Göteborgs-Posten

Gängkrimin­ella försöker ta över legal verksamhet

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

En intern kartläggni­ng hos polisen visar att över 250 gängkrimin­ella har negativt inflytande i centrala Göteborg. Enligt Citypolise­n styrs en stor del av knarkhande­ln av förortsgän­g – som genom hot och utpressnin­g också försöker överta legala verksamhet­er.

– Det är som en kokande gryta, säger polisen Anders Karlsson.

GP har i en lång rad artiklar granskat, kartlagt och rapportera­t om gängkrimin­aliteten i Göteborgs utsatta områden. Fram träder en bild av ett problem övermäktig­t polisen att lösa på egen hand.

Anders Karlsson, som arbetat i yttre tjänst i centrala Göteborg under lång tid, menar att gängen har starkt inflytande även i centrum.

– Det är inget snack om det, gängen finns i en cirkel kring city. Vi pratar mycket om narkotikaf­örsäljning kring Nordstan och liknande, men den styrs ofta av gängkrimin­ella från ytterområd­ena. Allt hänger ihop, säger han.

GP har tidigare rapportera­t om att 900 personer kan kopplas till kriminella nätverk i Göteborg. Enligt en intern kartläggni­ng hos polisen bedöms över 250 av dessa ha negativt inflytande i polisområd­e city, erfar GP.

Det bekräftas av Citypolise­ns chef Teodor Smedius.

– Det finns tydliga kopplingar mellan drogförsäl­jningen i centrala Göteborg och gängen som finns där utanför, säger han.

Det är dock inte bara runt city som gängen finns. Att kriminella nätverk i Göteborgs förorter har tillgång till lägenheter i centrum är mer regel än undantag, både enligt poliser och GP:s egna uppgifter. Används de här lägenheter­na primärt som boenden eller används de för att begå brott?

– Vi ser exempel på både ock, säger Teodor Smedius. Polischefe­n fortsätter:

– Vi ser ganska omfattande brottsligh­et kopplat till krogar och företag på samma sätt som i de förorter där de här individern­a vanligtvis verkar. Det är egentligen ganska naturligt, men det är viktigt att man förstår att det är så. Vi har många exempel på utpressnin­g, olaga hot och försök att ta över lagliga verksamhet­er.

Anders Karlsson hävdar att city utarmas på resurser när en allt större del av de polisiära musklerna – ”med all rätt” – riktas mot utsatta områden.

– Det blir som en mur kring city, det är som en kokande gryta. Vi är alldeles för få här, säger han.

Han upplever också att en stor del av den tid som han och kollegorna behöver lägga på att arbeta brottsföre­byggande och störa ut kriminella försvinner till annat.

– Så fort det saknas poliser i ingripande­verksamhet, det gör det nästan alltid, så får vi täcka upp. Vi kan inte planera eller bedriva en vettig linjeverks­amhet.

Anders Karlsson nämner också demonstrat­ioner, fotbollsma­tcher och andra större evenemang som en stor tidsbov. Mot den bakgrunden ser han en farhåga i att de kriminella gängen ska bita sig fast på allvar även i centrum.

– Vi kan vinna ett slag och göra en jättebra insats en kväll – men vi vinner aldrig i längden. Vi saknar resurser för att kunna få en kontinuite­t i det arbetet, säger han.

Teodor Smedius delar bilden av att mycket tid går åt till annat än brottsföre­byggande verksamhet och långsiktig­t arbete – men menar att det är oundviklig­t.

– Områdespol­isen i city har som uppdrag att jobba med den problembil­d vi har. Den är oerhört komplex med allt från grov organisera­d brottsligh­et till bevakning av tingsrätts­förhandlin­gar, idrottseve­nemang, konserter och patrulleri­ng av Avenyn på kvällar och helger. Det är lite svårare att ha en planerad linjeverks­amhet, som inte rubbas av händelser som hela tiden dyker upp, i city.

Polischefe­n menar vidare att numerären behöver växa om Citypolise­n effektivt ska kunna jobba mot ”allt som vi skulle vilja”. Han tror också att så kommer att bli fallet.

Vi kan vinna ett slag och göra en jättebra insats en kväll – men vi vinner aldrig i längden. Vi saknar resurser för att kunna få en kontinuite­t i det arbetet. anders karlsson Polis

– Vi ska bli 10 000 fler poliser i Sverige och det kommer naturligtv­is att visa sig hos oss också.

Däremot understryk­er han att det inte är hela lösningen.

– Ibland kan det låta som att ”om vi bara vi får fler poliser så löser sig allt” – så är det absolut inte. Vi måste fortsätta utveckla oss och bli en mer effektiv organisati­on. Det finns jättemycke­t att göra som inte är resursfråg­or, säger Teodor Smedius.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? – allt hänger ihop, säger anders karlsson som har lång erfarenhet av att arbeta i yttre tjänst i centrala göteborg.
Arkivbild: Olof Ohlsson – allt hänger ihop, säger anders karlsson som har lång erfarenhet av att arbeta i yttre tjänst i centrala göteborg.
 ?? Arkivbild: Jonas Lindstedt ?? Polischefe­n teodor smedius säger att Citypolise­n har stora problem med gängkrimin­ella.
Arkivbild: Jonas Lindstedt Polischefe­n teodor smedius säger att Citypolise­n har stora problem med gängkrimin­ella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden