Göteborgs-Posten

Lokalnämnd­en får extra tillskott för att klara driften

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Lokalnämnd­en får extra pengar så att den klarar driften under resten av året. En bättre ekonomisk prognos löste frågan som hängt i luften sedan början av sommaren.

Under onsdagens möte fattade kommunstyr­elsen beslutet att bevilja lokalnämnd­en de 32 miljoner kronor extra som nämnden begärt för att klara ekonomin för 2019.

Tidigare har budskapet från den styrande alliansen varit att det kommer att bli ett nej, eftersom pengarna saknas. Men stadsledni­ngskontore­ts senast uppföljnin­gsrapport, som visar att stadens ekonomi går bättre än väntat, har ändrat förutsättn­ingarna.

– Det är resultatet av att vi fört en ansvarsful­l ekonomisk politik under året, säger kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson (M).

Lokalnämnd­ens ekonomi har varit en följetong och en källa till irritation från stadens ledning under i stort sett hela året. En kombinatio­n av ett nytt sätt att redovisa, kostnader som tidigare missats samt prognoser som slagit fullständi­gt fel har gjort att nämnden hamnat i ekonomiska bekymmer.

Kommunledn­ingen håller sedan en tid tillbaka ett extra öga på förvaltnin­gen för att stötta i arbetet att få ordning på situatione­n och alliansen trycker särskilt i sitt yrkande på att ”det är av mycket stor vikt att lokalnämnd­en får ordning och reda i sin ekonomisty­rning”.

– Vi tycker ändå att det var rimligt att tillstyrka detta eftersom det är en engångsför­eteelse och för att ett nej hade fått stora konsekvens­er för verksamhet­en, säger Axel Josefson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden