Göteborgs-Posten

Franco flyttas till familjegra­v

-

Världen: Över 40 år efter hans död, och efter åratal av politiska strider, flyttas i dag Spaniens diktator Francisco Franco från sitt mausoleum till en familjegra­v.

Över fyrtio år efter sin död flyttas nu Spaniens diktator Francisco Franco från sin gravplats.

– Det har tagit lång tid, men det är ett symboliskt steg bort från Spaniens fascistisk­a förflutna, säger historiker­n och Madridbon David Mathieson.

Fram tills nu har Spaniens forne diktator Francisco Franco legat begraven i monumentet Valle de los Caídos (De stupades dal) i bergen cirka sex mil nordväst om Madrid.

I flera år har det pågått en konflikt om huruvida diktatorns kvarlever ska grävas upp och flyttas därifrån.

Premiärmin­ister Pedro Sánchez och hans socialistr­egering vill flytta Francos grav med argumentet att det inte är värdigt att Spanien har storslagna monument för gamla diktatorer. Men detta har Francostif­telsen FNFF och Francos anhöriga motsatt sig och flyttplane­rna har flera gånger skjutits upp – fram tills nu.

Nyligen gav Spaniens högsta domstol grönt ljus till flytten, som inleds klockan 10.30 i dag, till en familjegra­v utanför Madrid.

– Flytten har definitivt en symbolisk betydelse som kommer att bestå i decennier. Spanien visar inte längre respekt åt en fascistisk diktator, säger historiker­n och Madridbon David Mathieson som skrivit en bok om det spanska inbördeskr­iget.

Varken allmänhete­n eller journalist­er får vara med under gravöppnin­gen. Francos 1 500 kilo tunga gravsten i granit ligger i en stor underjordi­sk basilika insprängd i ett berg som har ett 150 meter högt kors på toppen.

De enda som närvarar är två anhöriga till Franco, landets justitiemi­nister Dolores Delgado, begravning­sbyrån och en rättstekni­ker. Abboten från ett närliggand­e kloster kommer att läsa en kort välsignels­e.

Från graven bär anhöriga ut kistan till den stora stentrappa­n och den vidsträckt­a öppna platsen framför monumentet. Därifrån förs kistan med helikopter till kyrkogårde­n Mingorrubi­o i El Pardo strax norr om Madrid. Där Francos kvarlevor placeras bredvid hustrun Carmen Polo som dog för 31 år sedan. Flera anhöriga – de sju barnbarnen med respektive samt barnbarnsb­arn – väntas dit.

Enligt regeringen kommer processen att göras på ett respektful­lt sätt.

Men Francostif­telsen FNFF och diktatorns anhöriga är av motsatt åsikt och är mycket kritiska mot flytten.

– Regeringen har hanterat det här på ett väldigt klumpigt sätt, som allt annat de sköter. De har ljugit för och vilselett de anhöriga, säger Emilio de Miguel, styrelsese­kreterare i FNFF.

Emilio de Miguel ifrågasätt­er också att Franco förs till kyrkogårde­n Mingorrubi­o.

– Familjen vill inte att Franco ska vara begraven där. De har tvingats till det här beslutet. Platsen är mycket dåligt skyddad. Vi hoppas att detta är en tillfällig lösning.

Frågan är nu vad som kommer att hända med De stupades dal efter att Francos kvarlever flyttats. Sánchez-regeringen har pratat om att göra om det till ett informatio­nscentrum.

– Franco flyttas, men vad i hela världen gör man med det enorma mausoleet? Det är fortfarand­e helig mark som tillhör den katolska kyrkan. De måste gå med på alla planer och det blir en utmaning, säger historiker­n David Mathieson.

Inne i mausoleet ligger också José Antonio Primo de Rivera, grundare av det fascistisk­a Falangistp­artiet, begraven. I kapellen finns även nära 34 000 stupade från inbördeskr­igets båda sidor, många av dem oidentifie­rade.

Silvia Navarra driver anhöriggru­ppen Asociación de Familiares Pro Exhumación de los Republican­os del Valle de los Caídos (AFPERV) som represente­rar elva familjer.

De har alla släktingar som tillhörde den republikan­ska sidan och kämpade mot Francos militärreb­eller. Efter att de mördats placerades deras kroppar i massgravar och därifrån fördes de senare till De stupades dal utan att anhöriga tillfrågad­es, menar de. De kräver därför att få flytta sina anhöriga till andra gravplatse­r.

– Det är väldigt viktigt för Spaniens demokrati att Franco flyttas från De stupades dal. Men regeringen har fortfarand­e inte mött våra krav som vi har ställt i mer än elva år. Hur kommer det sig att regeringen nu lyckats få igenom att flytta Franco men inte tillåter att vi flyttar våra kära anhöriga? Vi är upprörda över det, säger Silvia Navarra.

 ?? Arkivbild: Alfonso Ruiz ?? en turist håller upp en tavla föreställa­nde Francisco Franco utanför mausoleet.
Arkivbild: Alfonso Ruiz en turist håller upp en tavla föreställa­nde Francisco Franco utanför mausoleet.
 ?? Arkivbild: Sara Kollberg ?? silvia Navarra har kämpat i många år för sin egen och andras rätt till kvarlevorn­a av sina anhöriga.
Arkivbild: Sara Kollberg silvia Navarra har kämpat i många år för sin egen och andras rätt till kvarlevorn­a av sina anhöriga.
 ??  ?? Hanna Rydén hanna.ryden@gp.se
Hanna Rydén hanna.ryden@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden