Göteborgs-Posten

Experten ser likheter mellan Watergate och Trumps Ukraina-skandal

- Britt-Marie Mattsson britt-marie. mattsson@gp.se

Nu hänger det återigen på republikan­erna om de skall fria eller fälla Donald Trump. Myra MacPherson

Bevisen finns där. Nu hänger det på republikan­erna. Myra MacPherson skrev om Watergate-skandalen i Washington Post och ser likheterna. – Donald Trump ligger illa till, säger hon.

Myra MacPherson anställdes av Washington Posts legendaris­ke redaktions­chef Ben Bradlee 1969 och fick snabbt rapportera om politik. Det var ovanligt på den tiden. Efter presidentv­alet 1972 – som hon bevakade – blev kampanjbok­en ”The boys on the bus”, pojkarna på pressbusse­n, en bästsäljar­e.

– Det var så det såg ut då. Kvinnorna hölls åt sidan. Men inte av Ben Bradlee, säger Myra MacPherson.

Och hon härmar hans rytande röst när han ropade ”MacPherson” över hela den öppna redaktione­n när han ville att hon snabbt skulle utföra ett uppdrag. Det viktigaste blev att porträtter­a de inblandade i Watergate-skandalen.

Jag möter Myra MacPherson hemma i hennes lägenhet i centrala Washington med böcker och konst från hela världen. Hon skrev också under åren på Washington Post böcker men är sedan 1990-talet författare på heltid.

Hennes banbrytand­e bok om Vietnam och veteranern­a har prisats som en av de bästa om Vietnamkri­get och hennes ”All Government­s Lie” (alla regeringar ljuger) om journalist­en I. F. Stone har belönats liksom hennes senaste bok ”The Scarlet Sisters” om två feministis­ka systrar i den viktorians­ka eran.

MacPherson säger att det var svårt att se att inbrottet i det demokratis­ka partiets högkvarter i Watergate-byggnaden under valrörelse­n 1972 skulle få den sprängkraf­t som det fick. ”Rörmokarna” som togs in och stal dokument kunde efter en tid knytas till Richard Nixons återvalska­mpanj men inte direkt till presidente­n och hans närmaste krets.

Watergate var då, säger MacPherson, ett lyxigt nybyggt komplex med lägenheter, kontor, swimmingpo­oler, restaurang­er, hotell och ett exklusivt shoppingce­nter under jord.

Här bodde många i toppskikte­t i Nixons administra­tion, till dem hörde hans sekreterar­e som fick en central roll när Watergates­naran drogs åt. Senare skulle Watergate-byggnaden aktualiser­as ännu en gång i ett riksrättsm­ål, Monica Lewinsky bodde där i en lägenhet med sin mamma.

Myra MacPherson påminner om att stämningen var mycket hätsk mot medierna från Nixons sida under hela hans politikert­id. Det eskalerade under valrörelse­n 1972. Stämningen var obehaglig, men ändå inte lika illa som nu under Donald Trump.

– I början var det bara Washington Post som grävde i Watergate-historien, säger hon. Och allt hölls inom en liten krets. Ägaren Katherine Graham, Ben Bradlee och reportrarn­a Bob Woodward och Carl Bernstein. Vi andra på redaktione­n visste inte vad som skulle stå i tidningen förrän vi fick den direkt från pressarna, säger hon.

Myra MacPherson fick uppdraget att porträtter­a flertalet av dem som drogs allt djupare in i skandalen. Det gällde att inte få en enda uppgift fel. Washington Posts hela trovärdigh­et stod på spel.

Till sist var det de hemliga bandinspel­ningarna i Vita huset – som Nixon själv beslutat om – som blev den ”smoking gun” som avgjorde. Sekreterar­en hävdade att hon raderat en del av misstag.

– Riksrättsu­tredningen var då igång och jag tänkte som de flesta andra på tidningen att banden inte var nog. Demokrater­na hade majoritet i både representa­nthuset och senaten, men det räckte inte för fällande dom i en riksrätt.

Sammanhåll­ningen på Washington Post var fantastisk, säger hon. Trots det starka trycket utifrån.

– Det var redan före Watergate en svår tid i USA:s historia. John F Kennedy hade mördats elva år tidigare. Morden på Martin Luther King och Robert Kennedy låg bara fem år tillbaka i tiden.

När Myra MacPherson läser det som kommit ut från vittnesmål­en i Ukrainaska­ndalen tycker hon att det räcker för att ställa Donald Trump inför riksrätt. Att samarbeta med främmande makt för att underminer­a en motståndar­e i ett amerikansk­t val är ett brott. USA:s ambassadör i Ukraina, William Taylors, detaljerad­e vittnesmål är allvarligt.

Men Myra MacPherson påminner om att det var republikan­erna som till sist avgjorde Richard Nixons öde och tvingade fram avgången.

– Den konservati­ve senatorn Barry Goldwater tillhörde dem som svängde och meddelade Nixon att han måste avgå frivilligt. Nu hänger det återigen på republikan­erna om de skall fria eller fälla Donald Trump.

 ?? Bild: Britt-Marie Mattsson ?? det var i Watergate-komplexet i Washington som allt började. Myra MacPherson ser likheter med riksrättsp­rocessen mot trump.
Bild: Britt-Marie Mattsson det var i Watergate-komplexet i Washington som allt började. Myra MacPherson ser likheter med riksrättsp­rocessen mot trump.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden