Göteborgs-Posten

London får vänta på brexitbesk­ed från EU

- Wiktor Nummelin och Lars Larsson

Storbritan­nien får vänta på besked om förlängd förhandlin­gstid. Men i princip alla EU-länder uppges stå bakom ett uppskov tills processen i London är klar.

Ambassadör­er från de 27 övriga EU-länderna diskuterad­e en förlängnin­g vid ett möte men något formellt beslut fattades inte under onsdagen. Diskussion­en fortsätter vid ett nytt möte i morgon rapportera­de Reuters, och i går kväll meddelade den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson att han ställer in ett planerat kommittémö­te i parlamente­t i dag.

Enligt Reuters källor är det troligt att Boris Johnson får förlängd förhandlin­gstid fram till den 31 januari.

Om medlemslän­derna trots allt inte kan komma överens kan ett extra EU-toppmöte hållas på måndag, men flera källor säger att målet är fatta ett beslut på lägre nivå redan denna vecka.

Den irländske premiärmin­istern Leo Varadkar talade i telefon med EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk i går morse och gav då stöd för en förlängnin­g till slutet av januari – precis som det står i den ansökan som Storbritan­nien lämnat in.

”De noterade att det fortsatt kommer att vara möjligt för Storbritan­nien att lämna före den 31 januari 2020 om utträdesav­talet har ratificera­ts före det”, heter det i ett uttalande från den irländska premiärmin­isterns kansli.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.

– Det viktigaste är att vi får ett ordnat utträde. När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger Löfven.

I London sitter samtidigt både regering och opposition och väntar på besked. Labourleda­ren Jeremy Corbyn erbjöd sig i tisdags att samarbeta om tidsplanen för behandling­en av brexitlags­tiftningen, sedan premiärmin­ister Boris Johnsons förslag om en snabbhante­ring röstats ned i underhuset.

Corbyn och Johnson har efteråt också träffats – men utan att uppenbarli­gen komma särskilt långt.

”Labour ville diskutera en annan tidtabell, regeringen vill veta vad Labour skulle göra om den inte blir någon förlängnin­g. Låter som om ingendera sidan fick ut särskilt mycket”, skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Lite senare bjöd dessutom Johnsons frågestund i parlamente­t på sedvanligt hätska ordalag mellan premiärmin­istern och opposition­sledaren.

Den brittiska regeringen vill gärna ha så kort förlängnin­g som möjligt från EU, för att snabbt driva igenom den brexitlags­tiftning som nu tillfällig­t pausats.

Ett alternativ är annars att först driva igenom ett nyval – ett förslag som Johnson upprepade under sin frågestund i går.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden