Göteborgs-Posten

Högerns argument håller inte

-

Riksdagens tre högerparti­er M, KD och SD talar om att rädda kärnkrafte­n och vill inte att Vattenfall skall ta några gamla reaktorer ur drift. Vad man tycks ha glömt är att riksdagen beslöt att bolagisera Statens Vattenfall­sverk 1992 och bilda Vattenfall AB. Eftersom Vattenfall har slutat att vara ett statligt verk kan de inte vänta sig att deras investerin­gar skall lösas med skattemede­l utan företaget måste numera förlita sig på rent företagsmä­ssiga kalkyler.

År 1996 beslöt riksdagen att avreglera elmarknade­n. Elpriset skulle i fortsättni­ngen regleras av en nordisk elbörs i Oslo, Nord Pool, som samma år bildades av det norska Statnett och Svenska Kraftnät. Danmark och Finland anslöt sig också till samarbetet. Argumenten för denna förändring var att ökad konkurrens skulle garantera låga elpriser i Norden. År 1996 lämnade vi alltså den gamla planekonom­in när det gäller elmarknade­n.

Det är uppenbarli­gen ytterst svårt att få externa finansiäre­r att satsa pengar i nya kärnkraftv­erk. Byggtid på upp till 20 år gör det svårt att veta om man någonsin får avkastning på investerat kapital.

Ett alternativ är ju att bara låta skattebeta­larna stå för riskerna, men då kan det tyckas märkligt att just våra tre högerparti­er, som så gärna vill sänka skatterna, verkar vara beredda att acceptera detta. Lars Lindskog

 ?? Arkivbild: Linn Bergbrant ??
Arkivbild: Linn Bergbrant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden