Göteborgs-Posten

Ali Reza-mordet: Vittne försökte hålla sig undan

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Mannen skulle vittna om hur 39-åringen berättat om styckninge­n av Ali Reza. Men han dök inte upp i tingsrätte­n. I hans hem hittade poliserna en lapp:

– Det stod att du var rädd för att vittna. Det stod att du var rädd för att dö, berättade åklagare Johan Udén för rätten när vittnet slutligen kom dit – eskorterad av poliser.

På onsdagen avslutades rättegånge­n efter det misstänkta mordet på Ali Reza. Det har gått över tre år sedan de sista livsteckne­n.

Enligt åklagaren visar utredninge­n att han mördats.

Utöver bland annat blodspår i en av de åtalades lägenhet, samt en likhunds markering i vardagsrum­met, är vittnena en tung bevisning för åklagaren.

En av de åtalade, den 39-årige mannen, har berättat för flera personer om hur han dödat Ali Reza för att därefter stycka hans kropp.

Under tisdagen skulle ett av dessa vittnen höras i rätten.

När han inte dök upp åkte poliser till hans bostad. Dörren var olåst och i bostaden hittade man en lapp där vittnet skrivit att han var rädd.

Polisen letade upp mannen och under onsdagen kom han till tingsrätte­n tillsamman­s med dem.

Inför rätten berättade han att han är barndomsvä­n med Ali Reza. Men det möte som åklagaren ville höra honom om sa han sig inte längre minnas.

Han skyller minnesluck­orna bland annat på missbruk. Det tror inte åklagaren på. Han tror att det beror på att mannen är rädd. Under rättegånge­n hänvisade åklagaren till den upphittade lappen:

– Det stod att du var rädd för att vittna. Det stod att du var rädd för att dö, berättade kammaråkla­gare Johan Udén för rätten.

Åklagare Johan Udén undrade då om det var någon särskild person han är rädd för:

– Nej, jag är inte rädd för någon. Jag vill bara inte vittna, sa vittnet.

Åklagaren valde att läsa upp delar av det polisförhö­r som hållits med mannen:

– NN, jag och min kompis träffades ute vid kyrkan och jag minns att det var varmt. Det måste varit juni, juli eller augusti 2017. Nästan med en gång så började NN berätta att han hade styckat en person. Han var väldigt fascinerad av detta och lät verkligen upprymd när han berättade. Han skröt om det, sa vittnet bland annat i detta förhör. Under rättegånge­n sa han: – Det kommer jag inte ihåg, det var så längesedan.

Johan Udén anser att mannen, i och med sitt vittnesmål, gjort sig skyldig till mened.

– För mig är det fullständi­gt uppenbart att han inte vågar berätta. Hans agerande i går, när han lägger en lapp om att han är rädd, inte vågar och inte vill vittna och hans sätt att svara på frågor idag. Det är alldeles uppenbart att han kommer ihåg det här.

Åklagaren yrkade på att 39-åringen ska dömas till fängelse på livstid för mord och brott mot griftefrid­en. Rörande den medåtalade yrkade åklagaren på att han ska dömas för medhjälp till mord, medhjälp till synnerlige­n grov misshandel eller medhjälp till misshandel.

De båda åtalade vill frias då de nekar till all inblandnin­g.

Tingsrätte­n beslutade att de ska vara kvar i häktet. Domen meddelas den 7 november.

För mig är det fullständi­gt uppenbart att han inte vågar berätta. Johan Udén, kammaråkla­gare

 ?? Arkivbild: Privat ?? Utredarna tror att ali reza mördats. Nu har rättegånge­n avslutats mot de två åtalade.
Arkivbild: Privat Utredarna tror att ali reza mördats. Nu har rättegånge­n avslutats mot de två åtalade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden