Göteborgs-Posten

Sven Dolfe

-

Civilingen­jören Sven Dolfe, Göteborg, har avlidit i en ålder av 65 år. Närmast anhöriga är hustrun Lena, barnen Daniel och Sebastian, modern Kerstin och syskon med familjer.

Vår äldre bror Sven föddes i Uddevalla och flyttade som liten till Göteborg. Tidigt väcktes hans intresse för teknik, maskiner och motorer. Meccano och Märklin var favoritlek­saker. Mopeder lagades på löpande band, såväl egna som andras. Han ställde alltid upp när vänner behövde hjälp, som tonåring och livet ut.

Från mopeder till bilar var steget inte långt. Att Sven valde utbildning på Chalmers maskinlinj­e överraskad­e få. Med begagnade bilar och håll fastighets­kompendier knöts nära vänskapsba­nd som varade livet ut.

Efter examen gick färden vidare till Volvo där Sven stannade i hela 40 år. Med ett kortare avbrott på PV/Torslanda blev han Volvo Lastvagnar trogen hela sin karriär. Otaliga är de projekt som han slutförde. Han brann för nya tekniska lösningar, som han i unga år gärna testade själv bakom ratten med sitt lastbilskö­rkort någonstans i Sverige.

1989 gifte sig Sven med sin kärlek Lena, och familjen bodde många år i Västra Frölunda. Svens fotbollsin­tresse växte i takt med att barnen blev äldre. Han var ungdomsträ­nare för sönerna i Näset SK. Häcken blev Svens favoritlag med hemmaplan ett stenkast från Volvo i Lundby.

Sven fick tidigt ta medansvar för oss yngre syskon. Han var vår ledstjärna och stigfinnar­e. Han öppnade dörrar åt oss, och han hjälpte oss uppskatta och omfamna den stora världen utanför hemmets trygga vrå. Det gällde såväl resor som musik. Beatles och Bowie spelades på grammofone­n hemma, och lillebror fick följa med på Deep Purples konsert på Scandinavi­um 12 år gammal.

Med stor tapperhet kämpade Sven mot sin cancersjuk­dom. Ett sista projekt gav honom energi mot slutet. Sommarstug­an i Västra Bodarna, med barndomsvä­nner runt knuten, betydde mycket för honom. Med sedvanlig entusiasm inledde sett till byggnadspr­ojekts om kunde avslutas parallellt med att Svens utmätta tid nådde sitt slut alltför tidigt i september 2019.

Saknaden är oändligt stor. Syskonen genom Ingemar Dolfe

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden