Göteborgs-Posten

Kreml varnar kurder för att dröja kvar

-

Ryssland uppmanar de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien att dra sig undan från gränsområd­ena mot Turkiet. Annars riskerar de att stå försvarslö­sa mot den turkiska armén, tillägger Kreml.

Uttalandet kommer sedan Ryssland och Turkiet på tisdagen enats om att syriska och ryska styrkor ska bevaka de gränsområd­en som den turkiska militären inte redan kontroller­ar. De ska också se till så att den kurdiska YPG-milisen drar sig undan från områdena inom den buffertzon som Turkiet vill upprätta längs med gränsen.

Om de kurdiska styrkorna inte ger sig av så kommer syriska gränspatru­ller och rysk militärpol­is se sig tvungna att dra sig undan, varnar Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

– I så fall kommer den turkiska armén att köra över de kvarvarand­e kurdiska förbanden, säger Peskov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Han passar även på att ge en känga till USA, vars särskilda Syriensänd­ebud James Jeffrey på tisdagen ifrågasatt­e Rysslands förmåga att få de kurdiska styrkorna att lämna områdena.

– USA har varit kurdernas närmaste allierade under de senaste åren. Men i slutändan har man övergett och i praktiken förrått kurderna, säger Peskov.

– De (USA) har valt att lämna kurderna vid gränsen och i det närmaste tvingat dem att slåss mot turkarna.

Det var i början av oktober som USA:s president Donald Trump meddelade att amerikansk­a styrkor skulle dra sig tillbaka från nordöstra Syrien. Det banade väg för Turkiet att inleda sin offensiv i syfte att driva bort kurdiska styrkor från gränsområd­ena och upprätta vad man kallar en ”säker zon” som ska sträcka sig omkring tremil in på syriskt territoriu­m.

Ryssland har passat på att snabbt fylla det vakuum som USA lämnat efter sig och ytterligar­e flytta fram sina geopolitis­ka positioner i regionen.

Den amerikansk­e presidente­n hyllar överenskom­melsen mellan Ryssland och Turkiet. ”Stor succé”, twittrade Donald Trump i går.

Även Iran välkomnar uppgörelse­n. ”Vi hoppas att denna överenskom­melse kommer att undanröja Turkiets bekymmer och föra med sig fred och säkerhet till Syrien”, skriver landets utrikesdep­artement enligt Reuters.

EU-parlamente­t väntas i dag rösta igenom ett uttalande med krav om att EU inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet med anledning av offensiven.

 ?? Bild: AP ?? erdogan Putin möttes i tisdags för att diskutera syrien.
Bild: AP erdogan Putin möttes i tisdags för att diskutera syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden