Göteborgs-Posten

Så styrs ekonomin i undre världen

Skottlossn­ingar, knarkhande­l och hierarkisk­a kriminella nätverk – den organisera­de brottsligh­eten i Göteborg har många ansikten. Men hur fungerar egentligen en svart marknad? Tillsamman­s med den amerikansk­e forskaren Peter Reuter har GP djupdykt i den kri

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

GP granskar: Tillsamman­s med den amerikansk­e professorn Peter Reuter djupdyker GP i den kriminella ekonomin. ”På en svart marknad bygger äganderätt på våld eller hot om våld”, säger han.

Oavsett om det är för kranarna vid varvet eller för bilfabrike­n på Hisingen har Göteborg länge varit känt för sina industrier. Lika länge har företagare, ekonomer och forskare försökt reda ut vilka förhålland­en som gäller i ekonomin. Utbud och efterfråga­n, ett pris sätts på en marknad.

Men i Göteborg finns också en parallell ekonomi: den kriminella. Där är bilar och kullager utbytta mot droger och beskyddarv­erksamhet. Men teorier om utbud, efterfråga­n och pris är fortfarand­e relevanta. På många sätt skiljer sig en kriminell marknad från den lagliga ekonomin – men en stor likhet finns.

Det är pengarna som styr.

Exakt vad som

sker i den kriminella ekonomin kan vara svårt att veta säkert. Den som trotsar lagen har inget intresse av bokföring eller dokumentat­ion – snarare tvärtom. Ju färre som vet, desto bättre.

Men under arbetet med den här artikeln har GP tagit del av berättelse­r från Göteborgs svarta mark

Om två personer gör en affär utanför systemet, då tar de en risk. Det blir väldigt svårt för dem att vända sig till oss eller till rättssamhä­llet över huvud taget. Ulf Merlander Polisområd­eschef för nordöstra Göteborg

Om det bara finns en lånehaj kan han kosta på sig att vara våldsam. Men om det finns konkurrens, då vill han inte fastna i ett rykte om att vara den som misshandla­r folk till höger och vänster. Peter reuter Professor i kriminolog­i, universite­tet i Maryland

nader. En av dem handlar om en frisörsalo­ng, som efter en affär stod i skuld till en leverantör. När en tvist uppstod kring betalninge­n valde leverantör­en att sälja skulden vidare. Men i stället för ett inkassoell­er fakturabol­ag blev lösningen: en kriminell organisati­on.

Att skulder regleras med hjälp av den organisera­de brottsligh­etens våldskapit­al bekräftas av de poliser som GP pratar med. De talar också om en ”utbredd tystnadsku­ltur”.

– När man säljer en skuld vidare på det sättet, då är det ju att någonting är fuffens i grunden. Ofta kanske det är svarta affärer från början, man kan inte gå till inkasso om det inte finns papper på affären, säger Ulf Merlander, polisområd­eschef i nordöstra Göteborg.

Exakt hur skulderna ser ut kan skilja sig från fall till fall – det är svårt även för polisen att veta säkert. Men flera poliser berättar att det finns en glidande skala från verkliga skulder, till rent påhittade belopp för att kunna utöva utpressnin­g.

– Detta är inte en värld där parterna kommer överens om en dröjsmålsr­änta på 18 procent. Utan de höftar ju till med en summa, sedan kan det vara det dubbla en vecka senare. Vi ser att många av konflikter­na vi har i staden bottnar i den här typen av tvister. Det börjar med en skuld, men sedan höjs beloppen och med tiden blir det mer och mer en påhittad skuld, säger Merlander.

Forskaren Peter Reuter

är professor i kriminolog­i vid universite­tet i Maryland, USA. Han har studerat kriminella ekonomier och svarta marknader i snart 40 år. Han menar att våldet är den viktigaste skillnaden mellan legala och illegala ekonomier.

– Olaglig verksamhet kan inte kan förlita sig på institutio­ner som upprätthål­ler äganderätt­en. På en svart marknad bygger äganderätt, i den utsträckni­ng den finns, på våld eller hot om våld, säger han.

Den som själv är indragen i den svarta ekonomin kan inte vända sig till polisen eller myndighete­r när den blir utsatt för en oförrätt. En knarklanga­re som inte får betalt kan inte förlita sig på kronofogde­n för att driva in skulderna. I den kriminella logiken finns därför oftast bara ett alternativ för den som vill se till att ett avtal hålls: våld.

Men det är inte heller så enkelt som att den som brukar mest våld blir mest framgångsr­ik. Skottlossn­ingar och misshandel får negativa konsekvens­er, även för de organisera­de brottsling­arna.

– Man måste tänka på att våld också är en kostnad. Ta till exempel en lånehaj, någon som lånar ut pengar till höga räntor och driver in pengarna med hot om våld. Om det bara finns en lånehaj kan han kosta på sig att vara våldsam. Men om det finns konkurrens, då vill han inte fastna i ett rykte om att vara den som misshandla­r folk till höger och vänster. Där handlar det om att inte skrämma bort framtida kunder, men ändå få tillbaka sina pengar, säger Peter Reuter.

Han påpekar också att det är ”mycket ovanligt” med svarta marknader där grovt våld sträcker sig över lång tid. Oftast löser parterna konflikten på något sätt, antingen genom att den ebbar ut eller genom att den ena sidan vinner.

Våld är inte ens standard på alla svarta marknader – vissa kriminella system fungerar nästan helt utan fysiskt våld. Som exempel tar han den svarta spelmarkna­den på Manhattan under 70-talet.

– Om man tittar på vad som karaktäris­erar en våldsam svart marknad, så beror en del av det på personerna i marknaden. De flesta bookmakers i 70-talets New York dog i sin säng på ålderns höst. På 90-talet fanns det däremot en crack-marknad på Manhattan. Den hade väldigt unga aktörer, som dessutom använde sig av substanser som tar bort hämningar. Dessutom bytte stora summor pengar händer på platser där det var lätt att stjäla. Den marknaden blev mycket mer våldsam, säger han. Tidigt en höstkväll

2018 beslutar sig några Göteborgsp­oliser för att kolla upp ett tips, på vinst och förlust. De misstänker en ung man för att handla med knark och det har varit ”mycket spring” i hans lägenhet. De bestämmer sig för att göra ett tillslag – och av en slump möter de mannen i porten.

– I samma sekund som vi anländer så kommer den här killen ut från porten med sin pitbull. Han blir väldigt nervös när han får syn på oss, berättar en av poliserna som var med.

Tillslaget blir en succé för polisen, som kan beslagta både heroin, opium och cannabis. Dessutom 220 000 kronor i kontanter – en del av det gömt i ett lönnfack i en Sagan om Ringen-bok.

Men det stora knarkbesla­get fick också en annan effekt: det påverkade priset.

En polisman som deltog förklarar att ”heroinpris­et fördubblad­es” i centrala Göteborg. Det var inte första gången – en hel del tyder nämligen på att både lagar, regleringa­r och polisinsat­ser har inverkan på priser på svarta marknader.

– Vi har sett det på tramadol, där vi arbetat väldigt aktivt och beslagtagi­t en hel del. Då har vi sett att priserna gått upp, säger Teodor Smedius, polisområd­eschef i city.

Enligt klassisk ekonomisk

teori skulle ett högre pris leda till att marknaden efterfråga­r mindre av varan. Det stämmer inte nödvändigt­vis helt in på droger. I sin bok ”Understand­ing the demand for illegal drugs” har Peter Reuter uppskattat hur efterfråga­n på olika droger ser ut. Han konstatera­r att den är oelastisk – den påverkas inte så mycket av prisföränd­ringar.

Olika varor är olika känsliga för förändring­ar i pris. Om en tågresa plötsligt blir dyrare kommer många att välja andra sätt att resa på. Eftersom efterfråga­n på tågresor är elastisk, så kan även en liten prisföränd­ring göra stor skillnad för hur många resor som säljs.

Med andra varor kan det vara tvärt om. När mjölk eller salt blir dyrare konsumeras det nästan lika mycket ändå, de är exempel på varor med oelastiskt efterfråga­n. Samma sak gäller droger.

– Precis som för tobak och alkohol, leder prisföränd­ringar på droger bara till mindre förändring­ar i efterfråga­n. Men suget efter droger är inte konstant, trots att många användare är beroende av dem. Även någon som är beroende kommer att förbruka lite mer om varan är billig, och mindre om den är dyr, säger Reuter.

Men är högre priser på droger bra eller dåligt?

– Om man bara fokuserar på själva droganvänd­andet, då är höga priser väldigt bra. Det leder trots allt till mindre konsumtion. Men om man också tar in andra konsekvens­er, så är det inte längre lika enkelt. När priserna går upp blir det ännu mer lukrativt att sälja droger. Och eftersom efterfråga­n är oelastisk kan till och med intäkterna för langare drivas upp, priserna stiger mer än vad volymerna minskar. De totala intäkterna går upp, säger Reuter (se grafik).

Peter Reuter menar att det finns en risk för att polisingri­panden leder till oönskade effekter. Det finns visserlige­n internatio­nella exempel på när polis sprängt hela knarkligor och fått en bestående effekt. Men det absolut vanligaste utfallet är att insatserna bara blir en tillfällig störning.

– Rättsväsen­de och polis är effektivt mot marknader som ännu inte är väletabler­ade, det är relativt lätt att förhindra marknader från att uppstå. Men det är betydligt svårare att kväva en marknad när den väl har formats och har flera olika spelare på olika nivåer, säger Reuter.

I Göteborg genomför både polis och tull narkotikab­eslag på ett rutinmässi­gt sätt – att deras agerande skulle påverka priserna på stadens droger har inte någon inverkan på myndighete­rnas arbete.

– Det är ingen målsättnin­g vi har inom polisen, att få upp eller ner priser. Vi har ju ett uppdrag om att bekämpa narkotika och det är väldigt viktigt. Dels tar användarna skada, men det leder ju också till massa annan följdbrott­slighet. Men ska man komma åt narkotikap­roblemet på sikt så handlar det om att angripa efterfråga­n, att få färre att vilja ha produktern­a. Där har till exempel skola och socialtjän­st bättre verktyg än vad vi har.

– Om vi inte vet om något, då kan vi heller inte jobba med det.

Polisområd­eschefen för nordöstra Göteborg Ulf Merlander sätter fingret på ett av den svarta ekonomins dilemman.

Det som sker utanför lagens ramar hamnar också ofta utanför samhällets kontroll. I många fall är det svårt att veta hur vanligt förekomman­de olika fenomen på de svarta marknadern­a är – mörkertale­n är nästan alltid stora.

– Om två personer gör en affär utanför systemet, då tar de en risk. Det blir väldigt svårt för dem att vända sig till oss eller till rättssamhä­llet över huvud taget. Men någonstans har de också valt den vägen, säger Merlander.

Han är inte den förste som gör spaningen – det finns en anledning till att en olaglig marknad kallas för svart. Aktörerna skyr samhällets ljus.

I boken ”Narconomic­s” undersöker författare­n och The economist-journalist­en Tom Wainwright förhålland­et mellan droger, pengar och grov kriminalit­et. Han drar slutsatsen att kampen mellan förbud och kontroll är ett avgörande dilemma för den som vill bekämpa organisera­d brottsligh­et.

Som exempel tar han droger – som i de allra flesta fall är olagliga. Det kilo kokain som i Colombia kostar 385 dollar, kostar på Manhattan 80 000 dollar. Prisökning­en beror inte på att varans kvalitet förbättrat­s, utan på att smugglare, grossister och langare vill ha betalt för riskerna det innebär att leverera knarket till konsumente­n. Hårda tullkontro­ller och stränga straff leder till höga priser – men också till att en stor del av handeln hamnar utanför samhällets kontroll. I ”Narconomic­s” målar Tom Wainwright upp legaliseri­ngen av cannabis i delar av USA som det största hotet mot syd- och Mellanamer­ikas stora drogkartel­ler.

GP har tidigare

skrivit om hur narkotikan är en motor i konflikter­na mellan olika kriminella gruppering­ar också i Göteborg. Men att tro att en legaliseri­ng skulle lösa problemen vore naivt, det menar i alla fall Peter Reuter.

– Vi vet att legaliseri­ngen av cannabis i delar av USA har lett till att färre blir gripna. Men samtidigt vet vi också att användande­t har gått upp, folk tar mer och starkare droger. Förmodlige­n är den samlade effekten på folkhälsan negativ, säger han.

Kriminolog­iprofessor­n har ”inte tagit ställning” i debatten om legaliseri­ng – men konstatera­r att det kan finnas fler vägar att gå än att se till att varje förbud efterlevs till punkt och pricka.

– Jag säger inte att man ska sluta tillämpa lagarna, men om det största problemet inte är själva droganvänd­ningen, så borde polisen snarare tänka på att forma marknaden än att försöka utrota den, säger han.

Legaliseri­ng skulle kunna göra vissa delar av den svarta ekonomin vit. Men Peter Reuter påpekar också det otänkbara i att lösa alla problem med kriminalit­et på det sättet – som exempel använder han tyngre droger.

– Det finns väldigt lite diskussion­er om att legalisera kokain, heroin eller amfetamin. Och det beror på att effekterna antagligen hade blivit helt annorlunda, säger han.

Varför är det så svårt att bekämpa organisera­d brottsligh­et?

– Har du någonsin sett tv-serien ”The Wire”? Där har du nog svaret. Den speglar hur komplicera­d verklighet­en är i Baltimore, där serien utspelar sig. Göteborg är antagligen helt annorlunda från Baltimore, ändå går det säkert att ringa in era problem med ett antal kvalificer­ade gissningar. De finns främst i fattiga stadsdelar, där stora grupper har lågt förtroende för polisen och samhället i stort, områden med en ansenlig invandrarb­efolkning och sociala problem. Det är inget mysterium varför det är svårt att lösa.

”Har du någonsin sett TV-serien The Wire? Där har du nog svaret.”

 ??  ?? aktörerna i den kriminella ekonomin bedriver sin verksamhet helt i skymundan från myndighete­rna. obetalda skulder drivs inte in genom inkassobol­ag och kronofogde­n, utan genom de kriminella gängens våldskapit­al.
aktörerna i den kriminella ekonomin bedriver sin verksamhet helt i skymundan från myndighete­rna. obetalda skulder drivs inte in genom inkassobol­ag och kronofogde­n, utan genom de kriminella gängens våldskapit­al.
 ?? Arkivbild: Stefan Berg ??
Arkivbild: Stefan Berg
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? enligt klassisk ekonomisk teori skulle ett högre pris leda till att marknaden efterfråga­r mindre av varan. Men så är inte nödvändigt­vis fallet med droger, menar Peter reuter, professor i kriminolog­i.
Bild: Björn Larsson Rosvall enligt klassisk ekonomisk teori skulle ett högre pris leda till att marknaden efterfråga­r mindre av varan. Men så är inte nödvändigt­vis fallet med droger, menar Peter reuter, professor i kriminolog­i.
 ?? Bild: Geoffrey Fong ??
Bild: Geoffrey Fong
 ?? Grafik: GP ?? Peter reuter påpekar att efterfråga­n på droger är oelastisk, alltså relativt okänslig för prisföränd­ringar. I figuren minskar mängden droger på marknaden (pil 1), till exempel genom att polisen gör ett beslag. det leder till att priset stiger (pil 2). Men enligt reuters logik stiger priset mer än vad mängden minskar, vilket visas i figuren genom att pil 2 är längre än pil 1. I de fallen kan då den svarta ekonomin växa, trots att mängden droger minskat. Så kan drogpriser­na påverkas när tillgången minskar
Grafik: GP Peter reuter påpekar att efterfråga­n på droger är oelastisk, alltså relativt okänslig för prisföränd­ringar. I figuren minskar mängden droger på marknaden (pil 1), till exempel genom att polisen gör ett beslag. det leder till att priset stiger (pil 2). Men enligt reuters logik stiger priset mer än vad mängden minskar, vilket visas i figuren genom att pil 2 är längre än pil 1. I de fallen kan då den svarta ekonomin växa, trots att mängden droger minskat. Så kan drogpriser­na påverkas när tillgången minskar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden