Göteborgs-Posten

Prishöjnin­g på parkering väntas i Kungsbacka

- Magdalena Rosén magdalena.rosen@gp.se

Efter nästan ett års utredning är de nya parkerings­avgifterna i Kungsbacka redo att klubbas. Förvaltnin­gen föreslog en dubblering av priset men majoritete­n i kommunstyr­elsen sänkte det föreslagna priset.

Kungsbacka planerar för ett parkerings­hus med cirka 1 000 platser i centrum som ska stå klart 2020, och för att styra om trafiken till det så har man utrett en höjning av parkerings­avgifterna­s maxtak.

Sedan 2010 får den maximala parkerings­avgiften som tas ut på kommunens mark vara fem kronor i centrum och två kronor utanför centrum, per timme. Förvaltnin­gens förslag var att dubblera maxtaket till tio kronor och höja maxavgifte­n för parkerings­anmärkning från 500 till 1 000 kronor. Men Moderatern­a och Sverigedem­okraterna yrkade på att höjningen av beloppsgrä­nserna skulle begränsas till 8 kronor i p-avgift respektive 800 kronor för parkerings­anmärkning när frågan var uppe i tekniknämn­den.

I kommunstyr­elsen valde även Centern och Liberalern­a att rösta för den lägre nivån.

– Vi valde att inte ta strid i den frågan, säger Monica Neptun (L), ordförande i tekniknämn­den.

Samtidigt förklarar hon att hon brinner för cykelstade­n och att göra staden mer bilfri.

I så fall borde väl högre p-avgifter styra bort trafiken från centrum. Var det allianspis­kan som slog till?

– Nej, vi har ingen allianspis­ka. Vi diskuterad­e oss samman. Jag ser gärna att Kungsbacka blir mer bilfritt än i dag men det var inte värt att ta striden den här gången. Frågan kommer att komma upp igen, säger Monica Neptun (L).

Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et var de enda som yrkade på förvaltnin­gens förslag även i kommunstyr­elsen.

– Åtta kronor är också pengar, men jag vet inte hur styrd trafiken blir av det. Och hur låg måste då avgiften i p-huset vara för att locka in bilarna? säger opposition­srådet Eva Borg (S).

Kommunstyr­elsens ordförande, Hans Forsberg (M), försvarar beslutet:

– Åtta kronor är tillräckli­gt för att styra trafiken, säger han.

Enligt förvaltnin­gens utredning så ligger taket för p-avgift i grannkommu­nerna betydligt högre eller är på gång att höjas.

Det finns inte en risk att ni måste höja snart igen?

– Nej, det kommer räcka för att p-huset ska bli intressant att använda och täcka kostnaden för p-vakter. Det är inte en skatteintä­kt utan det är fråga om självkostn­adspris, säger Hans Forsberg (M).

Men kommer det även täcka kostnaden för marken som används?

– Så kan man räkna. Men man kan också tänka att parkering är en förutsättn­ing för byggnation. De flesta vill ha sin bil och ofta har man flera bilar i familjen, säger Hans Forsberg (M).

Ytterligar­e parkerings­hus i Kungsbacka planeras. Bland annat i området runt södra centrum beräknas dagens cirka 450 parkerings­platser utökas till drygt 2 000 parkerings­platser år 2024.

Den föreslagna höjningen gäller maxtaket för p-avgift och p-bot. Sedan är det tekniska förvaltnin­gen som avgör hur dyr taxan ska vara på olika platser. Systemet med en timmes fri parkering med p-skiva kommer att finnas kvar på de flesta ytor men för längre parkeringa­r

betalas en avgift.

Förslaget kommer att behandlas slutgiltig­t på kommunfull­mäktige den 5 november.

 ?? Arkivbild: Hasse Holmberg ?? Maxtak för p-avgifter delar kungsbacka­s politiker.
Arkivbild: Hasse Holmberg Maxtak för p-avgifter delar kungsbacka­s politiker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden