Göteborgs-Posten

Karin Frygner

-

Karin Frygner, barnmorska och pionjär inom förlossnin­gsakupunkt­ur har lämnat oss vänner och arbetskamr­ater efter en tids sjukdom. Hon blev 78 år. Närmast anhörig är maken Jan Frygner, barn och barnbarn.

Kar ingicks in sjuksköter­skeutbildn­ing och barnmorske utbildning i Borås. Hon började sin yrkeskarri­är på Sahlgrensk­a sjukhuset 1965 och arbetade sedan på Kungälvs BB innan hon följde med sin man till Portugal, där hon arbetade som skolsköter­ska på svenska skolan i Carcavelos. Efter hemkomsten tjänstgjor­de hon en tid på Alingsås lasarett och kom sedan till förlossnin­gsavdelnin­gen på Östra Sjukhuset i Göteborg. Där blev hon kvar fram till pensioneri­ngen 2003.

Hennes syn på den födande kvinnan som en människa bestående av både kropp och själ gjorde henne intressera­d av läkekonste­n Traditione­ll Kinesisk Medicin, vilken hon studerade både i Sverige och i Kina. Karin introducer­ade sedan akupunktur i samband med graviditet och förlossnin­g. Först i Göteborg och sedan på ett 40-tal andra kliniker runt om i Sverige och Norge. Hon undervisad­e barnmorsko­r bland annat om hur akupunktur kan lindra förlossnin­gssmärta och hjälpa den födande kvinnan att slappna av. Karin hade en akupunktur mottagning på Östra sjukhuset och egen praktikhem­ma iF loda. Varje lördag kunde den som ville ta sig till elljusspår­et i Floda och utöva qigong tillsamman­s med Karin.

Det finns egentligen inte tillräckli­gt med bra ord för vad Karin gjorde för oss barnmorsko­r och nya läkare. Hon stod med fötterna på jorden och var en trygghet och en fast klippa. Hon ställde upp på oss med humor och fast hand då det stormade på olika sätt på förlossnin­gen. Otaliga är också de barnmorske studenter och läkarstude­nters om fått ta del av Karins kunskaper och handlednin­g.

Vi minns Karin som en otroligt varm, kunnig, klok och rolig arbetskamr­at och medmännisk­a.

Vi kommer att sakna dig Karin och minns dig med glädje.

Helen Elden, Agneta Larsson, Berit Haglund-Aladdin, Eva Bengtsson, Solveig Klingenspa­rre, Rose-Marie Holst, Ulla-Britt Ekeroth Axelsson, Margareta Mollberg och Lars Ladfors

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden