Göteborgs-Posten

Handelsban­ken skär ner – runt 500 får gå i Sverige

- Tobias Österberg

Handelsban­ken tvingas nu kapa kostnadern­a rejält. Runt 800 anställda får lämna banken, varav cirka 500 i Sverige.

Carina Åkerström klev in som vd med ett uppenbart uppdrag – sänka bankens kostnader som skenat i väg. I samband med årets tredje delårsrapp­ort kom också beskedet hur det ska ske.

1,5 miljarder kronor är tänkt att sparas i form av ett besparings­program där global verksamhet i bland annat Asien och Tyskland avvecklas. Kvar blir de sex hemmamarkn­aderna, bland annat i Norden, Nederlände­rna och Storbritan­nien.

En tredjedel av totalsumma­n väntas komma från nedlagd verksamhet utomlands.

– Den här verksamhet­en har tjänat oss väl men efterfråga­n finns inte där i dag som tidigare, säger Carina Åkerström om neddragnin­garna.

Totalt försvinner cirka 800 tjänster, runt 500 av dem i Sverige, uppger Handelsban­ken för TT.

Hur ser fördelning­en ut när det gäller vilka tjänster som nu dras in?

– I huvudsak handlar det om verksamhet­erna utanför våra hemmamarkn­ader men självklart även här i Sverige. Jag tänker dock inte gå in på det.

Ser du i nuläget skäl att minska antalet fysiska bankkontor?

– Det har jag sagt ända sedan jag började: vi har ett kontorsnät som är oerhört effektivt och jag har väldigt svårt att se att något sådant skulle vara prioritera­t hos oss.

Därmed väljer Handelsban­ken fortsatt att gå en annan väg än övriga storbanker som genom digitalise­ringsarbet­e valt att krympa kostnadern­a och stänga fysiska kontor.

– Jag ska inte recensera dem (konkurrent­erna), men vår modell bygger på stor effektivit­et. Kontoren gör inte det de gjorde för tio år sedan, och kommer inte göra det de gör i dag om fem år.

Bland tidigare kostnadsbe­sparingsåt­gärder som man tidigare i år beslutat om från styrelsehå­ll är att strypa den planerade utbetalnin­gen på drygt 800 miljoner kronor till vinstandel­sstiften, den så kallade Oktogonen. Dagens industri har tidigare rapportera­t att detta betyder att varje anställd i banken missar 70 000 kronor.

Från marknadshå­ll var det först tummen upp för dagens besked men i takt med allt surare börshumör sjönk även Handelsban­kens aktie.

Bankens rörelsevin­st landade under tredje kvartalet på drygt 4,64 miljarder kronor vilket kan jämföras med vinsten på 5,3 miljarder kronor motsvarand­e period förra året. Detta efter att en reservatio­n på 900 miljoner kronor görs för omstruktur­eringskost­naderna.

Däremot steg såväl bankens räntesom provisions­netto och Carina Åkerström är optimistis­k gällande framtiden:

– Vi är på rätt väg. Vi är ungefär där vi förväntar oss att vara men ännu inte där vi vill vara, säger hon.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Handelsban­kens vd Carina Åkerström presentera­de ett stort sparprogra­m på onsdagen.
Bild: Janerik Henriksson Handelsban­kens vd Carina Åkerström presentera­de ett stort sparprogra­m på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden