne­dom om både kriminella miljöer och personer är helt avgörande.

– Det riskerar att bli ett nålsöga där många av individern­a vi arbetar med aldrig kvalar in. Många av dem kommer dessutom in som ett vanligt socialtjän­stärende för att de behöver bostad, försörjnin­gsstöd eller har problem med missbruk. De kommer aldrig att fångas upp av en sådan verksamhet, säger Andreas Wettergren.

Catharina Lindstedt vill dock tona ned den oron.

– Man ska utreda förutsättn­ingarna för en sådan enhet, men den kommer inte skapas om man ser att det skulle innebära en högre tröskel för avhoppare att söka hjälp, säger hon.

Medan utredninga­r pågår växer nästa generation gängkrimin­ella upp i Göteborgs förorter. Om man inte satsar hårt på de aktiva som faktiskt går att rädda är risken stor för att den skaran växer, menar Bettan Byvald.

– Det handlar om nojiga, stressade och traumatise­rade personer som ofta vill hämnas. Allmänhete­n riskerar att drabbas av fler skjutninga­r, säger hon.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? ”Antingen får man bestämma sig för att det här enbart är polisens problem – då får vi backa – eller så får vi dela på resurserna”, säger Andreas Wetterberg som regelbunde­t träffar kriminella i Angered. Här tillsamman­s med kollegan Bettan Byvald.
Bild: Olof Ohlsson ”Antingen får man bestämma sig för att det här enbart är polisens problem – då får vi backa – eller så får vi dela på resurserna”, säger Andreas Wetterberg som regelbunde­t träffar kriminella i Angered. Här tillsamman­s med kollegan Bettan Byvald.
 ??  ?? bettan byvald och andreas Wetterberg jobbar med avhoppare inom socialtjän­sten i angered. Under 2019 har de hittills arbetat med 44 personer.
bettan byvald och andreas Wetterberg jobbar med avhoppare inom socialtjän­sten i angered. Under 2019 har de hittills arbetat med 44 personer.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden